Ukens vintips: Storslagne Bordeaux

21. september 2018Vin
BORDEAUX: Området gir deg både toppvin til flere tusen kroner, men også hverdagsvin. Foto: GETTY IMAGES / PRODUSENTENE
BORDEAUX: Området gir deg både toppvin til flere tusen kroner, men også hverdagsvin. Foto: GETTY IMAGES / PRODUSENTENE

Nå lanseres det en rekke toppviner fra den utsøkte 2015-årgangen.

For oss vinnerder er dette både julaften og bursdag på samme tid. At prisene for lengst har løpt løpsk ser vi elegant bort ifra. Vi som er hekta på Bordeaux forsvarer vinprisene med at vi i teorien enkelt kan selge vinene videre, trolig til en høyere pris. Men ettersom vi snakker om fantastiske viner, vet vi innerst inne at dette er urealistisk.

Sannsynligheten er stor for at vi kommer til å nyte vinen selv når tiden er inne.
Toppvinene i vest-Bordeaux følger i stor grad rangeringen fra 1855. Det var til verdensutstillingen i Paris dette året at vinslottene ble rangert i fem nivåer.

Den dag i dag nyter fremdeles disse vinene stor anseelse. Ukens rødvin Château Pédesclaux er et ypperlig eksempel på dette. Eiendommen utførte store tekniske oppgraderinger i 2014. 2015-årgangen vitner om at dette har løftet kvaliteten betraktelig. Heldigvis er Bordeaux mye mer enn eksklusive årgangsviner. Regionen fremstiller også en rekke rimelige hverdagsviner og et par av disse er selvsagt innlemmet i dagens spalte.

God smaking!

Ukens kupp

Château Bonnet Rosé 2017

2203001 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol
Pris: Kr 129,90

Terningkast: Fem

Poeng: 80
Land/region: Frankrike, Bordeaux
Bordeaux-regionen fremstiller vin i alle prisklasser. Dette er en ren, frisk og ukomplisert rosévin. Dufter av røde bær, rips og sitron. Oppleves fruktig og saftig i munnen. Tørr, sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv til grillet ørret eller bruschetta med mozzarella og tomat.

Ukens hvitvin

Grand Enclos du Chateau de Cerons 2016

7400101 Bestillingsutvalget
Pris: Kr 219,90

Terningkast: Fem

Poeng: 84
Land/region: Frankrike, Bordeaux, Graves
Hvitvinene i Bordeaux kommer ofte litt i skyggen av regionens rødviner. Her en klassisk variant som dufter av sitrus, stikkelsbær, grønne epler og mineraler. Oppleves som syrlig og frisk i munnen. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år. Anvendelig hvitvin, prøv til grillet abbor eller hjemmelaget fiskesuppe.

Ukens rødvin

Château Pédesclaux 2015

10395701 Bestillingsutvalget
Pris: Kr 586,-

Terningkast: Seks

Poeng: 92
Land, region: Frankrike, Bordeaux, Pauillac
Château Pédesclaux består av flere små parseller som ligger midt i smørøyet av Pauillac og fikk et flunkende nytt vinanlegg i 2014. Dufter av solbær, plomme, løv, pepper og sedertre. Oppleves rik og strukturert i munnen med fremragende syrlighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, kan lagres i flere tiår. Server til andebryst med rødvinssaus eller entrecôte av kalv.

Ukens Nyhet

Château Haut-Moulin Vieilles Vignes 2016

10312301 Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr 153,-

Terningkast: Seks

Poeng: 85
Land, region: Frankrike, Bordeaux
Fremragende introduksjonsvin til Bordeaux-regionen. En klassisk Merlot-basert rødvin. Dufter av solbær, moreller, rød paprika og hint av urter. Oppleves saftig og rund i munnen. Flott syrlighet og moderate tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i fem år. Anvendelig rødvin. Server til lammefrikassé eller hjemmelagde elgkarbonader.

Ukens eksklusive

Château Rauzan-Ségla 2015

10350301 Bestillingsutvalget
Pris: Kr 2200,-

Terningkast: Seks

Poeng: 95
Land/region: Frankrike, Bordeaux, Margaux
2015-årgangen blir en tidløs klassiker. Dufter av solbær, våt jord, blyantspiss, hint av pepper og fat. Oppleves rik og kompleks i munnen. Fremragende syrlighet og tydelige tanniner. Fast avslutning som sitter lenge i munnen. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker himmelsk nå, men blir nok trolig enda bedre etter femten år i kjelleren. Server til indrefilet av okse anrettet med kantareller og rødvinssaus eller lammelår.

------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 21.09.2018 kl. 10:58


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?