Ukens vintips: Vin til havets delikatesser
Til sjømat er det hvitvin som gjelder!
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Rødvin og sjømat er i all hovedsak en dårlig kombinasjon. Ser vi bort ifra torsken, så kan du trygt styre unna rødvin. De fleste hvitviner harmonerer derimot ypperlig sammen med sjømat. Det første jeg lærer mine servitørlærlinger er at hvitvinene fra Chablis-regionen smaker fortreffelig sammen med fisk og skalldyr. Stikker du nesen i et godt glass med Chablis, blir du ofte møtt av dufter som minner om havet og våte svaberg. Trolig ligger noe av forklaringen i at Chablis-regionen lå under vann i Jura-tiden, noe som igjen har resultert i at jordsmonnet i Chablis består av fossile skalldyr. Ettersom mange lesere fortrekker rosévin eller musserende, har jeg også innlemmet et par spennende alternativer.
Mud House Sauvignon Blanc Rosé
Pris: Kr 139,90
Terningkast: 5
Sjarmerende rosévin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen iblandet noe Pinot Noir. Dufter av rips, stikkelsbær og lime. Oppleves som frisk og fruktig i munnen, god syrlighet. Tørr, sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til grillet laks servert med en grønnsalat og granateple, eller prøv den til ovnsbakt ørret med rødbeter.
Terras Gauda Abadía de San Campio Albariño
Pris: Kr 174,90
Terningkast 6
Flere av hvitvinene fra Galicia smakker himmelsk til havets festbord. Dette er et ypperlig eksempel fremstilt av Albariño-druen. Dufter av sitrus, gule epler, ananas og hint av urter. Oppleves som syrlig, slank og ren i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Server den til Lises blåskjell med hvitløk, eller prøv den til hjemmelaget fiskesuppe.
Clotilde Davenne Chablis
Pris: Kr 214,90
Terningkast 5
Her har du en klassisk Chablis til en hyggelig pris. Dufter av grønne epler, sitrus og hav. Oppleves som syrlig og mineralsk i munnen. Tørr, sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i ti år til. Allsidig hvitvin, server den til et rikholdig skalldyrsfat med reker, eller server den ristet sjøkreps.
Von Buhl Riesling Brut
Pris: Kr 269,90
Terningkast 6
Tyskland fremstiller også musserende vin av god kvalitet. Denne varianten fra 2017 dufter av grønne epler, fersken og toast. Oppleves som fruktig og ren i munnen. Tørr eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Har du lyst på en ny vri til sushifatet kan du gjerne servere denne, alternativt kan du prøve den til ristet breiflabb.
Duplessis Chablis Premier Cru Vaugiraut
Pris: Kr 409,90
Terningkast 6
Dette er en Chablis fra øverste hylle. Dufter av sitron, gule epler, hasselnøtter, våt stein og mineraler. Oppleves som rik og intens i munnen, fremragende mineralitet og syrlighet. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til. Prøv den til bouillabaisse eller piggvar anrettet med smørsaus.
-------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin