Ukens vintips: Rødvin og hvitvin til høstmaten

19. oktober 2018Vin
HØSTSTEMNING: Edvard Skramstad deler her vintips for deg som leter etter god vin å drikke i høstmånedene. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/Produsentene
HØSTSTEMNING: Edvard Skramstad deler her vintips for deg som leter etter god vin å drikke i høstmånedene. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/Produsentene

Finnes det noe hyggeligere enn å samles rundt et langbord en mørk oktoberkveld?

Måltidet blir ekstra gjevt dersom menyen består av selvsankede råvarer. Hummerfisket er godt i gang og ingenting i verden smaker bedre enn norsk hummer.

Fyldige, fatlagrede hvitviner fremstilt av Chardonnay-druen harmonerer utsøkt sammen med hummeren. De beste variantene finner vi i Burgund i Frankrike. Ukens hvitvin er hentet fra området Montagny, og vil absolutt være et godt valg til hummeren.

Krabbelag er også obligatorisk på høsten. Til den smaksrike taskekrabben smaker det alltid godt med friske og rene hvitviner fremstilt av Riesling-druen. Ukens kupp er virkelig et godt kjøp. Her har du en syrlig og frisk variant fra Rheinhessen.

Naturligvis kommer vi heller ikke utenom høstens viltkjøtt. Rødvin fremstilt av Syrah-druen er ofte gode rødvinsalternativ når jaktlaget skal samles. Nedenfor kan du bli bedre kjent med en ypperlig variant fra New Zealand. Er du på utkikk etter lagringsvin til vinkjelleren bør du ta en titt på ukens eksklusive. Her har du en flaske Bordeaux fra øverste hylle. Nyt høsten!

-

Ukens kupp

Terningkast 6

Kein Name Rhein-hessen Riesling Trocken 2017

7359801 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 109,90

Poeng: 81

Land/region: Tyskland, Rheinhessen

Her får du rett og slett mye vin for pengene. Ren og frisk Riesling som dufter av fersken, sitron og hint av blomster. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr, men med hint av sødme.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Ypperlig hvitvin til sesongenes krabber eller reker.

-

Ukens hvitvin

Terningkast 5

Pascal Clement Montagny 1er Cru Les Coères 2017

2738601 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 279,90

Poeng: 85

Land/region: Frankrike, Burgund, Montagny

Klassisk hvitvin fra vinmarken «Les Coères» i Montagny. Dufter av sitrus, eple, nøtter, smør og mineraler. Oppleves fyldig og ren i munnen samtidig som vinen har god syrlighet. Frisk eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år. Server til hummer, sjøkreps eller kongekrabbe.

-

Ukens rødvin

Terningkast 6

Left Field Hawkes Bay Syrah 2016

10305501 Basisutvalget, kategori 2

Pris: Kr 177,90

Poeng: 84

Land/region: New Zealand, Hawke's Bay, Central Hawke's Bay

New Zealand er kanskje mest kjent for sine aromatiske hvitviner, men landet kan også fremstille førsteklasses rødvin. Denne dufter av kirsebær, pepper, lær og hint av urter. Oppleves som ung, mørk og fyldig i munnen. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv til rådyr, hjort eller elg.

-

Ukens nyhet

Terningkast 4

Piccini Rosso di Toscana

125806 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 399,90 300 cl

Poeng: 77

Land/region: Italia, Toscana

Saftig og ukomplisert rødvin fra Toscana. Dufter av mørke bær, mokka og hint av krydder. Oppleves saftig og frisk i munnen med moderate tanniner. Varm bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Nytes gjerne til pizza eller en tomatbasert pastarett.

-

Ukens eksklusive

Terningkast 6

Château Cantenac Brown 2015

10078801 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 779,60

Poeng: 92

Land/region: Frankrike, Bordeaux, Margaux

Tidløs Margaux fra den ypperlige 2015 årgangen. Dufter av solbær, bjørnebær, våt jord, hasselnøtter, krydder og fat. Oppleves rik og solid i munnen samtidig som den er elegant og saftig. Flott syrlighet og faste tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men vil være enda bedre etter omlag 15 år i kjelleren. Server til helstekt lammelår eller entrecôte av kalv.

Publisert: 19.10.2018 kl. 14:34


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?