Til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om vin fra New Zealand

16. januar 2015Vin
FREGNETE OG SYRLIGE: Det er noe spesielt med Sauvignon Blanc-druene fra New Zealand. Foto: Geir Salvesen/Aftenposten
FREGNETE OG SYRLIGE: Det er noe spesielt med Sauvignon Blanc-druene fra New Zealand. Foto: Geir Salvesen/Aftenposten

New Zealand frister med mye. Også mye god vin.

Det mest fjerntliggende av alle jordens vinproduserende land har veldig mye å by den vininteresserte på. Litt stramhet fra Europa, litt volum og kraft fra USA, litt tropisk fra det sydlige. Det er et land som ligner litt på Norge. Flott natur, få mennesker, fjorder, snødekte fjell. Et sivilisert samfunn som er så langt unna alt at ingen egentlig bryr seg om det. Også det likt Norge.

Vi drar først dit det hele startet. Til Hawke’s Bay på østkysten på nordøya. På 1850-tallet trengte noen franske misjonærer altervin – og sikkert en skvett til hygge også. De plantet en vingård nede på slettelandet, som står der fortsatt. Fornuftig nok kalt Mission. Litt lenger mot den pittoreske fjellkjeden Te Mata ble det plantet vinstokker i nordvendte skråninger. Coleraine, Awatea og Elston ble de kalt. I dag noe av det nærmeste man kommer Grand Cru-viner fra New Zealand.

Bordeaux-blendes

«Ja, de blir holdt for å være noe av det beste her i landet,» sier Nick Buck som er en av brødrene som driver Te Mata sammen med sin far. Boutique-winery, er stedet blitt kalt. Te Mata har noen strålende Bordeaux-blends (samme druemiks som klassiske vestside-bordeaux’er) som minner utrolig mye om Mêdoc-viner. I tillegg lages det også Chardonnay og Syrah, og det viser hvor allsidige flere av vinområdene i dette landet er.

Te Mata har en ekstra dybde i mange av sine viner. Skrånende vinmarker, gamle vinstokker sammen med fremstillingen har mye å si. «Nesten alt vi lager, er gjæret på fat,» sier Nick. «Det gir krydder og struktur.»

Men hva er forskjellen på Hawke’s Bay og Marlborough? «I Hawke's har vi noe mer tropisk frukt og mer fylde, nektarin, gul plomme, melon i våre viner. Det modnere spektrum.»

Te Mata er på toppen av prisskalaen. Sileni, en mils vei unna i Bridge Pa-området er i den andre enden. I hvert fall med noen viner fra Cellar Selection-serien. En bunke relativt rimelige og vellagde viner som funker helt utmerket. Det gjelder både Pinot Noir-versjonen og Merlot’en. Også en rik Chardonnay-variant er med. Alle laget på lokalt produserte druer på den gamle elvegrusen med lite næring. Akkurat slik druestokker vil ha det. Lokale forskjeller i mikroklimaet dikterer hvilken drue som skal plantes hvor. Pinot Noir og Chardonnay på de kjøligste områdene, f.eks.

Sileni er nå blitt en av de store i New Zealand og har bygget et ultramoderne produksjons- og besøksanlegg, og vinene er alle teknisk vellagede. Det er flere gode kjøp i Norge. Ekstra bra er det at Sileni har erkjent at nesten all vin de lager, blir drukket til mat. Derfor har de laget lekre oppskriftshefter med mat- og vinmatchinger. Et eksempel til etterfølgelse og en absolutt moderne forståelse av hva dette handler om.

Marlborough

Men det er Marlborough, helt på nordspissen av Sørøya, som har satt landet på verdenskartet. Spesielt med Sauvignon Blanc og etter hvert Pinot Noir. Jeg glemmer fjes og navn, men jeg husker ennå en kar som lurte meg for mer enn 20 år siden med å putte inn en Chardonnay fra Cloudy Bay i en hvit burgundersmakning. Så god var den da. Cloudy Bay i Marlborough med den karakteristiske etiketten fra skyggelagt fjellkjede og Mount Riley i bakgrunnen, er landets mest berømte vinprodusent, etablert av australske David Hohnen i 1985 etter at han hadde fått på bena Cape Mentelle i Margaret River på vestkysten av Australia.

I 2003 ble anlegget kjøpt av den franske luksusgiganten LVMH (Louis Vuitton Möet-Hennessy). I dag er produksjonen øket til over 1,2 millioner flasker Sauvignon Blanc, noe som nok har gått ut over kvaliteten. De er noe tynnere enn i gamle dager, men bra nok. Veldig spisse som helt nytappede, så de trenger et år eller to på å runde av stålsyren og det spisse.

Cloudy Bay har et stort besøkssenter som bare MÅ besøkes, hvis man er på de trakter.

Greywacke

Kevin Rudd var ensbetydende med Cloudy Bay i oppbyggingsperioden. Han var vinmakeren der fra starten. Så trakk han seg ut for fem-seks år siden og etablerte sin egen vingård. Navnet Greywacke henspiller på jordbunnen, det er navn på et jordsmonn. Hva vil han nå med vinene sine?

«Jeg streber etter høyere modenhet, og noe lavere syre enn hva jeg har gjort før,» sier han. Så får man lese litt mellom linjene om det har noe med Cloudy Bay å gjøre. Han har to svært uttrykksfulle Sauvignon-varianter, og en god Pinot Noir på det norske markedet: «Jeg vil gjerne ha en god druetypekarakter med florale overtoner. Kraft uten så heftig struktur.»

Hans Pinot kan vel ikke kalles delikat. Det er mer litt krutt og kraft. Det samme er Chardonnay’en, som skilter med 14,5 volumprosent alkohol. Det er for høyt for min smak. «Jeg ville nok helst ha laget en på 13,5, men det var nå slik været var det året.»

Trendene

Mye av de spennende, nye trendene kommer nå fra Central Otago på Sørøya og områdene rundt Queenstown på vestkysten. Det er kalde vintre, snø og skianlegg som blir flittig brukt. Mens somrene er hete. Man skulle ikke tro at dette var noe Pinot Noir-land, egentlig, men det er det. I hvert fall hvis man vil ha en kjempekraftig, gjerne mørk, tørket bærfruktighet. Av og til på tverke av hva en Pinot Noir egentlig bør være, men her er det nyetableringer som bare det.

Det samme er tilfelle med en av sidedalene til Wairau Valley, som er hovedstrøket til det sentrale Marlborough, nemlig Awatere Valley. Yealands har nyplantinger helt ute ved sjøen. Her er det kjølig. Og vindfullt. Og lang aromaoppbygging i druene og vinene. Spennende tider for New Zealand hvor pionérånden fortsatt rår.

Kronspørsmålet rundt Pinot Noir’ene er om de kan matche Bourgogne? Svaret er nei. De beste fra NZ kan matche en solid mellomklasse i Bourgogne, men ikke toppene. Men prisene på samme nivå er langt bedre i NZ. Det betyr mye.

Her er noen av toppvalgene fra New Zealand.

BA = Basisutvalg

BU = Bestillingsutvalg

Hvite viner

Yelands Estate S1 Single Block Sauvignon Blanc 2013

New Zealand

Varenr.: 946001

Kr 199,90

85 poeng

Lys strågrønn, intens duft av nesle, stikkelsbær, kjølig, tropisk frukt, litchi, rabarbra, nykuttet gress. Klar retning. Syre som lesker gjennom hele smaksbildet. Kjempetrøkk. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 6

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013

Marlborough

Varenr.: 3089001

Kr 233,90

86 poeng

Nesle, stikkelsbær, solbær, buskaromaer. Intens og vilje til uttrykk, men fint balansert, god syrlighet, transparent i smaken, limeskall. BA. Drikk: Nå–2018. Temp: 4–6.

Terningkast: 5

Greywacke Sauvignon Blanc 2013

Marlborough

Varenr.: 9478001

Kr 189,90

85 poeng

En topp Sauvignon med mineralsk, litt nøytral duft og smak, svakt innslag av stikkelsbær. En litt voksaktig munnfølelse, uten at det på noen måte trekker ned. Relativt nøytral i totalfruktigheten. En vin som fint kan matche seg med Sancerre-viner på samme prisnivå. BA. Drikk: Nå-2018. Temp 5–7.

Terningkast: 5

Te Mata Elston Chardonnay 2013

Hawke's Bay

Varenr.: 9292601

Kr 269,90

87 poeng

Kraftig, krydret og en god del eiket. Må lagres, Mendoza-klone, Veldig syrlig og lang og konsentrert. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 5–7.

Terningkast: 5+

Sileni The Lodge Hawke's Bay Chardonnay 2013

Varenr.: 9276501

Kr 199,90

85 poeng

100 prosent fatgjæret i gamle franske eikefat. Heftig vin med nøtter, sødmefulle fat, vanilje, veldig kremete, tropisk, citrus, veldig «oversjøisk» i stil. BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Greywacke Wild Sauvignon 2012

Marlborough

Varenr.: 9477901

Kr 239,90

85 poeng

Lys grønngul på farge, litt rått, grønt kål på duft, samme i smak. Forsvinner litt med lufting. Ikke så tropisk i fruktretningen. Svak jordlig karakter med nøytral, nesle- og stikkelsbærsmak. God fylde. BU.

Terningkast: 4+

Greywacke Chardonnay 2011

Marlborough

Varenr.: 9478101

Kr 259,90

85 poeng

Veldig kraftig i konstruksjonen med søtlig, men også litt fast, gylden tropisk fruktighet. Veldig fyldig og uttrykksfull. Og høy alkohol som nok brenner litt i finish.

Terningkast: 4-

Sileni Cellar Selecton Marlborough Sauvingon Blanc 2012

Varenr.: 854701

Kr 149,90

82 poeng,

Heftig med masse tropisk frukt, nesle, gress, også litt fedme i den. Helt typisk. Lang, pepperaktig finish. Syren er rundet av litt etter tre år. BU. Drikk: Nå. Temp: 4-6.

Terningkast: 5

Røde viner

Sileni Cellar Selection Pinot Noir 2013

Hawke’s Bay

Varenr.: 5854601

Kr 175,-

84 poeng

En smaksvinner til denne prisen. Fløyelsaktig rødbærsfrukt, mest bringebær og kirsebær, nok friskhet og syre, passe med tanniner, svak sødme i finish. Enkel, ukomplisert, god. BU. Drikk: Nå. Temp: 12–14.

Terningkast: 5+

Nautilus Pinot Noir 2011, Marlborough

Varenr.: 522001

Kr 225,-

86 poeng

Først svakt syltetøyspreget på duft, jordbær og bringebær, med litt lufting kommer en rolig, fruktig, klart rødbærsfruktig smak med et streif av sødme i finish og ikke noe fatpreg å snakke om. God konsentrasjon og pent utviklet. Trolig på topp nå. Flott vin. BU. Drikk: Nå. Temp: 13–15.

Terningkast: 5

Peter Yealand Pinot Noir 2013

Awatere Valley

Varenr.: 988001

Kr 150,-

83 poeng

Rimelig introduksjonsbillett til NZ Pinot Noir. Korrekt frukt dominert av kirsebær, svakt fatpreg, middels fylde og god friskhet. Universalvin til hvitt kjøtt og lettere retter og kosing i kroken. BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15.

Terningkast: 5+

Greywacke Pinot Noir 2011

Marlborough

Varenr.: 276101

Kr 269,90

86 poeng

En liten kraftbasse, dette, med morellaktig aromabilde, ganske jordlig i smaken med avdempet fruktpreg, litt lagret i preget, og er nok ingen langlagringskandidat, om man vil ha litt primærfrukt igjen. Godt skyv. Koster en slant, men mye Pinot her. BU. Drikkes: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 5

Momo Pinot Noir 2013, Seresin

Marlborough.

Varenr.: 1097101

Kr 189,90, 83 poeng 5-R

Tynn på farge, men en fin, kjølig, slank bringebærsfruktig vin som attpåtil er i basisutvalget. Passe fruktsødme i finish og alltid nok syre fra Marlborough. Fin, saftig vin. BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15.

Terningkast: 5

Cloudy Bay Pinot Noir 2012

Marlborough

Varenr.: 5090801

Kr 280,-

86 poeng

Fint årgangsbytte. Litt fat bak der, men ellers mørke kirsebær, mørk, ganske konsentrert og kjølig, frukt kommer igjennom, bittersøt sjokolade, hint av lær og jordlighet også. Men det koster jo en slant. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 5

Te Mata Merlot Cabernet 2010

Hawkes’s Bay

Varenr.: 997901

Kr 175,-

83 poeng

Fornuftig miks av konsentrerte, kjølige, krydrede, mørke bærslag. Nok saftighet også. Og begynner å vise litt alder og rundhet. Fin intro til Te Mata. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 15-17.

Terningkast: 4

Seresin Leah Pinot Noir 2011

Marlborough

Varenr.: 4976901

Kr 249,90

86 poeng

En seriøs Pinot Noir med skikkelig skyv i smaken, konsentrert, ganskje kjølig, frukt med en distinkt kjerne av tanniner. Kan minne litt om en fast burgunder. BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 15-17.

Terningkast: 5

Felton Road Bannochburn Pinot Noir 2011

Central Otago

Varenr.: 6152701

Kr 399,-

88 poeng

En skikkelig muskelbunt av en vin fra det nye hippe området Central Otago. Miks av krekling, plommer, moreller. Noe høy alkohol, 14,5 volumprosent, som er relativt pent innpakket i konsentrert frukt. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 15-17.

Terningkast: 6-

Publisert: 16.01.2015 kl. 11:51
Oppdatert: 16.01.2015 kl. 17:39


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?