Ukens vintips: Lukten av god vin

12. juni 2015Vin
GODT TIL HELGEN: Prøv en av ukens fem vintips - og gjerne en lekker pastarett med kongekrabbe og blåskjell - denne helgen. Foto: Edvard Skramstad/Sara Johannessen.
GODT TIL HELGEN: Prøv en av ukens fem vintips - og gjerne en lekker pastarett med kongekrabbe og blåskjell - denne helgen. Foto: Edvard Skramstad/Sara Johannessen.

Lukt og smak når det kommer til vin er helt subjektivt. Og det er det du liker selv som er viktigst.

Synes du vinbeskrivelser kan være pompøse og ekskluderende? Ikke tenk på det slik! Du har nok mer å komme med enn du selv tror. Et godt tips er å bruke dufter du selv har personlige assossiasjoner til. Dette vil gjøre det enklere for deg å gjenkjenne duftene ved neste smaking.

Jeg husker godt da jeg organiserte en Champagnesmaking med vinguru Richard Juhlin. Mannen, som sikkert mange av dere husker fra NRK serien «nesevis», mente at en god vinsmaker måtte være åpen og ærlig om hvilke dufter han eller hun kunne kjenne. Resultatet ble et fyrverkeri av en vinsmaking der forsamlingen gladelig delte sine assosiasjoner. Selv mente Richard en av Champagnene hadde en aroma som kunne minne om duften av våte jernbanespor!

Noen dufter er selvfølgelig vanskeligere å sette ord på enn andre. Jeg minnes godt en amerikaner som nesten klarte å overbevise meg om at Whiskyen vi delte luktet som et gammelt våpenskap. Men det er jo nettopp dette som er så fasinerende med dufter og smaker. Vi opplever det rett og slett forskjellig. Selv er jeg overbevist om at ukens hvitvin, en aromatisk vin fra New Zealand, dufter av brennesle.

Nedenfor finner du fem forskjellige viner med svært forskjellige dufter.

God smaking!

Ukens kupp

False Bay Chardonnay 2013

Varenr.: 5030901
Bestillingsutvalget
Pris: 124,90

Terningkast: 5
Poeng: 81
Region: Sør-Afrika, Western Cape

Når Chardonnay druen dyrkes i varmere klimasoner, resulterer dette ofte i dufter av tropiske frukter. Dette er en middels fyldig variant fra Sør-Afrika. Dufter av sitrus, mango, ananas og melon. Oppleves fruktig og syrlig i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur fem til syv grader. Ingen lagringsvin. Prøv til grillet kyllingbryst servert med sursøt chilisaus, ovnsbakt laks eller en red curry basert suppe.

Ukens hvitvin

Twin Islands Sauvignon Blanc 2014

Varenr.: 2077601
Basisutvalget, kategori 1
Pris: 139,90

Terningkast: 6
Poeng: 83
Region: New Zealand, Marlborough

Her har vi et skoleeksempel på en aromatisk og frisk hvitvin fra New Zealand. Dufter av brennesle, stikkelsbær, lime og grønne epler. Oppleves som svært frisk og ren i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker best i ung alder. Server til aspargessuppe, grønn salat med rå marinert laks eller linseburger.

Ukens Nyhet

Rouge de Minière Bourgueil 2012

Varenr.: 2231701
Basisutvalget, kategori 5
Pris: 149,90

Terningkast: 5
Poeng: 82
Region: Frankrike, Loire

Loire er først og fremst kjent for sine hvitviner, men har også utmerkede rødviner å by på. Denne rødvinen er fremstilt av Cabernet Franc Druen og dufter av solbær, rød paprika, krydder og hint av rosmarin. Oppleves rund og delikat i munnen. Syrlig og fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i opptil ti år. Prøv sammen med grillet entrecôte av kalv, stekt andebryst med rødvin sjy eller coq au vin.

Ukens Hetvin

D'Oliveiras Colheita Sercial 1989

Varenr.: 8036501
Bestillingsutvalget
Pris: 649,00
Terningkast: 6
Poeng: 91
Region: Portugal, Madeira

Hetvin fra Madeira er noe alle vinelskere før eller siden bare må oppleve. Dette er viner som kan lagres i flere århundrer. Undertegnede husker fortsatt han smakte en ypperlig Madeira fra slutten av 1700-tallet! Her har vi en ungdom fra 1989. Dufter av nyrevet sitronskall, karamell, nøtter og tørkede frukter. Kraftig og rik med tiltalende sødme innledningsvis. Stor konsentrasjon. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker godt nå, men kan lagres i flere tiår. Prøv til en kraftig skalldyrsuppe, oster eller nyt den helt alene etter et bedre måltid.

Ukens eksklusive

Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut

Varenr.: 4004901
Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr.314,90

Terningkast: 5
Poeng: 87
Region: Frankrike, Champagne

Utmerket Champagne utelukkende fremstilt av Chardonnay druen. Dufter av sitron, sjø, mandler og mineraler. Oppleves som ren og elegant i munnen, flott syrlighet. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Ypperlig nå, men kan lagres videre i opptil ti år. Smaker himmelsk til hummer, sjøkreps eller kongekrabbe.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 12.06.2015 kl. 12:29
Oppdatert: 12.06.2015 kl. 13:35


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?