Ukens vintips: Vin til julemenyen
Nå kommer de kulinariske høydepunktene på rekke og rad!
Selv om vi trolig kan se langt etter de store selskapelighetene så har vi en rekke festmåltider i horisonten. I min verden er maten og hyggen det aller viktigste i julehøytiden. Derfor kommer jeg naturligvis med skreddersydde vinanbefalinger til julens klassiske retter.
Jeg har også ryddet plass til en fremragende Madeira. Ingen drikk er så tidløs som hetvin fra Madeira, disse vinene er nærmest som små tidskapsler som kan leve videre i historien i århundrer. Ukens eksklusive er hentet fra år 2005. Året da historiens første YouTube-video ble lansert, IRA bestemte seg for å legger ned våpnene og Pave Benedict XVI trer inn i verdenshistorien.
Helt til sist har jeg innlemmet en god musserende ettersom 2021 er rett rundt hjørnet. God jul!
Ukens kupp
Tommasi Bardolino 2019
Pris: Kr. 449,90
Her har du en saftig og frisk rødvin som vil passe perfekt til flere av julens klassiske retter. Dufter av mørke bær, urter og hint av mokka. Oppleves som saftig og ren i munnen. Moderate tanniner og god syrlighet. Noe varm bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.
Prøv den til pinnekjøtt eller server den til hjemmelagde medisterkaker.
Ukens hvitvin
Markus Molitor Riesling Alte Reben Tørr 2018
Pris: Kr. 240,00
Fremragende Riesling dyrket frem av gamle vinstokker. Dufter av fersken, gule epler, blomster og mineraler. Oppleves som syrlig og frisk i munnen, flott mineralsk undertone igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i ti år til.
Prøv den til ribbe eller pinnekjøtt.
Ukens musserende
Loimer Extra Brut
Pris: Kr. 259,90
Frisk musserende fra Fred Loimer. Dufter av sitrus, fersken og toast. Oppleves som frisk og fruktig i munnen, behagelige bobler og god syrlighet. Frisk tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i syv år til.
Server til en hjemmelaget fiskesuppe eller prøv den sammen med sesongens lutefisk - vinens friskhet vil da kommer til sin fulle rett i møtet med den salte lutefisken.
Ukens nyhet
Thornhill French Camp Red Blend 2019
Pris: Kr. 199,00
Er du så heldig å ha viltkjøtt i hus, så kan denne rødvinen være en ypperlig serveringspartner. Dufter av bjørnebær, våt jord, krydder og lær. Oppleves som fyldig og rik i munnen, flott syrlighet og godt integrerte tanniner.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i ti år til.
Server den til rådyrsteik, hjortefilet eller elgsteik.
Ukens eksklusive
Pereira d'Oliveiras Malvazia 2005
Pris: Kr. 599,90
Tidløs Madeira fra Pereira d'Oliveiras. Dufter av sitrus, karamell, toast og ristede nøtter. Markant sødme innledningsvis, fyldig og rik munnfølelse, vinen har en fremragende syrlighet. Lang og syrlig finish.
Anbefalt serveringstemperatur 12 til 14 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i hundre år til!
Nyt den alene eller sammen med en hjemmelaget kransekake eller julens pepperkaker.
Publisert: 18.12.2020 kl. 10:17
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto