Til hovedinnhold

Ukens vintips: Rødvin fra Piemonte

26. oktober 2018Vin
RØDT OG GODT: Denne uken har vinekspert Edvard Skramstad tatt en titt på rødvin fra Piemonte i Italia. Foto: Magnar Kirknes/VG/Produsentene
RØDT OG GODT: Denne uken har vinekspert Edvard Skramstad tatt en titt på rødvin fra Piemonte i Italia. Foto: Magnar Kirknes/VG/Produsentene
AvEdvard SkramstadogFoto: Produsentene

Den majestetiske vinregionen Piemonte byr på rødvin i verdensklasse.

Vi kommer ikke utenom druesorten Nebbiolo når vi snakker om Piemonte. Nebbiolo er enerådig i rødvinene som fremstilles i Barolo og Barbaresco. Denne sære og vanskelige druesorten stortrives i Piemontes vakre vinmarker der Alpene danner spektakulære kulisser.

Best trives druesorten i de terrasserte vinmarkene som vender mot sør. Resultatet blir storslagne og raffinerte rødviner som kan lagres i flere tiår.

Husk at rødvinene fra Barolo og Barbaresco som regel ikke er noe for førstegangssmakere, da dette er solide rødviner med tydelige tanniner. Vinene vil likevel mildnes med alderen, og en god flaske Barolo kan bli riktig så elegant.

Dersom du prefererer fruktige rødviner bør du se etter rødvinene fremstilt av Barbera- eller Dolcetto-druen. Dette er saftige og friske rødviner som nytes best i ung alder. Skal du diske opp med hjemmelaget pizza, er det aldri feil med et glass rødvin fremstilt av Dolcetto -druen. Alle ukens viner er hentet fra Piemonte-regionen. Nyt høsten!

-

Ukens kupp

Terningkast 5

Conte Ricci Barbera Piemonte 2016

4984401 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 119,80

Poeng: 79

Land/region: Italia, Piemonte

Rødvin fra Piemonte trenger ikke koste en formue. Her har du en frisk og ukomplisert rødvin fremstilt av Barbera-druen. Dufter av mørke bær og hint av mokka. Oppleves fruktig og frisk i munnen. Moderate tanniner. Noe varm bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Server til tomatbasert pastarett eller pizza.

-

Ukens Nebbiolo

Terningkast 5

Negro Angelin Langhe Nebbiolo 2015

984901 Basisutvalget, kategori 2

Pris: Kr 189,90

Poeng: 83

Land/region: Italia, Piemonte, Langhe

Produsenten Angelo Negro & Figli har flere spennende viner i sin portefølje. Dufter av mørke bær, våt jord, krydder og lær. Oppleves frisk og kraftfull i munnen. God syrlighet og markante tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år til. Server til hjemmelaget oksegryte eller bresert lammeknoke.

-

Ukens rødvin

Terningkast 6

Vajra Monterustico Dogliani 2017

6966501 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 189,90

Poeng: 85

Land/region: Italia, Piemonte, Dogliani

Dogliani området i Piemonte fremstiller flere flotte Dolcetto baserte rødviner. Dette er et ypperlig eksempel som dufter av kirsebær, moreller og blåbær. Oppleves saftig og elegant i munnen. Frisk, bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Disse vinene smaker best i ung alder. Server til hjemmelaget pizza eller prøv til helstekt kylling servert med steinsoppsaus.

-

Ukens Barbaresco

Terningkast 5

Produttori del Barbaresco 2015

3190601 Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr 309,90

Poeng: 88

Land, region: Italia, Piemonte, Barbaresco

Produttori del Barbaresco er en stor produsent som representerer en rekke forskjellige vinbønder. 2015-årgangen av deres Barbaresco holder topp kvalitet. Dufter av mørke bær, pepper, lær, våt jord og fat. Oppleves rik og kraftfull i munnen. Tydelige tanniner. Fast tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i minst femten år til. Server til helstekt lammelår eller kalvesteik.

-

Ukens eksklusive

Terningkast 6

Paolo Scavino Barolo 2014

5256801 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 452,90

Poeng: 90

Land/region: Italia, Piemonte, Barolo

Familien Scavino besitter en rekke av Barolos ypperste vinmarker. Deres standard Barolo holder alltid svært høyt nivå. 2014-årgangen skuffer ikke. Dufter av kirsebær, sopp, lær, pepper og fat. Oppleves rik og kompleks i munnen. Flott syrlighet og solide tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan lagres i flere tiår. Server til entrecôte av okse med skogsopp og rødvinssaus eller til ytrefilet av reinsdyr.

-----------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 26.10.2018 kl. 15:09


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?