Ukens vintips: Temperaturen i glasset
Dette må du vite om serveringstemperatur for vin.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Hva som er den optimale serveringstemperatur for vin varierer. En god tommelfinger regel er at jo rimeligere vinen er desto kjøligere bør den serveres. En rimelig hvitvin kan fint serveres helt ned i seks til åtte grader, mens en eksklusiv hvitvin fremstilt av Chardonnay-druen smaker perfekt mellom 10 til 12 grader.
Ofte sier man at rødvin bør serveres i romtemperatur. Sommerstid blir ofte dette helt feil, tenk heller at de fleste rødviner trenger en dukkert på sjøen. De fleste rødviner smaker best et sted mellom 14 og 18 grader (ofte samme temperatur som det norske sommervannet). Samtidig finnes det unge italienske rødviner som fint kan serveres helt ned i 12 til 14 grader, mens en klassisk rødvin fra Bordeaux bør serveres mellom 16 og 18 grader.
Vinstil, druesort, region og kvalitet er alle viktige faktorer som er med på avgjøre hvilken temperatur vinen bør serveres i. Derfor finner du alltid en anbefalt serveringstemperatur i mine vinanmeldelser. Nedenfor finner du fem ulike viner, som er anbefalt servert til fem ulike temperaturer!
Gorgo Bardolino 2019
Pris: Kr. 139,90
Terningkast: 5
Ung, saftig og fruktig rødvin fra Veneto regionen i Nord-Italia. Dufter av moreller, bringebær og urter. Oppleves som fruktig og frisk i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Noe varm bærpreget avslutning. Dette er en rødvin som fint kan serveres noe kjøligere en normalt, et sted mellom 12 til 14 grader er optimalt. Ingen lagringsvin. Allsidig rødvin, server den til pizza, pasta eller hjemmelaget burger.
Colomé Estate Torrontés 2019
Pris: Kr. 179,90
Terningkast: 6
Denne hvitvinen har blitt fremstilt av vinplanter som er dyrket frem 1700 meter over havet Salta regionen i Argentina. Vinen dufter av tropiske frukter, sitrus og hint av blomster. Oppleves som syrlig og ren i munnen. Tørr og ren avslutning. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Smaker ypperlig som ung, men kan fint lagres i syv år til. Server den til ceviche av laks anrettet med mango og chili eller prøv den til sushi.
Château La Tour de l'Evêque Rosé 2019
Pris: Kr. 159,60
Terningkast: 5
Lakserosa rosévin fra Provence. Dufter av sitrus, røde bær og hint av nøtter. Oppleves som saftig og frisk i munnen, god syrlighet. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Prøv den til Lises lakseburger eller grillet ørret anrettet med en sommerinspirert salat.
Billaud Simon Chablis 2018
Pris: Kr. 300,00
Terningkast: 6
Paradeeksempel på en klassisk Chablis. Dufter av våre svaberg, mineraler, sitrus og gule epler. Oppleves som frisk og ren i munnen, fremragende syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker utmerket som ung men kan fint lagres i ti år til. Server den til et rikholdig skalldyrsfat eller hjemmelaget skalldyrsuppe.
Chateau Haut-Beychevelle Gloria 2016
Pris: Kr. 372,00
Terningkast: 6
2016-årgangen var helt fantastisk i Bordeaux, spesielt vinene fra området Saint-Julien blir spennende å smake i årene som kommer. Denne vinen dufter av solbær, våt jord, krydder og fat. Oppleves som rik og konsentrert i munnen, flott balanse mellom tannin og syrlighet. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt som ung, trolig enda bedre etter ti års lagring, kan lagres i flere tiår. Prøv den til grillet ytrefilet av okse eller helstekt lammelår.
----------------------------------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin