Ukens vintips: Rødvin og hvitvin - dette er vinene som passer bra til lagring

6. september 2018Vin
LAGRINGSVIN: Enkelte viner blir bedre etter lagring. Edvard Skramstad har samlet et knippe. Foto: AFP Photo/Francois Nascimbeni/Produsentene
LAGRINGSVIN: Enkelte viner blir bedre etter lagring. Edvard Skramstad har samlet et knippe. Foto: AFP Photo/Francois Nascimbeni/Produsentene

De beste vinene blir bare bedre med årene.

På denne tiden av året er det alltid spennende å se hvordan høsten vakkert forvandler landskapet vi ferdes i. Vin er på lik linje med naturen i kontinuerlig utvikling. Det er viktig å spesifisere at det ikke er alle viner som tåler tidens tann. Generelt kan vi si at rimelige viner smaker best i ung alder. Vin av god kvalitet vil derimot kunne lagres i flere tiår.

Vi vin-nerder ønsker å nyte vinen når den har nådd sin optimale utvikling. Derfor snakker vi ofte om drikkevindu. Med dette menes tidsrommet vinen trolig når sin ideelle alder. Ettersom ingen kan forutsi fremtiden er dette ingen eksakt vitenskap. Det er heller ikke alltid utviklingen går i ønsket retning. Ulike personlig preferanser vil også resultere i forskjellige oppfatninger av når en vin er på topp. Ventingen, spenningen og uforutsigbarheten er noe av det morsomste med eldre viner og vinlagring. Denne uken har jeg derfor sett på viner som allerede nå har hatt et par år på baken eller har forutsetninger for å lagres lenge. God smaking!

Ukens kupp

Quinta da Carvalhosa Ardosino Q 2009

4878001, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 135,30

Terningkast: Fem

Poeng 81

Land/region: Portugal, Douro

Dufter av fiken, plomme, pepper og hint av lær. Oppleves krydret og fruktig i munnen. Fast og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker godt nå, men har om lag tre år før den bikker. Server den til en tomatbasert pastarett eller hjemmelaget oksegryte.

Ukens hvitvin

Poiron Dabin Ch. Thébaud Muscadet Sèvre et Maine Clos des Tabardières 2010

7402501, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 199,90

Terningkast: Fem

Poeng 84

Land/region: Frankrike, Loire, Muscadet de Sèvre-et-Maine

Dufter av sitron, moden fersken, sjø og mineraler. Oppleves ren, frisk og mineralsk i munnen. Tørr ferskenpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Server til skalldyrsuppe, reker eller blåskjell.

Ukens rødvin

Château Simard 2000

7824201, Basisutvalget, kategori 2

Pris: Kr. 269,90

Terningkast: Fem

Poeng 87

Land/region: Frankrike, Bordeaux, St. Emilion

Dufter av solmodne solbær, rød paprika, krydder, løv og hint av fat. Oppleves rund og elegant i munnen samtidig som vinen har godt med tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i minst ti år til. Vinen vil bli mykere og mer elegant med årene som kommer. Server til indrefilet av okse med rødvinssaus eller helstekt lammelår.

Ukens Barolo

Borgogno Barolo 2012

7845301, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 415,-

Terningkast: Seks

Poeng 89

Land/region: Italia, Piemonte, Barolo

De robuste og rike vinene fra Barolo er optimale lagringsviner. Borgogno tilhører en av flere tradisjonsrike vinhus i Piemonte. Vinen dufter av moreller, røde bær, pepper, lær og hint av fat. Oppleves som stor og kraftfull i munnen. Tydelige tanniner og flott syrlighet. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Kan lagres i opptil 20 år. Server til lammeskank eller entrecôte av okse.

Ukens eksklusive

Casanova di Neri Brunello di ­Montalcino 2013

2833601, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 489,-

Terningkast: Seks

Poeng 90

Land/region: Italia, Toscana, Brunello di Montalcino

Dufter av kirsebær, våt jord, urter og nøtter. Oppleves solid og rik i munnen, samtidig som den er elegant og godt balansert. Tydelige tanniner og fremragende syrlighet. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Prøv til ytrefilet av kalv eller T-bone steak. Nydelig rødvin som trolig når sin topp om fem til ti år. Kan naturligvis lagres lengre.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 06.09.2018 kl. 13:29
Oppdatert: 19.09.2018 kl. 11:38


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?