Ukens vintips: Rødvin og hvitvin - dette er vinene som passer bra til lagring
De beste vinene blir bare bedre med årene.
På denne tiden av året er det alltid spennende å se hvordan høsten vakkert forvandler landskapet vi ferdes i. Vin er på lik linje med naturen i kontinuerlig utvikling. Det er viktig å spesifisere at det ikke er alle viner som tåler tidens tann. Generelt kan vi si at rimelige viner smaker best i ung alder. Vin av god kvalitet vil derimot kunne lagres i flere tiår.
Vi vin-nerder ønsker å nyte vinen når den har nådd sin optimale utvikling. Derfor snakker vi ofte om drikkevindu. Med dette menes tidsrommet vinen trolig når sin ideelle alder. Ettersom ingen kan forutsi fremtiden er dette ingen eksakt vitenskap. Det er heller ikke alltid utviklingen går i ønsket retning. Ulike personlig preferanser vil også resultere i forskjellige oppfatninger av når en vin er på topp. Ventingen, spenningen og uforutsigbarheten er noe av det morsomste med eldre viner og vinlagring. Denne uken har jeg derfor sett på viner som allerede nå har hatt et par år på baken eller har forutsetninger for å lagres lenge. God smaking!
Ukens kupp
Quinta da Carvalhosa Ardosino Q 2009
4878001, Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 135,30
Terningkast: Fem
Poeng 81
Land/region: Portugal, Douro
Dufter av fiken, plomme, pepper og hint av lær. Oppleves krydret og fruktig i munnen. Fast og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker godt nå, men har om lag tre år før den bikker. Server den til en tomatbasert pastarett eller hjemmelaget oksegryte.
Ukens hvitvin
Poiron Dabin Ch. Thébaud Muscadet Sèvre et Maine Clos des Tabardières 2010
7402501, Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 199,90
Terningkast: Fem
Poeng 84
Land/region: Frankrike, Loire, Muscadet de Sèvre-et-Maine
Dufter av sitron, moden fersken, sjø og mineraler. Oppleves ren, frisk og mineralsk i munnen. Tørr ferskenpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Server til skalldyrsuppe, reker eller blåskjell.
Ukens rødvin
Château Simard 2000
7824201, Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr. 269,90
Terningkast: Fem
Poeng 87
Land/region: Frankrike, Bordeaux, St. Emilion
Dufter av solmodne solbær, rød paprika, krydder, løv og hint av fat. Oppleves rund og elegant i munnen samtidig som vinen har godt med tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i minst ti år til. Vinen vil bli mykere og mer elegant med årene som kommer. Server til indrefilet av okse med rødvinssaus eller helstekt lammelår.
Ukens Barolo
Borgogno Barolo 2012
7845301, Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 415,-
Terningkast: Seks
Poeng 89
Land/region: Italia, Piemonte, Barolo
De robuste og rike vinene fra Barolo er optimale lagringsviner. Borgogno tilhører en av flere tradisjonsrike vinhus i Piemonte. Vinen dufter av moreller, røde bær, pepper, lær og hint av fat. Oppleves som stor og kraftfull i munnen. Tydelige tanniner og flott syrlighet. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Kan lagres i opptil 20 år. Server til lammeskank eller entrecôte av okse.
Ukens eksklusive
Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2013
2833601, Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 489,-
Terningkast: Seks
Poeng 90
Land/region: Italia, Toscana, Brunello di Montalcino
Dufter av kirsebær, våt jord, urter og nøtter. Oppleves solid og rik i munnen, samtidig som den er elegant og godt balansert. Tydelige tanniner og fremragende syrlighet. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Prøv til ytrefilet av kalv eller T-bone steak. Nydelig rødvin som trolig når sin topp om fem til ti år. Kan naturligvis lagres lengre.
––––––––––––––––––––––––––––––––
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.
Publisert: 06.09.2018 kl. 13:29
Oppdatert: 19.09.2018 kl. 11:38
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto