Rom går aldri helt av moten

23. januar 2015Vin
VELG RIKTIG: En cocktail blir aldri bedre enn den dårligste ingrediensen man putter oppi, så velg rom med omhu også når den skal i en mikset drink, anbefaler bartender Jesper Høst på Bar 19. Foto: Jan T. Espedal/Aftenposten.
VELG RIKTIG: En cocktail blir aldri bedre enn den dårligste ingrediensen man putter oppi, så velg rom med omhu også når den skal i en mikset drink, anbefaler bartender Jesper Høst på Bar 19. Foto: Jan T. Espedal/Aftenposten.

Vinter, mørke og depresjoner? Nei. Palmer, calypso og rom. Jesper Høst mener rom er «lett til sinns».

Mitt forhold til rom kan beskrives som noe tvilsomt. Enkelte innslag av rom og Cola i yngre dager, senere heftige, tørsteslukkende paraplydrinker under palmene med skumle mengder lokal rom som først umerkelig gikk rett i hodet. Etter hvert merkelig. At jeg ikke ble ranet i Ochos Rios på Jamaica den gangen jeg veivet i land fra et skip 8. april 1979, er vel mer enn jeg fortjente. Nylig kraftig skallebank etter å ha besøkt bobsledbaren i Montego Bay (ja, det var med en jamaicaner i Lillehammer-OL) og inntatt to stk signaturrom-drinker. Nifse greier.

Så har jeg skjønt at rom ikke nødvendigvis er noe man bare blander i paraplydrinker, men at det kan være en edel drikk som kan nytes for seg. Omviseren hos Angostura på Trinidad, Miss Trinidad, for øvrig, overbeviste meg raskt om det. Deres 1824-rom sa sitt.

Opphavet er jo ikke spesielt – hva skal vi si – romantisk. Rom er det destillerte produktet av avfallsprodukter fra sukkerproduksjonen, eller direkte fra sukkerrør. Først er det blankt. Dersom det blir puttet på eikefat, blir det oksidert og brunt og rundere i smaken. Akkurat som vår hjemlige potet-akevitt. Resultatet kan bli ypperlig.

Min store aha-opplevelse har vel vært den litt ukjente Zacapa fra Guatemala. Wow. Det er heftige saker. Uten tvil den beste rommen jeg har smakt. 97 poeng. Eller skal vi velge XO’en? Ifølge Wikipedia har Zacapas Centenario flere ganger vunnet prisen som verdens beste rom. Det tror jeg på. Og – under over alle undere – den finnes på Polet. Til og med i basisutvalgets kategori 6, altså de mest velutstyrte polutsalgene.

Eksperten svarer

Den prisvinnende norske bartenderen Jesper Høst, som mikser på No. 19 i Oslo, synes også Zacapa er helt i toppen.

Er rom en vinterfordriver? «Det finnes jo mange forskjellige romtypere, men fellesnevneren er at rom alltid er morsomt. Det er noe loe lekent med rom, uansett om det er de moderne og forfinede, eller om det er Zacapa eller en vanlig Cuba-rom. En brennevin som er lett til sinns. Absolutt mot vinterdepresjon.»

Hvordan deler man egentlig inn rom? Nipperom og blanderom?

«Jeg vil si rom destillert på melasse. Og de andre. Som er flere stiler. Det er ikke unaturlig å bruke avfallsproduktet melasse. Og så er det den moderne stilen. Zacapa, koker inn sukkerrørsjuicen til honning og får florale toner over den. Så har vi f. eks Smith & Cross fra Jamaica. Den vil ta mye mer plass. -Så har vi den franske stilen med deres Rhum Agricole fra koloniene. Den er mer rå og en stil som ofte blir oversett. Men det er vel cubansk rom som har definert romdrikkens rolle i cocktails. En snill og tørr stil.»

SOMMERDRØM: Slik vi er aller mest vant til å se rom, i en fargerik drink. Foto: Geir Salvesen.
SOMMERDRØM: Slik vi er aller mest vant til å se rom, i en fargerik drink. Foto: Geir Salvesen.

Det er noe pirataktig over rom? Noe gammeldags og avfeldig. Er dette noe for nye generasjoner?

«Ja, det er jo det. Rom har aldri gått helt av moten. Slik som cognac og brandy og til dels whisky. De har fått et gubbestempel. Der har rom greid å holde seg mer fresht. På grunn av dens lettsindighet. Jeg er er veldig historieinteressert. Fra kolonitiden og tiden med sjørøvere. Det var en egen kategori. Navy rom. Den amerikanske måleenheten kom fra proof. 100 proof er så sterkt at krutt brenner i det. Det er 50 volumprosent. Sjarmen er det maritime.»

Dine egne favoritter? Zacapa? Centenario 23?

«Ja, Personlig foretrekker jeg faktisk XO’en, men jeg vet at mange i bransjen synes 23 er bedre.»

Er det mulig å snakke om et landpreg?

«Absolutt. Ta den cubanske stilen. Tørr, ren, kullfiltrert. Lett mild stil. Så har man Jamaica. Den rake motsetning. Kjør på. Brente bildekk og råtten banan og diverse, heftige saker. Kanskje litt tilvenning må til der. Så har man latinamerika hvor man får litt mer elegant og mild og myk drikke. Så har man Guatemalaversjonen. Det er en slags konkurrent til Cognac-stilen. Mauritius? Veldig rå og tøffe stiler.»

Er det noe poeng å bruke skikkelig god rom til miksede drinker?

«Ja, en drink blir aldri bedre enn den dårligste ingrediensen man putter oppi. Jeg har ingen problemer med å mikse drinkene med de beste. Når det er sagt, er det jo greit å vite hva man holder på med. Starte med de rimeligere versjonene og jobbe seg opp. -Skuffelse -Så sitter vi der. Og jeg lufter min skuffelse over den hvite Bacardi’en som – sammenlignet med de andre – er langt tilbake etter min smak. Høst har et mildere syn på Bacardi. -De var jo med på å starte denne rom-revolusjonen. Jeg synes den er helt grei. Jeg liker for øvrig dårlig brennevin også. Mye å lære av det. Jeg er jo trønder og oppvokst på dårlig brennevin. Ja, jeg fikk det faktisk inn med morsmelken! »

Test av rom

Ron Zacapa Centenario 23, Guatemala

Varenr.: 9150301

70 cl.

Kr 599,-

97 poeng

Mørk på farge, fyldig og kompleks med innslag av tørket frukt, vanilje. Innslag av honning og sjokolade på duft, sammen med kandis, røyk og varm råtobakk. Søt, bløt, krydret, rund. Svært fyldig. Veldig lengde. Vanskelig å bli noe særlig bedre. Basisutvalget.

Terningkast: 6

Ron Zacapa XO, Guatemala

Varenr.: 246001

70 cl.

Kr 1199,-

98 poeng

Et utrolig smakstrøkk i denne. Er det for mye? I hvert fall: Marsipan, appelsinskall, vanilje i aroma- og smaksbildet. Ellers: Lær, kandis, whiskyrøyk, treverk, tobakk og sjokolade. Veldig lengde. Bestillingsutvalget.

Terningkast: 6

Havana Club Añejo Especial, Cuba

Varenr.: 3131101

Kr 359,90

90 poeng

En fløtete og rik, brun rom som egner seg godt for drinker eller for nipping. Selekterte fat gir en distinkt vanilje- og karamellaroma, over middels fylde. Vellykket. Basisutvalget.

Terningkast: 6

Ron Cubay Carta Blanca, Cuba

Varenr.: 1284901

70 cl.

Kr 299,90

84 poeng

En svært enkel og svært ung rom (3 års lagring), men også svært billig. Laget på melasse fra Cuba, 100 prosent, ren og fin uten fusel, en liten anistone. Bra sting i ettersmaken. Kan mikses eller nippes til. Basisutvalget.

Terningkast: 5

Ron Cubay Añejo, Cuba

Varenr.: 1682901

Kr 360,-

86 poeng

Brun rom. Noe lagringspreg. Tørkede citrusfrukter, appelsinskall, krydder og honning. Mikserom eller som avec. Bestillingsutvalget.

Terningkast: 5-

Ron Cubay 10 Añejo Superior, Cuba

Varenr.: 5873001

70 cl.

Kr 490,-

90 poeng

Edel, fin, rund brun rom som ikke virker oversøtet. Streif av karamell, appelsin, drops og krydder. God lengde. Bestillingsutvalget.

Terningkast: 6

Mount Gay Rum, Barbados

Varenr.: 1110801

70 cl.

Kr 355,-

88 poeng

Gulbrun på farge med aroma av nøtter, smak av smør, nøtter og duftende appelsinskall og clementiner. Ikke så fyldig som mange andre, men fin eleganse og finish med kanel og muskat. Basisutvalget.

Terningkast: 5

Bacardi Superior, Bahamas

Varenr.: 266902

35 cl.

Kr 184,90

72 poeng

Dette er enkle saker. En slags maislignende aroma med en smak som ender bittert. Under middels. Basisutvalget.

Terningkast: 2

Brun Jamaica rom, Jamaica

Varenr.: 365402

35 cl.

Kr 204,90

68 poeng

Bitter, krydret, kandis- og karamellaktig. Uhyre enkel, bare egnet som mikserom. Litt fæl. Basisutvalget.

Terningkast: 1

Publisert: 23.01.2015 kl. 09:26
Oppdatert: 23.01.2015 kl. 12:30


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?