Champagne og prosecco: De beste musserende vinene til 17. mai på polet nå

12. mai 2014Vin
HIPP, HIPP, HURRA: Noe fristende i glasset hører med på nasjonaldagsfeiringen, enten du velger musserende eller en god vin. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
HIPP, HIPP, HURRA: Noe fristende i glasset hører med på nasjonaldagsfeiringen, enten du velger musserende eller en god vin. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
Mai Tjemsland
Mai Tjemsland

17.mai er ikke den samme uten litt musserende eller god vin. Her gir VGs vinekspert deg de beste kuppene til champagnefrokost og festmiddagen på nasjonaldagen. 

Chenin Blanc, druen for «Ukens hvite», kan gjenkjennes på markant høy syre og aroma av nesten overmodne epler og ofte med mye mineraltoner. I Loire brukes den både til tørre, halvtørre, lettperlende, musserende og svært eksklusive søte viner. Druen liker seg også godt i Sør-Afrika.

Det meste av Champagne produseres som non vintage; en blanding fra ulike årganger. Det vanligste er å ha lagret noe eldre vin (reserve), der litt blandes i den nyeste «cuvéen» slik at det hvert år smaker mest mulig likt. «Ukens Champagne» er laget på to årganger 2008 og 2009, i blandingsforholdet 35/65 prosent.

Salget av Prosecco har eksplodert på verdensbasis og overgår Champagne i salg. I Norge står Prosecco-salget for 30 prosent av all musserende vin. Dette, til tross for at det er en ganske enkel vin, med annen gangs gjæring i tank. Dette skaper boblene, og vinen tappes under trykk på flaske.

Ukens kupp:

ILLUMINATI MONTEPULCIANO D’ABRUZZO RIPAROSSO 2011

794601, Basis-/testutvalget

PRIS: 119,90

REGION: Abruzzo

LAND: Italia

Skal du ha spekemat eller litt kald, grillet kylling med potetsalat på 17. mai? Her er en veldig rimelig, saftig og smaksrik nyhet i testutvalget, som finnes i alle større polutsalg. Smak av modne skogsbær og litt krydder, med behagelige tanniner. Modnet kun på gamle eikefat, uten eikesmak.

Ukens hvite:

SAMUR CUVÉE VENT DU NORD 2012, GUYONS

1143801, Basisutvalget

PRIS: 137,90

REGION: Loire, Samur

LAND: Frankrike

Skal du ha krabbe, grillet kamchatka eller reker med aioli? Da er denne rimelige nyheten i basisutvalget super. Knastørr Chenin Blanc, med aroma av modne epler, honning, kalkmineraler og frisk syre. Modnet over kort tid i store, gamle eikefat.

Ukens musserende:

PROSECCO GIOIOSA VALDOBBIADENE SUPERIORE DE CARTIZZE BRUT

1097301, Basisutvalget

PRIS: 145,90

REGION: Veneto, Treviso, Valdobbiadene

LAND: Italia

En god nyhet til dem som ikke liker for tørre musserende viner. Denne er ganske elegant, med aroma av krydrede, gule epler. Moderat alkoholprosent (11,5) og balansert sødme, til tross for en del sukker (14 g/l). Nytes godt avkjølt som aperitiff.

Ukens Champagne:

CHAMPAGNE PHILIPPE THÉVENIN EXTRA BRUT

9856301, Bestillingsutvalget

PRIS: 264,90

REGION: Champagne, Cotes De Bar/Aube

LAND: Frankrike

Champagne-frokost med skinker og sjømat? Da passer denne rimelige Champagnen fra et område helt sør, som har et ekstra kalkholdig jordsmonn. Laget på 85/15 % Pinot Noir/Chardonnay - som gir aroma av sitrusmarmelade, røde epler og med hint av kalkmineraler og «bolledeig». Bra tørr, 6 g/l.

Ukens eksklusive:

SANSONIA MERLOT 2007, ZENATO

940101, Bestillingsutvalget

PRIS: 236

REGION: Veneto, Valpolicella

LAND: Italia

Glem hva du mener om saftige, rimelige Merlot-viner. I Nord-Italia produseres fantastiske viner som denne, med masse smak av plommer, bjørnebær og kirsebær, godt iblandet hint av mørk sjokolade og kaffe. Behagelige tanniner. Nydelig til alle typer kjøttretter.

TIPS:

Lunken sjampis er aller best

Glem å legge champagnen til kjøling. Skal vi tro franske eksperter fra regionen Champagne smaker de romtempererte dråper best ved 18 grader.

Glassene bør også vippes når de fylles for å beholde flest mulig bobler. Når boblene sprekker i munnen utløser de karbondioksid som trigger smakssensorene i munnen, skriver The Daily Telegraph.

Publisert: 12.05.2014 kl. 15:46
Oppdatert: 16.05.2014 kl. 11:50


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?