Til hovedinnhold

De beste vinene til ribbe og annen julemat

21. desember 2016Vin
VINTIPS: Rødvin eller hvitvin - begge passer godt til julens middag hvis ribbe står på menyen. Foto: Produsentene / Sara Johannessen
VINTIPS: Rødvin eller hvitvin - begge passer godt til julens middag hvis ribbe står på menyen. Foto: Produsentene / Sara Johannessen

Både hvitvin og rødvin egner seg utmerket til ribbe - her får du vintipsene som smaker best til juleribba.

Et saftig ribbestykke med sprø svor og et godt glass vin er for mange et av julens store høydepunkter. Selv sverger jeg til fruktige og rene rødviner sammen med juleribba. Rødvinen bør i tillegg ha god syrlighet samtidig som den ikke har for dominerende tanniner. Druesorter som Barbera eller Pinot Noir passer denne beskrivelsen perfekt. Nedenfor finner du et par riktig gode kandidater fra Piemonte og California.

På hvitvinsfronten er det spesielt Riesling druen som utmerker seg. Friskheten og syrligheten vil være kjærkommen i møtet med det fete ribbekjøttet.

Ukens hvitvin er rett og slett blant de beste kjøpene på markedet og vil helt klart være en strålende kombinasjon til julegildet. Ettersom selskapelighetene kommer på rekke og rad nå i desember, har jeg naturligvis også ryddet plass til en tidløs Champagne. Alle ukens viner kommer med juleinspirerte serveringsanbefalinger.

Ønsker deg en riktig god jul!

Ukens kupp

Casa Ferreirinha Planalto Reserva 2015

1487901 Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 119,90

Poeng: 83

Terningkast: 6

Land/region: Portugal, Douro

Frisk og ungdommelig hvitvin. Fremstilt av de lokale druesortene Malvasia, Gouveio og Viosinho. Dufter av lime, eple, grapefrukt og mineraler. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til gravet laks eller bacalao.

Ukens utvalgte

Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2015

1342301 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 138,80

Poeng: 85

Terningkast: 6

Land/region: Tyskland, Rheinhessen

Dufter av sitrus, fersken, blomster og mineraler. Oppleves frisk, syrlig og ren i munnen. Flott mineralitet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år.

Kan trygt serveres til ribbe, gravet laks eller rakfisk.

Ukens nyhet

Scott Family Estate Pinot Noir 2014

5457501 Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 299,-

Poeng: 87

Terningkast: 5

Land/region: USA, California

California byr på en rekke kvalitetsviner fremstilt av Pinot Noir druen. Denne er fremstilt i Monterey County som ligger syd for San Francisco. Middels fyldig rødvin som dufter av plomme, kirsebær, pepper, krydder og fat. Oppleves rund og konsentrert i munnen med flott syrlighet. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i femten år til.

Nytes gjerne til ribbe, andebryst eller ytrefilet av kalv.

Ukens rødvin

Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2015

4962301 Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 155,00

Poeng: 85

Terningkast: 5

Land, region: Italia, Piemonte

Barbera-druen gir saftige og friske rødviner som passer utmerket til flere av julehøytidens klassikere. Denne dufter av moreller, plomme, urter og hint av krydder. Oppleves saftig og frisk i munnen. Syrlig morellpreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best ung.

Prøv til ribbe, pinnekjøtt eller kalkun.

Ukens eksklusive

Laurent-Perrier Brut

3456101 Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 359,90

Poeng: 88

Terningkast: 5

Land/region: Frankrike, Champagne

Klassisk Champagne fra det tradisjonsrike champagnehuset Laurent-Perrier. Alltid ren og frisk i stilen. Dufter av sitron, kumkvat, nøtter og hint av toast. Oppleves syrlig og elegant i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anvendelig Champagne som passer ypperlig til aperitiff eller sammen med fisk og skalldyr.

Har du lyst til å gjøre litt ekstra stas på lutefisken kan denne Champagnen være det du leter etter.

Publisert: 21.12.2016 kl. 14:41


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?