Ukens vintips: Høst, Toscana og Jens Bjørneboe

HØSTMØRKE: Høsten er her, og med det tid for nydelige lammeretter, som dette lammelåret av Under-kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen. En av ukens viner, passer spesielt godt til dette.
HØSTMØRKE: Høsten er her, og med det tid for nydelige lammeretter, som dette lammelåret av Under-kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen. En av ukens viner, passer spesielt godt til dette.
Foto: Krister Sørbø/produsentene
Edvard  Skramstad

I år feires Jens Bjørneboes 100 års jubileum. Men hva har det med vin å gjøre, lurer du kanskje på.

Mange vil helt sikkert hevde at det er umusikalsk å trekke inn Jens Bjørneboe i en vinspalte. Til dette vil jeg svare at vi må aldri glemme at alkoholen har en rekke mørke sider. Få forfattere har skildret menneskets mørke bedre enn Jens Bjørneboe i mesterverket «Bestialitetens historie».

Spesielt Toscana står sentralt i Bjørneboes forfatterskap. Ifølge Bjørneboe er hele vår moderne kultur født i Toscana, der latteren og ironien spiller en sentral rolle.

Avslutningsvis vil jeg hylle Bjørneboes beste sider, på samme måte som jeg ønsker å hylle vinens beste sider. Alle ukens viner er hentet fra Europa, kontinentet Bjørneboe elsket å skrive om.

Domaine Saint-Lannes Signature 2019
Pris: Kr. 114,90
Terningkast 5

1542401 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 80 Land/region: Frankrike, Sørvest-Frankrike
1542401 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 80 Land/region: Frankrike, Sørvest-Frankrike

Ren, frisk og syrlig hvitvin fremstilt av druene Ugni Blanc, Gros Manseng og Colombard. Dufter av sitrus, grønne epler og stikkelsbær. Oppleves som frisk og ungdommelig i munnen. Tørr, noe varm avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader.

Server den til hvitvinsdampede blåskjell eller hjemmelaget fiskesuppe.

Castell'in Villa Chianti Classico 2016
Pris: Kr. 239,90
Terningkast 6

4992501 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 86, Land/region: Italia, Toscana
4992501 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 86, Land/region: Italia, Toscana

Naturligvis lager de fremragende viner i Toscana. Dette er klassisk Chianti Classico som dufter av kirsebær, skogbunn, krydder og hint av fat. Oppleves som fast og elegant i munnen, god syrlighet og godt integrerte tanniner. Fast, bærpreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i ti år til.

Prøv den til ytrefilet av kalv eller server den til en hjemmelaget oksegryte.

Château de Pierreux Beaujolais-Villages Chardonnay 2018
Pris: Kr. 169,90
Terningkast 5

11733301 Basisutvalget, kategori, Poeng 82 Land/region: Frankrike, Burgund
11733301 Basisutvalget, kategori, Poeng 82 Land/region: Frankrike, Burgund

Dette er noe så uvanlig som en rimelig hvitvin fra Burgund. Dufter av gule plommer, hint av tropiske frukter, nøtter og fat. Oppleves som fyldig og aromatisk i munnen, god syrlighet. Tørr frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Ingen lagringsvin.

Prøv den til høstens kantareller anrettet på toast eller server den til smørstekt torsk anrettet med sesongens sopp.

Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2019
Pris: Kr. 155,90
Terningkast 6

1342301 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 84, Land/region: Tyskland, Rheinhessen
1342301 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 84, Land/region: Tyskland, Rheinhessen

Fremragende Riesling som dufter av sitrus, fersken, hint av blomster og mineraler. Oppleves som syrlig og ren i munnen, flott mineralitet igjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.

Server den til en sesongens krabber eller prøv den til sushifatet.

Blason d'Issan 2015
Pris: Kr. 379,30
Terningkast 6

12074401 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 89 Land/region: Frankrike, Bordeaux, Margaux
12074401 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 89 Land/region: Frankrike, Bordeaux, Margaux

Blason d'Issan 2015 er et ypperlig eksempel på at en såkalt «andrevin» kan være av usøkt kvalitet. Denne dufter av solbær, våt jord, krydder, fat og hint av tobakk. Oppleves som fast og kraftfull i munnen, flott syrlighet og faste tanniner. Lang fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Denne vinen er enda ung, vil bare bli bedre med årene, kan fint lagres i femten år til.

Server den til lammelår eller andebryst.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?