Ukens vintips: Høst, Toscana og Jens Bjørneboe
I år feires Jens Bjørneboes 100 års jubileum. Men hva har det med vin å gjøre, lurer du kanskje på.
Mange vil helt sikkert hevde at det er umusikalsk å trekke inn Jens Bjørneboe i en vinspalte. Til dette vil jeg svare at vi må aldri glemme at alkoholen har en rekke mørke sider. Få forfattere har skildret menneskets mørke bedre enn Jens Bjørneboe i mesterverket «Bestialitetens historie».
Spesielt Toscana står sentralt i Bjørneboes forfatterskap. Ifølge Bjørneboe er hele vår moderne kultur født i Toscana, der latteren og ironien spiller en sentral rolle.
Avslutningsvis vil jeg hylle Bjørneboes beste sider, på samme måte som jeg ønsker å hylle vinens beste sider. Alle ukens viner er hentet fra Europa, kontinentet Bjørneboe elsket å skrive om.
Domaine Saint-Lannes Signature 2019
Pris: Kr. 114,90
Terningkast 5
Ren, frisk og syrlig hvitvin fremstilt av druene Ugni Blanc, Gros Manseng og Colombard. Dufter av sitrus, grønne epler og stikkelsbær. Oppleves som frisk og ungdommelig i munnen. Tørr, noe varm avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader.
Server den til hvitvinsdampede blåskjell eller hjemmelaget fiskesuppe.
Castell'in Villa Chianti Classico 2016
Pris: Kr. 239,90
Terningkast 6
Naturligvis lager de fremragende viner i Toscana. Dette er klassisk Chianti Classico som dufter av kirsebær, skogbunn, krydder og hint av fat. Oppleves som fast og elegant i munnen, god syrlighet og godt integrerte tanniner. Fast, bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i ti år til.
Prøv den til ytrefilet av kalv eller server den til en hjemmelaget oksegryte.
Château de Pierreux Beaujolais-Villages Chardonnay 2018
Pris: Kr. 169,90
Terningkast 5
Dette er noe så uvanlig som en rimelig hvitvin fra Burgund. Dufter av gule plommer, hint av tropiske frukter, nøtter og fat. Oppleves som fyldig og aromatisk i munnen, god syrlighet. Tørr frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Ingen lagringsvin.
Prøv den til høstens kantareller anrettet på toast eller server den til smørstekt torsk anrettet med sesongens sopp.
Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2019
Pris: Kr. 155,90
Terningkast 6
Fremragende Riesling som dufter av sitrus, fersken, hint av blomster og mineraler. Oppleves som syrlig og ren i munnen, flott mineralitet igjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Server den til en sesongens krabber eller prøv den til sushifatet.
Blason d'Issan 2015
Pris: Kr. 379,30
Terningkast 6
Blason d'Issan 2015 er et ypperlig eksempel på at en såkalt «andrevin» kan være av usøkt kvalitet. Denne dufter av solbær, våt jord, krydder, fat og hint av tobakk. Oppleves som fast og kraftfull i munnen, flott syrlighet og faste tanniner. Lang fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Denne vinen er enda ung, vil bare bli bedre med årene, kan fint lagres i femten år til.
Server den til lammelår eller andebryst.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin