Ukens vintips: Smak av sensommer
Slutten på sommeren er en vakker tid.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Selv om hverdagen har innhentet de fleste av oss er sensommeren proppfull av kulinariske høydepunkter. Vi kan glede oss over en rekke deilige råvarer snart er klare for å høstes og nytes. Hagene bugner av frukt og i skogen er soppen klar for å sankes.
Naturligvis finnes det flere spennende viner som vil harmonere utsøkt sammen med sensommerens delikatesser. I ukens spalte finner du fem flotte viner som alle kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger. Flere vinene koster mindre enn 200 kroner, noe som alltid kommer godt med i slutten av august. Legg spesielt merke til ukens utvalgte som er en fremragende hvitvin fra Portugal.
Ukens kupp
Loimer Lois & Lenz Gemischter Satz 2018
Pris: Kr. 475 (300 cl)
Terningkast 5
Frisk og fruktig hvitvin fremstilt av druesortene Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc, Muskateller og Müller-Thurgau. Dufter av fersken, sitrus og eple. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Smaker best i ung alder. Server den til sesongens taskekrabbe tilberedt på klassisk vis eller prøv den til reker.
Ukens utvalgte
Dirk Niepoort Loureiro Giro Sol Dócil 2018
Pris: Kr. 179,90
Terningkast 6
Vinen Dócil gir topp valuta for pengene, Vinen dufter av sitrus, grapefrukt, fersken og mineraler. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen, flott fruktighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil syv år til. Server den til grillet makrell eller ovnsbakt hellefisk.
Ukens rødvin
Matua Marlborough Pinot Noir 2017
Pris: Kr.149,90
Terningkast 6
Er du på utkikk etter en saftig og frisk rødvin med moderate tanniner er denne midt i blinken. Vinen dufter av mørke bær, plomme og granateple. Oppleves som sval og frisk i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Fruktig avslutning.
Smaker best i ung alder. Prøv den til helstekt landkylling eller grillede svinekoteletter anrettet med en frisk salat.
Ukens nyhet
Grand Bateau Blanc 2018
Pris: Kr. 175,90
Terningkast 5
Bordeaux er mest kjent for sine eksklusive rødviner. Men regionen kan by på et bredt spekter av viner i ulike prisklasser. Her har du en frisk og aromatisk hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Dufter av grønne epler, stikkelsbær og tomatstilk. Oppleves frisk og syrlig i munnen. Tørr.
Smaker best i ung alder. Anvendelig. Server den til avokadosalat eller hvitvinsdampede blåskjell.
Ukens eksklusive
Springfield Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon 2013
Pris: Kr. 419,90
Terningkast 6
Nydelig rødvin fremstilt av Cabernet Sauvignon druen fra en av Sør-Afrikas mest anerkjente vineiendommer. Vinen dufter av solbær, paprika, våt jord, krydder og fat. Oppleves som rik og solid i munnen, samtidig som vin har godt fruktighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Server den til grillet entrecôte av kalv eller helst lammelår.
----------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 23.08.2019 kl. 13:11
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto