Ukens vintips: Smak av sensommer
Slutten på sommeren er en vakker tid.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Selv om hverdagen har innhentet de fleste av oss er sensommeren proppfull av kulinariske høydepunkter. Vi kan glede oss over en rekke deilige råvarer snart er klare for å høstes og nytes. Hagene bugner av frukt og i skogen er soppen klar for å sankes.
Naturligvis finnes det flere spennende viner som vil harmonere utsøkt sammen med sensommerens delikatesser. I ukens spalte finner du fem flotte viner som alle kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger. Flere vinene koster mindre enn 200 kroner, noe som alltid kommer godt med i slutten av august. Legg spesielt merke til ukens utvalgte som er en fremragende hvitvin fra Portugal.
Loimer Lois & Lenz Gemischter Satz 2018
Pris: Kr. 475 (300 cl)
Terningkast 5
Frisk og fruktig hvitvin fremstilt av druesortene Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc, Muskateller og Müller-Thurgau. Dufter av fersken, sitrus og eple. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Smaker best i ung alder. Server den til sesongens taskekrabbe tilberedt på klassisk vis eller prøv den til reker.
Dirk Niepoort Loureiro Giro Sol Dócil 2018
Pris: Kr. 179,90
Terningkast 6
Vinen Dócil gir topp valuta for pengene, Vinen dufter av sitrus, grapefrukt, fersken og mineraler. Oppleves som frisk og mineralsk i munnen, flott fruktighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil syv år til. Server den til grillet makrell eller ovnsbakt hellefisk.
Matua Marlborough Pinot Noir 2017
Pris: Kr.149,90
Terningkast 6
Er du på utkikk etter en saftig og frisk rødvin med moderate tanniner er denne midt i blinken. Vinen dufter av mørke bær, plomme og granateple. Oppleves som sval og frisk i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Fruktig avslutning.
Smaker best i ung alder. Prøv den til helstekt landkylling eller grillede svinekoteletter anrettet med en frisk salat.
Grand Bateau Blanc 2018
Pris: Kr. 175,90
Terningkast 5
Bordeaux er mest kjent for sine eksklusive rødviner. Men regionen kan by på et bredt spekter av viner i ulike prisklasser. Her har du en frisk og aromatisk hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Dufter av grønne epler, stikkelsbær og tomatstilk. Oppleves frisk og syrlig i munnen. Tørr.
Smaker best i ung alder. Anvendelig. Server den til avokadosalat eller hvitvinsdampede blåskjell.
Springfield Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon 2013
Pris: Kr. 419,90
Terningkast 6
Nydelig rødvin fremstilt av Cabernet Sauvignon druen fra en av Sør-Afrikas mest anerkjente vineiendommer. Vinen dufter av solbær, paprika, våt jord, krydder og fat. Oppleves som rik og solid i munnen, samtidig som vin har godt fruktighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Server den til grillet entrecôte av kalv eller helst lammelår.
----------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin