Champagne, prosecco og cava: De beste musserende vinene til nyttårsfesten

SPRUDLENDE NYTTÅRSAFTEN: Skal du starte det nye året med musserende i glasset, kan både cava, crémant og champagne være gode valg. Foto: Produsentene / Sara Johannessen/VG
SPRUDLENDE NYTTÅRSAFTEN: Skal du starte det nye året med musserende i glasset, kan både cava, crémant og champagne være gode valg. Foto: Produsentene / Sara Johannessen/VG
Edvard  Skramstad

Bobler til de voksne på nyttårsaften er like selvfølgelig som barnas gaver under juletreet. Her får du tips til valg av champagne, cava eller prosecco til årets siste kveld.

Champagne er på ingen måte obligatorisk på nyttårsfesten. Det finnes en rekke spennende og prisgunstige alternativer som for eksempel Spanias cava og Italias prosecco. Se også etter vinene som er merket Crémant de Bourgange. Dette er den franske vinregionens Burgunds svar på champagne. Vinene har ofte lik druesammensetning som i champagne, og de beste utgavene kan være svært gode kjøp.

Men skal du slå på stortrommen er det ingen vei utenom champagne. Champagne-regionen i Nord-Frankrike huser en rekke champagneprodusenter som leverer vin av svært god kvalitet. Det finnes likevel produsenter som ikke holder mål. Velg derfor din champagne med omhu. Anerkjente produsenter som for eksempel Pol Roger, Bruno Paillard, Deutz eller Bollinger vil sikre deg en god opplevelse til tross for dyre dråper. Champagne smaker også fortreffelig sammen med måltidet.

Nedenfor finner du seks sprudlende alternativer som kan sprettes i romjulen eller på nyttårsaften!

5691501

Basisutvalget, kategori

Pris: Kr. 96,90,-

Terningkast: 5

Poeng 79

Land/region: Spania, Catalonia, Penedès

Rett og slett et godt kjøp fra cavaens hjemsted Catalonia. Dufter av sitrus, toast og bakverk. Syrlig og frisk gjennom hele smakskurven. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Smaker best ung.

Passer til tapas, prøv til gazpacho, gambas eller serranoskinke.

En morsom kuriositet er at denne vinen tidligere het Cristalino, men har byttet navn etter en rettslig tvist med champagne-industrien. Sakens kjerne var at navnet Cristalino og flasken lignet for mye på ikon-champagnen Cristal fra Louis Roederer!

1279801

Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 109,90,-

Terningkast: 5

Poeng 80

Land/region: Italia, Veneto, Treviso

Klassisk prosecco fra Nord-Italia som dufter av eple, melon og sitrus. Oppleves som frisk, lett og syrlig i munnen. Tørr avslutning med hint av sødme.

Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Ingen lagringsvin.

Serveres gjerne til spekeskinke og honningmelon, crustinis eller sprøstekt brisling.

1049101

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 149,90,-

Terningkast: 6

Poeng 83

Land/region: Frankrike, Burgund

Knusktørr Crémant fra Burgund som dufter av sitrus, hav og toast. Oppleves frisk og syrlig i munnen samtidig som den har en mineralsk undertone. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til ristet hellefisk, kamskjell eller sjøkreps.

621201

Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 369,-

Terningkast: 6

Poeng 88

Land/region: Frankrike, Champagne

Pol Roger holder til i byen Épernay i Champagne og har i en årrekke fremstilt fremragende champagne. Dette er deres standard champagne som etter min mening alltid er blant de beste kjøpene på markedet. Dufter av sitrus, eple, nøtter og mineraler. Stor og konsentrert i munnen samtidig som den har svært elegante bobler. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker perfekt nå, men kan lagres i minst ti år til.

Anvendelig champagne, prøv til ristet torsk, hummer eller kalkun.

9874601

Bestillingsutvalget

Pris. Kr. 349,-

Terningkast: 5

Poeng 86

Land/region: Frankrike, Champagne

Gosset er et av de eldste Champagnehusene i Champagne og holder til i Aÿ. Dette er deres standard champagne som dufter av eple, fersken, gjærbakst og hint av sjø. Middels fyldig champagne som oppleves ren og frisk i munnen. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker best som ung, men kan fint lagres i fem år til.

For de av dere som ikke har prøvd ut champagne til pinnekjøtt, kan jeg tipse om at dette er en fantastisk kombinasjon. Prøv også til ovnsbakt laks eller ishavsrøye.

9770101

Bestillingsutvalget

Pris. Kr. 661,50,-

Terningkast: 6

Poeng 91

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgangs champagne fra den eksentriske produsenten Brune Paillard. Assemblage er deres flaggskip og flasken forandres med hver årgang der en ny kunstner får dekorere etiketten ved lansering. 2004 årgangen dufter av sitrus, nøtter, grapefrukt, våt stein og hint av toast. Oppleves som rik, konsentrert og kompleks i munnen. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå, men blir nok enda bedre etter fem til ti år i kjelleren.

Serveres til vaktelbryst, kalv eller piggvar.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?