Ukens vintips: Kunsten å dekantere
Når du heller vin fra en flaske over i en karaffel kalles dette å dekantere vinen.
Min tidligere sjef på Grand Hotel, Rune Johansen, sa i sin tid; «Du kan bare glemme å holde fest dersom du ikke har en god karaffel!». Selv mener jeg du trygt kan holde fest både med og uten. Generelt kan vi si at rødviner som har en del bunnfall med fordel kan dekanteres. Trikset med rødvinsdekantering er å plassere et stearinlys under flasken mens du forsiktig heller vinen over på karaffelen. På denne måten kan du se når bunnfallet kommer. Er prosessen vellykket, ligger bunnfallet igjen i flasken og ikke i karaffelen.
Det er verdt å notere seg at det er delte meninger om dekantering. Spesielt eldre årgangsviner kan være skjøre i møtet med luft. Som hovedregel kan vi si at det sjelden er behov for å dekantere hvitvin eller rosé. Men om du skal servere en ung fatlagret hvitvin av god kvalitet, kan det være en god idé å helle vinen over i en karaffel slik at den «åpner» seg litt før servering. Også en rekke unge rødviner av god kvalitet har godt av litt ekstra luft. Alle ukens viner kommer med en liten dekanteringskommentar.
God smaking!
–
Le Vigneron 2017
Terningkast 6
Pris: 364,80, 300 cl
En saftig og frisk vin til en god pris. Dufter av kirsebær og plomme. Oppleves saftig og fruktig i munnen med moderate tanniner. Varm og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader. Ingen lagringsvin. Ingen faglige argumenter for å dekantere slike viner, men det er jo hyggelig å ha en karaffel på bordet. Anvendelig vin. Server til pizza eller en enkel pastarett.
Joseph Drouhin Mâcon Villages 2017
Terningkast 5
Pris: 189,90
Generelt kan vi si at unge hvitviner fra Burgund gjerne kan dekanteres. Dette er en klassisk variant som dufter av sitrus, eple, våt stein og hint av nøtter. Oppleves syrlig og ren i munnen, noe fedme. Tørr eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil syv år. Server til ristet skrei eller skalldyrsuppe.
Pio Cesare Barbera d’Alba 2016
Terningkast 5
Pris: 257,50
Rene og saftige rødviner som denne trenger ikke å dekanteres. Vinen dufter av moreller, plomme, urter og hint av krydder. Oppleves frisk, elegant og syrlig i munnen. Moderate tanniner. Lang sval avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best i ung alder. Server til helstekt landkylling eller hjemmelaget hønsefrikassé.
Ramón do Casar Nobre Godello 2017
Terningkast 6
Pris: 240,90
En fatlagret hvitvin fremstilt av Godello-druen. Dufter av sitrus, fersken, hasselnøtter og hint av fat. Oppleves rik og fyldig i munnen samtidig som vinen har god syrlighet. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 10-12 grader. Smaker god nå, men kan fint lagres i til år til. Denne vinen kan med fordel helles over i en karaffel slik at den åpner seg litt. Prøv til skinnstekt torsk, breiflabb eller isgalt.
Chateau Haut-Beychevelle Gloria 2015
Terningkast 6
Pris: 347,-
Château Haut-Beychevelle Gloria er et lite vinhus som alltid leverer topp kvalitet. Denne dufter av solbær, plomme, paprika, våt jord og toast. Fyldig og rik i munnen. Tydelige tanniner og flott syrlighet gjennom smakskurven. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i minst 20 år. Kan med fordel dekanteres 1-2 timer før servering. Prøv til lammecarré, alternativt okse eller kalv.
------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng. 50 – 59: En ekstremt dårlig vin. 60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin. 70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin. 80 – 89: God til meget god vin. 90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste. 96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin