Bli en Chablis-ekspert på 1-2-3

10. april 2015Vin
FIN VIN TIL SJØMAT: Chablis-området i Frankrike lå under vann for millioner av år siden, det gjør at vinene som kommer derfra i dag passer særlig godt til fisk og skalldyr. Foto: Produsentene/Sara Johannessen
FIN VIN TIL SJØMAT: Chablis-området i Frankrike lå under vann for millioner av år siden, det gjør at vinene som kommer derfra i dag passer særlig godt til fisk og skalldyr. Foto: Produsentene/Sara Johannessen

Hvitvinene som går under navnet Chablis kommer fra et geografisk område som heter Chablis i Frankrike. Den eneste druesorten som benyttes er Chardonnay druen.

Vinmarkene i Chablis er klassifisert i fire nivåer. Nederst i hierarkiet finner vi vinmarkene som betegnes som Petit Chablis. Dette er friske og ukompliserte viner som gjerne dufter av eple og sitrus. Neste nivå inneholder viner som utgjør majoriteten av regionens viner, og som betegnes kun som Chablis. Det er disse hvitvinene de fleste av oss har et forhold til. Hvem kan vel motstå en frisk og knusktørr Chablis til skalldyrsfatet!

Nest øverst er kategorien Premier Cru. Dette er ganske enkelt vinmarker som ansees å være spesielt gode, og vinene er gjerne enda mer mineralske og konsentrerte i stilen. På toppen av pyramiden troner de 7 vinmarkene som får benytte seg av hederstittelen Grand Cru på vinetiketten. Dette er eliten av Chablis viner og kan lagres i flere tiår.

Hvitvinene fra Chablis er den perfekte partner til fisk og skalldyr. Stikker du nesen ned glasset vil du oppdage dufter som minner om sjø og hav. Trolig henger dette sammen med at regionen for millioner av år siden lå under vann, og vi finner rester av fossile skalldyr i det kalkholdige jordsmonnet. Ha dette i bakhodet når du begynner smakingen!

Ukens kupp

Emile Chandesais Chablis 2014

5208101
Basisutvalget, kategori 4
Kr. 163,-

Terningkast: 6
Poeng: 83
Land/region: Frankrike, Burgund
Flott Chablis til en meget gunstig pris. Dufter av lime, mineraler og grønne epler. Oppleves som syrlig og slank i munnen. Knusk Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i fem år til. Prøv til ferske reker, skalldyrsuppe med anis eller ovnsbakt ishavsrøye.

Ukens Premier Cru

Duplessis Chablis Premier Cru Montmain 2012

533001
Bestillingsutvalget
Kr. 249,90

Terningkast: 6
Poeng: 87
Land/region: Frankrike, Burgund

Vinmarken «Montmain» er blant de beste Premier Cru vinmarkene i Chablis. Produsenten Duplessis produserer alltid fantastiske viner. Denne dufter av lime, våt stein, mineraler og hav. Oppleves syrlig og ren, samtidig som den er svært konsentrert i munnen. Knusk tørr. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i minst femten år til. Ypperlig til ristede sjøkreps, bouillabaisse eller skalldyrs buljong med hellefisk.

Ukens Nyhet

Billaud Simon Chablis 2013

766101
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 199,90
Terningkast: 5
Poeng: 84
Land/region: Frankrike, Burgund

Klassisk Chablis som dufter av sitrus, eple, sjø og mineraler. Oppleves som frisk og slank i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung, men kan lagres videre i fem år til. Passer perfekt til skalldyrsfatet, ristet kongekrabbe eller dampede blåskjell.

Ukens Petit Chablis

Domaine Pierre de Préhy Petit Chablis 2013

2011601
Basisutvalget, kategori 3
Kr. 159,90

Terningkast: 5
Poeng: 82
Land/region: Frankrike, Burgund

Dette er et godt eksempel på en ren og ukomplisert Petit Chablis. Dufter av eple, sitrus og hint av mineraler. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv til ristet laks, ørret eller fiskesuppe.

Ukens eksklusive

Louis Moreau Chablis Grand Cru Les Clos 2010

4469501
Bestillingsutvalget
Kr. 390,-

Terningkast: 6
Poeng: 90
Land/region: Frankrike, Burgund
Vinmarken «Les Clos» er for mange selve indrefileten blant Grand Cru vinmarkene i Chablis. Denne 2010 utgaven dufter av våt stein, eple, mineraler og østersskjell. Oppleves som rik og svært konsentrert i munnen. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker utmerket nå, men kan ligge flere tiår i kjelleren. Fremragende til stekt piggvar med skalldyrssaus, ristet breiflabb eller ovnsbakt torsk.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin

Publisert: 10.04.2015 kl. 14:13


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?