Ukens vintips: Vin til smaksrike retter
Slik velger du rett vin til supper eller gryter med masse smak.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Denne uken disker Lise Finckenhagen opp med tre hete supper. Friskhet, fruktighet og syrlighet er viktige egenskaper når vi skal finne vin som passer til smaksrike retter. Spesielt ingredienser som chili, hvitløk og ingefær trenger vin med god syrlighet og frukt for å dempe og balansere smakene. Dersom du har lyst til å prøve deg på Lises Tom Yum-suppe kan en hvitvin fremstilt av Riesling-druen være en optimal kandidat.
Smaksrike kjøttbaserte supper kan gjerne kombineres med slanke, fruktige og syrlige rødviner. Generelt bør du unngå kraftfulle og tanninrike rødviner i møtet med chili og andre krydrede ingredienser. Grunnen til dette er at faste, tørre rødviner ofte får en nesten metallisk smak i møtet med krydrede elementene.
Ukens kupp
Dreissigacker Organic Riesling 2018
Pris: Kr 367,90 (225 cl)
Terningkast 5
Rheinhessen er vinregionen i Tyskland som produserer mest vin målt i volum. Dufter av fersken, sitrus og hint av blomster. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Tørr, med hint av sødme.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til en smaksrik nudelsuppe tilsmakt med chili og hvitløk.
Ukens utvalgte
Kühling-Gillot Oppenheim Riesling Trocken 2018
Pris: Kr 209,90
Terningkast 6
Ypperlig Rielsing fra Kühling-Gillot. Dufter av sitrus, fersken og mineraler. Oppleves som frisk, syrlig og mineralsk i munnen. Flott fruktighet og syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan fint lagres i ti år til. Server den til Lises Tom Yum eller prøv den til ramen.
Ukens rødvin
Opawa Pinot Noir 2017
Pris: Kr 199,90
Terningkast 6
Dufter av, mørke bær, granateple og våt jord. Oppleves som fruktig og saftig i munnen samtidig som vinen har en tiltalende urtepreget undertone. Flott syrlighet og moderate tanniner.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Kan fint lagres i syv år til. Prøv den til smaksrik oksegryte eller server den til ramen med and.
Ukens nyhet
Moltés Pinot Noir Tradition 2018
Pris: Kr 169,20
Terningkast 5
Dufter av mørke bær, plomme og hint av urter. Oppleves som slank, syrlig og fruktig i munnen, god syrlighet og moderate tanniner.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Kan fint lagres i syv år til. Anvendelig rødvin, prøv den til Lises meksikansk-inspirerte suppe eller hjemmelaget chili con carne.
Ukens eksklusive
Domaine Weinbach Cuvée Théo Riesling 2018
Pris: Kr 319,90
Terningkast 6
Cuvée Théo er alltid elegant og tilegnelig i stilen. 2018-årgangen dufter av sitrus, gule plommer, fersken, blomster og våt stein. Oppleves som syrlig og ren i munnen. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Server den til en smaksrik skalldyrsbuljong anrettet med sjøkreps.
--------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 15.11.2019 kl. 13:23
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto