Til hovedinnhold

Ukens vintips: Vin til havets festbord

TOPPKARAKTER: Tre av fem viner i ukens vinspalte for terningkast 6. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene
TOPPKARAKTER: Tre av fem viner i ukens vinspalte for terningkast 6. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene

Jo kaldere vannet er, desto bedre smaker sjømaten.


Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

En av mine favoritter er sesongens kamskjell. Ettersom kamskjellene har litt sødme i smaksbildet, smaker de perfekt sammen med hvitvin fremstilt av Riesling-druen.

Hvitvinsdampede blåskjell smaker også ekstra godt i februar, prøv gjerne med en aromatisk hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen.Det er ekstra fascinerende at en god Chablis gir deg dufter som minner om havet, trolig ligger forklaringen i at store deler av områdets jordsmonn består av fossile skalldyr fra juratiden.

Har du planer om å diske opp med hvit fisk i helga kan du trygt velge en fatlagret hvitvin fremstilt av Chardonnay-druen. Alle ukens viner kommer med maritime serveringsanbefalinger.

Ukens kupp

Mud House Sauvignon Blanc 2018

Pris: Kr 139,90

Terningkast 5

2866301 Basisutvalget, kategori 3. Poeng: 81. Land/region: New Zealand, Marlborough
2866301 Basisutvalget, kategori 3. Poeng: 81. Land/region: New Zealand, Marlborough

Grønn og aromatisk Sauvignon Blanc fra Marlbouroughregionen i New Zealand. Dufter av stikkelsbær, lime og grønne urter. Oppleves som syrlig og frisk i munnen. Tørr limepreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Ypperlig til hvitvinsdampede blåskjell eller prøv den til Lises blåskjellrisotto.

Ukens Chablis

Brocard Chablis Pierre de Prehy 2018

Pris: Kr 194,90

Terningkast 5

8017601 Basisutvalget, kategori 6. Poeng: 83. Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis
8017601 Basisutvalget, kategori 6. Poeng: 83. Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis

Klassisk Chablis fra produsenten Jean-Marc Brocard. Dufter av grønne epler, sitrus og hav. Oppleves som stram og syrlig i munnen. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå men kan fint lagres i ti år til. Passer perfekt til et rikholdig skalldyrfat av reker, kongekrabbe og sjøkreps.

Ukens hvitvin

Bassermann-Jordan Forster Ungeheuer Ziegler Riesling Trocken 2018

Pris: Kr 259,90

Terningkast 6

2219701, Bestillingsutvalget. Poeng: 86. Land/region: Tyskland, Pfalz
2219701, Bestillingsutvalget. Poeng: 86. Land/region: Tyskland, Pfalz

Vinprodusenten Dr. van Bassermann-Jordan har en rekke Riesling-viner av topp kvalitet i sin portefølje. Dette er en fremragende Riesling som dufter av sitrus, fersken og mineraler. Oppleves som fruktig og ren i munnen, flott syrlighet og mineralitet.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Prøv den til ristede kamskjell servert med skalldyrssaus eller server den til sushi.

Ukens utvalgte

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2018

Pris: Kr 259,90

Terningkast 6

7882701 Basisutvalget, kategori 6. Poeng: 86. Land/region: USA, California, Santa Barbara
7882701 Basisutvalget, kategori 6. Poeng: 86. Land/region: USA, California, Santa Barbara

Vi må for all del ikke glemme skreien i februar. Her har du en førsteklasses hvitvin fra California som vil harmonere fortreffelig sammen med hvit fisk. Dufter av sitrus, gule plommer, nøtter og fat. Oppleves som fyldig og rik i munnen, samtidig som vinen har flott syrlighet. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Server den til ristet skrei eller breiflabb.

Ukens eksklusive

Borgeot Puligny-Montrachet Les Meix 2015

Pris: Kr 529,90

Terningkast 6

7848201 Bestillingsutvalget. Poeng: 90. Land/region: Frankrike, Burgund, Puligny-Montrachet
7848201 Bestillingsutvalget. Poeng: 90. Land/region: Frankrike, Burgund, Puligny-Montrachet

Hvitvin fra øverste hylle i Burgund. Dufter sitron, gule plommer, smør, hasselnøtter og toast. Oppleves som fyldig og elegant, fremragende syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypper nå men kan fint lagres i minst femten år til. Prøv den til helstekt piggvar anrettet med smørsaus eller hummer.

---------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?