Til hovedinnhold

Ukens vintips: Hvit januar

3. januar 2020Vin
HVITVIN: VGs vinekspert gir terningkast 6 til tre hvitviner i denne ukens vinspalte. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
HVITVIN: VGs vinekspert gir terningkast 6 til tre hvitviner i denne ukens vinspalte. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

Årets første vinspalte starter med hvitvin.

Undertegnede er helt på linje med franske myndigheter. Rett før jul ble det kjent at Frankrike skrotet ideen om en offisiell alkoholfri januar måned. Selv er jeg en stor tilhenger av måtehold, men i min verden er det ingenting i veien for at året kan starte sunt selv med litt vin i glasset.

Selv har jeg ambisjoner om å nyte ekstra mye sjømat i januar. Det er nå på vinteren at sjømaten smaker på sitt aller beste. Spesielt torsken smaker himmelsk på denne tiden av året. Også sesongens skalldyr er på sitt aller beste når vannet er som kaldest. Årets første vinspalte starter med fem hvitviner som alle enger seg ypperlig med havets delikatesser!

Ukens kupp

Domaine La Hitaire Sauvignon 2018

Pris: Kr 119,60

Terningkast 5

10771801 Basisutvalget, kategori 5, Poeng 80, Land/region: Frankrike, Sørvest, Côtes de Gascogne
10771801 Basisutvalget, kategori 5, Poeng 80, Land/region: Frankrike, Sørvest, Côtes de Gascogne

Frisk og ukomplisert hvitvin fra Côtes de Gascogne. Dufter av grønne epler, melon, urter og stikkelsbær. Oppleves som frisk, fruktig og ren i munnen. Tørr, noe varm avslutning. Ingen lagringsvin. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Server den til hjemmelagde fiskekaker eller fiskesuppe.

Ukens utvalgte

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2019

Pris: Kr 279,90

Terningkast 6

3089001 Basisutvalget, kategori 5, Poeng 87, Land/region: New Zealand, Marlborough
3089001 Basisutvalget, kategori 5, Poeng 87, Land/region: New Zealand, Marlborough

Cloudy Bay var blant pionerene for New Zealands vinindustri. 2019-årgangen av deres Sauvignon Blanc skuffer ikke. Dufter av grønne epler, lime, brennesle og stikkelsbær. Oppleves som frisk og ren i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå, men kan lagres i opptil ti år til. Server den til hvitvinsdampede blåskjell anrettet med chili og koriander, eller prøv den til ristet breiflabb servert med en blåskjellbasert persillesaus.

Ukens hvitvin

Künstler Riesling Trocken 2018

Pris: Kr 164,60

Terningkast 6

9664901 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol, Poeng 83, Land/region: Tyskland, Rheingau
9664901 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol, Poeng 83, Land/region: Tyskland, Rheingau

Klassisk Riesling fra Gunter Künstler. Dufter av sitrus, fersken og mineraler. Oppleves som ren, frisk og mineralsk i munnen. God friskhet og syrlighet, fast tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i syv år til. Server den til sushi eller prøv den til en skalldyrsbasert wok rett anrettet med soya og chili.

Ukens Nyhet

Bonnet Ponson Cuvée Perpetuelle 1er Cru Extra Brut

Pris: Kr. 399,70

Terningkast 5

11296101 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol, Poeng 88, Land, region: Frankrike, Champagne, Montagne de Reims
11296101 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol, Poeng 88, Land, region: Frankrike, Champagne, Montagne de Reims

Betegnelsen «Extra Brut» forteller oss at dette er en knusktørr champagne med lavt sukkerinnhold. Dufter av gule epler, sitrus, hav og toast. Oppleves som ren og delikat i munnen. Fin syrlighet og behagelige bobler. Tørr, crisp avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Anvendelig champagne, prøv den til skalldyrsuppe eller ristet kongekrabbe.

Ukens eksklusive

Tribut Chablis Premier Cru Côte de Lêchet 2017

Pris: Kr 390,-

Terningkast 6

11367501 Bestillingsutvalget, Poeng 89, Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis
11367501 Bestillingsutvalget, Poeng 89, Land/region: Frankrike, Burgund, Chablis

Tidløs Chablis fra Premier Cru vinmarken «Côte de Lêchet». Dufter av sitrus, grønne epler, våt stein og sjø. Oppleves som syrlig og mineralsk i munnen, fremragende syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker utsøkt nå men kan fint lagres i minst femten år til. Server den til ristet torsk anrettet med skalldyrsaus, hummer eller sjøkreps.

-----------

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statsholderens Mat & vinkjeller.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.

Publisert: 03.01.2020 kl. 12:13


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?