Crémant, prosecco og cava: Best musserende vin til nyttårsaften 2017

21. desember 2017Vin
FEIRING: På nyttårsaften blir det feiring med festmat - og bobler, som for eksempel cremant, prosecco eller cava. Oppskriften på iskaken finner du nederst i saken. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
FEIRING: På nyttårsaften blir det feiring med festmat - og bobler, som for eksempel cremant, prosecco eller cava. Oppskriften på iskaken finner du nederst i saken. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

Vi har samlet de beste boblene på budsjett for deg som har lyst på musserende vin, som crmant, prosecco eller cava, til nyttårsaften.

VINEKSPERT: Edvard Skramstad er sommelier på Statholdergaarden, og gir her sine beste tips til bobler på budjsett. Foto: Jan Petter Lynau/VG
VINEKSPERT: Edvard Skramstad er sommelier på Statholdergaarden, og gir her sine beste tips til bobler på budjsett. Foto: Jan Petter Lynau/VG

– For meg er det like selvskrevet at man skal ha champagne eller musserende på nyttårsaften, som at barna skal få dessert den dagen, sier sommelier og vinekspert Edvard Skramstad til Godt.

Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef, jobber som restaurantsjef på Statholdergaarden og er fast vinspaltist i VG.

Han gir nå sine beste tips til årets beste bobler på budsjett. Tipsene ser du nederst i saken.

– En god musserende vin skal være frisk, ha gode bobler, og en fin balanse mellom syrlighet og sødme. Den skal oppleves som harmonisk, og den skal ha en lang og fin ettersmak, sier vineksperten.

Selv er han glad i musserende viner fra Jura.

– Det kommer utrolig mange spennende viner laget på hvite druer derfra for tiden. Det er for eksempel mange gode cremantkjøp fra Frankrike, sier Skramstad.

Han kan fortelle at sødmegraden avgjør hva slags mat man kan kombinere vinen med.

– En musserende vin med mye sødme er ikke så god å kombinere med mat. Skalldyr, fisk og kalkun er kjempegodt med en krisp og tørr champagne, mens lett tapas og fingermat er det beste til frisk musserende vin, sier eksperten.

Sjekk ut Edvard Skramstads beste musserende viner her:

Foto: Mattis Sandblad/VG
Foto: Mattis Sandblad/VG

Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut
2197401
Basisutvalget, kategori 4
Pris: Kr. 179,90

Terningkast 6
Poeng: 85
Land, region: Frankrike, Jura

Juraregionen byr på et bredt spekter av kvalitetsvin. Dette er en frisk og mineralsk musserende som dufter av grønne epler, hav, hasselnøtter og toast. Oppleves crisp og mineralsk i munnen. Behagelige bobler. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i syv år til. Anvendelig musserende som er ypperlig til fisk og skalldyr. Prøv til hjemmelaget skalldyrsuppe eller grillet lange.

Francesc Ricard, Cava Brut Reserva
3972301
Bestillingsutvalget
Pris: Kr 156,90

Terningkast: 6
Poeng: 84
Land/region: Spania, Catalonia

Knusktørr Cava. Francesc Ricard sin Cava dufter av sitron, eple, nøtter og toast. Oppleves som syrlig og frisk i munnen. Behagelige bobler. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur fra åtte ti grader. Smaker utmerket nå, kan fint lagres i fem år til. Anvendelig Cava - prøv den til tapas eller pølser!

La Cave Brillante Crémant de Bordeaux
7886401
Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr. 150,00

Terningkast: 5
Poeng 82
Land/region: Frankrike, Bordeaux

Det lages mer enn bare rødvin i Bordeaux. Dette er en frisk og syrlig musserende fremstilt av druene; Sémillon 80%, Cabernet Franc 10% og Muscadelle. Dufter av sitrus, gule plommer, nøtter og toast. Oppleves frisk og syrlig i munnen med behagelige bobler. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Anvendelig musserende, server den gjerne til pinnekjøtt.

Casabianca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut
1400301
Basisutvalget, kategori 3
Pris: Kr. 129,90

Terningkast: 5
Poeng 81
Land/region: Italia, Veneto

Proseccovinene fra Italia har virkelig tatt markedsandeler de siste årene. Den ukompliserte og lette stilen kombinert med jevnt over lave priser, har slått godt an blant kundene. Generelt vil jeg si at kvaliteten er svært ujevn, og denne produsenten er blant de bedre. Dufter av sitrus, pære og eple. Oppleves frisk og syrlig i munnen, godt fruktighet gjennom hele smakskurven. Tørr, men med hint av sødme. Server til aperitiff eller prøv sammen med lett fingermat.

Jaume Serra Brut
5691501
Basisutvalget, kategori
Pris: Kr. 105,90

Terningkast: 5
Poeng 80
Land/region: Spania, Catalonia, Penedès

Frisk, tørr og ukomplisert Cava fremstilt av de lokale druene Xarel·lo, Macabeo og Parellada. Dufter av sitrus, eple og toast. Oppleves frisk, fruktig og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server til aperitiff eller prøv til sesongens lutefisk!

Graham Beck Pinot Noir Chardonnay Brut
5665201
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 189,00

Terningkast: 5
Poeng: 84
Land, region: Sør-Afrika, Western Cape

God musserende vin produseres ikke kun i Europa. Graham Beck viser her at også Sør-Afrika kan by på bobler av topp kvalitet. Dufter av sitrus, eple, toast og nøtter. Behagelige bobler som oppleves frisk og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i syv år til. Anvendelig musserende. Prøv til tapas eller server som aperitiff!

Publisert: 21.12.2017 kl. 16:22


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?