Seks gode hvitviner fra Loire
Det var kaldt i Loire under modningen av druene til dagens poltilbud av Sancerre og Pouilly Fumé. Det merkes. Men vår i glasset blir det likevel.
Ingen andre steder i verden svinger den litt grønne, vegetale og spisse Sauvignon Blanc-druen seg til slike høyder som i disse to naboområdene ganske langt inne i Loiredalen. Det er fordi den har dempet det grønne, vegetale og spisse preget som man for eksempel finner i Marlborough i New Zealand til fordel for mer elegante, forsiktige aromaer. Tenk duft av liljekonvaller, litt friske stikkelsbær, litt mineralitet og en flott harmoni der alt er ungt og friskt.
Friskt, ja. Det var kjølig sommeren 2013 i Loire. Jeg tror jeg leste ett sted at Paris hadde regn seks uker i strekk hver dag. Her i Norge ble det virkelig så trivelig på temperatursektoren det året.
Fortsatt er det mest 2013-årganger igjen i vinhyllene på Polet. En årgang som sakte kommer til å byttes ut med den omtrent like vanskelige 2014-årgangen. Ja, det har ikke vært så greit å være vinprodusent i denne delen av Frankrike de siste par årene.
Det som det kjølige været har gjort med vinene, er å gi dem en solid dose syre. Og så har det vært så som så med modenheten på druene. Vinene er fortsatt litt tilkneppede halvannet år etter vinhøsten. Dersom du møter på noen som også har mye mineralitet, kan det være en idé å dekantere dem. Helle dem i en karaffel.
Ok, så står du der og skal bestemme deg for en av variantene. Sancerre og Pouilly-Fumé -- hva er forskjellen på dem? Først og fremst er de to forskjellige landsbyer. Sancerre mest berømt og mest besøksverdig. Vinmessig er forskjellen relativt liten. Begge er laget på Sauvignon Blanc, og begge har den typiske ungdommelige friskheten. Men skulle man på død og liv lage en slags rettesnor, kunne det være at Pouilly-Fumé har litt mer fylde og munnvekt, mens Sancerre har blomsteraktig eleganse og kan oppfattes som litt spissere. Dette varierer selvsagt fra produsent til produsent og fra år til år..
Den kjølige og litt umodne vinstilen har allikevel gitt litt lavere karakterer enn i normalår. Drikk dem til sushi, sashimi. Og hvit geitost!
BA= Basisutvalg
BU=Bestillingsutvalg
Henry Natter Sancerre 2013
Loire, Frankrike
Varenr.: 3070501
Kr 182,-
85 poeng
Hvite blomster, streif av konvaller og litt solbær, og mineraler. Har litt konsentrasjon også. Ellers følger den årgangens særpreg. Behagelig og bra. På den friske siden, absolutt. BA. Drikk: Nå-2017. Temp: 6-8.
Terningkast: 6
Cailbourdin Pouilly-Fumé Les Cris 2013
Loire, Frankrike
Varenr.: 4446401
Kr 210,-
86 poeng
En liten kultvin, dette, alltid med flott mineralitet og lagringspotensiale. Blir faktisk bedre med noen år i kjelleren. Ellers er det et harmonisk smaksbilde av stikkelsbær som dominerer. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 8-9.
Terningkast: 6-
Jean Pabiot Domaine de Fines Caillottes Pouilly Fumé 2013
Loire, Frankrike
Varenr.: 1502101
Kr 180,90
84 poeng
Selv i vanskelige år som 2013 er dette er grei vin du alltid kan stole på. Strågrønn på farge, modne stikkelsbær Lys strågrønn på farge, Konvaller, vårblomster, elegante stikkelsbær. Serveres i vide glass. BA. Drikk: Nå. Temp: 6-8.
Terningkast: 6-
Bailly Pouilly Fumé Les Vallons 2013
Loire, Frankrike
Varenr.: 1434101
Kr 174,90
83 poeng
Interessant anslag av steinrøyk, hud, schâferpels (kjølig), noe brent mineralitet og røyk, ikke så mye primærfrukt. Kremete i stilen, litt gjærcelle-(sur lie)-preg, Litt fersken, streif av papaya, sa Ellen i panelet. Litt vanskelig å bedømme siden den er så forskjellig fra alle de andre. BA. Drikk: Nå. Temp: 8-10.
Terningkast: 5
Paul Prieur Sancerre 2013
Loire, Frankrike
Varenr.: 5765001
Kr 179,90
83 poeng
Sømløs og relativt elegant med krispt smaksbilde, litt grønne epler, passe syre. Grei vin, selv om den er typisk 2013 med litt undermoden frukt. BA. Drikk: Nå-2016. Temp: 8-10.
Terningkast: 5-
Domaine de la Villaudière Sancerre 2013, Jean Marc Reverdy
Loire, Frankrike
Varenr.: 3091301
Kr 157,80
83 poeng
Nesle, grønne stikkelsbær, bladverk, streif av solbær. Krisp og syrlig. Kjølig, middels til lav fylde. Vil nok åpne seg mer. BA. Drikk: Nå. Temp: 8-10.
Terningkast: 5
Publisert: 10.04.2015 kl. 10:29
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto