Seks gode hvitviner fra Loire

10. april 2015Vin
FRANSK TIL ASIATISK: De hvite vinene fra Loire-dalen passer godt til sushi og sashimi. Foto: Geir Salvesen/Sara Johannessen.
FRANSK TIL ASIATISK: De hvite vinene fra Loire-dalen passer godt til sushi og sashimi. Foto: Geir Salvesen/Sara Johannessen.

Det var kaldt i Loire under modningen av druene til dagens poltilbud av Sancerre og Pouilly Fumé. Det merkes. Men vår i glasset blir det likevel.

Ingen andre steder i verden svinger den litt grønne, vegetale og spisse Sauvignon Blanc-druen seg til slike høyder som i disse to naboområdene ganske langt inne i Loiredalen. Det er fordi den har dempet det grønne, vegetale og spisse preget som man for eksempel finner i Marlborough i New Zealand til fordel for mer elegante, forsiktige aromaer. Tenk duft av liljekonvaller, litt friske stikkelsbær, litt mineralitet og en flott harmoni der alt er ungt og friskt.

Friskt, ja. Det var kjølig sommeren 2013 i Loire. Jeg tror jeg leste ett sted at Paris hadde regn seks uker i strekk hver dag. Her i Norge ble det virkelig så trivelig på temperatursektoren det året.

Fortsatt er det mest 2013-årganger igjen i vinhyllene på Polet. En årgang som sakte kommer til å byttes ut med den omtrent like vanskelige 2014-årgangen. Ja, det har ikke vært så greit å være vinprodusent i denne delen av Frankrike de siste par årene.

Det som det kjølige været har gjort med vinene, er å gi dem en solid dose syre. Og så har det vært så som så med modenheten på druene. Vinene er fortsatt litt tilkneppede halvannet år etter vinhøsten. Dersom du møter på noen som også har mye mineralitet, kan det være en idé å dekantere dem. Helle dem i en karaffel.

Ok, så står du der og skal bestemme deg for en av variantene. Sancerre og Pouilly-Fumé -- hva er forskjellen på dem? Først og fremst er de to forskjellige landsbyer. Sancerre mest berømt og mest besøksverdig. Vinmessig er forskjellen relativt liten. Begge er laget på Sauvignon Blanc, og begge har den typiske ungdommelige friskheten. Men skulle man på død og liv lage en slags rettesnor, kunne det være at Pouilly-Fumé har litt mer fylde og munnvekt, mens Sancerre har blomsteraktig eleganse og kan oppfattes som litt spissere. Dette varierer selvsagt fra produsent til produsent og fra år til år..

Den kjølige og litt umodne vinstilen har allikevel gitt litt lavere karakterer enn i normalår. Drikk dem til sushi, sashimi. Og hvit geitost!

BA= Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Henry Natter Sancerre 2013

Loire, Frankrike

Varenr.: 3070501

Kr 182,-

85 poeng

Hvite blomster, streif av konvaller og litt solbær, og mineraler. Har litt konsentrasjon også. Ellers følger den årgangens særpreg. Behagelig og bra. På den friske siden, absolutt. BA. Drikk: Nå-2017. Temp: 6-8.

Terningkast: 6

Cailbourdin Pouilly-Fumé Les Cris 2013

Loire, Frankrike

Varenr.: 4446401

Kr 210,-

86 poeng

En liten kultvin, dette, alltid med flott mineralitet og lagringspotensiale. Blir faktisk bedre med noen år i kjelleren. Ellers er det et harmonisk smaksbilde av stikkelsbær som dominerer. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 8-9.

Terningkast: 6-

Jean Pabiot Domaine de Fines Caillottes Pouilly Fumé 2013

Loire, Frankrike

Varenr.: 1502101

Kr 180,90

84 poeng

Selv i vanskelige år som 2013 er dette er grei vin du alltid kan stole på. Strågrønn på farge, modne stikkelsbær Lys strågrønn på farge, Konvaller, vårblomster, elegante stikkelsbær. Serveres i vide glass. BA. Drikk: Nå. Temp: 6-8.

Terningkast: 6-

Bailly Pouilly Fumé Les Vallons 2013

Loire, Frankrike

Varenr.: 1434101

Kr 174,90

83 poeng

Interessant anslag av steinrøyk, hud, schâferpels (kjølig), noe brent mineralitet og røyk, ikke så mye primærfrukt. Kremete i stilen, litt gjærcelle-(sur lie)-preg, Litt fersken, streif av papaya, sa Ellen i panelet. Litt vanskelig å bedømme siden den er så forskjellig fra alle de andre. BA. Drikk: Nå. Temp: 8-10.

Terningkast: 5

Paul Prieur Sancerre 2013

Loire, Frankrike

Varenr.: 5765001

Kr 179,90

83 poeng

Sømløs og relativt elegant med krispt smaksbilde, litt grønne epler, passe syre. Grei vin, selv om den er typisk 2013 med litt undermoden frukt. BA. Drikk: Nå-2016. Temp: 8-10.

Terningkast: 5-

Domaine de la Villaudière Sancerre 2013, Jean Marc Reverdy

Loire, Frankrike

Varenr.: 3091301

Kr 157,80

83 poeng

Nesle, grønne stikkelsbær, bladverk, streif av solbær. Krisp og syrlig. Kjølig, middels til lav fylde. Vil nok åpne seg mer. BA. Drikk: Nå. Temp: 8-10.

Terningkast: 5

Publisert: 10.04.2015 kl. 10:29


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?