Til hovedinnhold

Fem gode italienske sommerviner

5. juni 2015Vin
VINO VINO: Italienske viner er godt til sommeren - og godt til italiensk mat. Prøv en av ukens viner til en deilig lasagne med ostesaus. Foto: Produsentene/Magnar Kirknes.
VINO VINO: Italienske viner er godt til sommeren - og godt til italiensk mat. Prøv en av ukens viner til en deilig lasagne med ostesaus. Foto: Produsentene/Magnar Kirknes.

Lengter du etter sommer og varme? Unn deg et glass italiensk vin. Da virker ikke Roma, Toscana eller det asurblå Adriaterhavet så altfor langt unna.

Italia er først og fremst kjent for sine rødviner. Her i Norge er det de rimeligste rødvinene fra støvellandet som topper salgslistene. Ukens kupp er definitivt et lyspunkt blant disse vinene. Dette er en saftig og frisk rødvin fra den vakre regionen Toscana. Er du på utkikk etter rødvin til pizza eller pasta, er dette et godt valg.

Ønsker du rødvin fra øverste hylle, er det gjerne rødvinene fra Piemonte som blir trukket frem som det beste Italia har å by på. Like ved foten av Alpene nordvest i Italia finner du vinmarker som gir rike og robuste rødviner av Nebbiolodruen. Rødvinene som går under betegnelsen Barolo ruver høyest i kvalitetshierarkiet, og blant de lokale omtales Barolo som «vinens konge, kongenes vin»! Disse vinene harmonerer svært godt til lam eller okse, og er høyaktuelle nå som grillsesongen står for tur.

Selv om det selges mest Italiensk rødvin, har italienerne også utmerket hvitvin å by på. Nedenfor finner du tre gode eksempler. Hvitvinene fra Sicilia er noe for seg selv. Her fremstilles syrefriske og mineralske hvitviner like ved den aktive vulkanen Etna.

Ukens kupp

Casamatta Rosso 2014

5905001
Basisutvalget, kategori 1
Pris: Kr. 125,-

Terningkast: 5
Poeng: 81
Region: Italia, Toscana

Ren og saftig rødvin fremstilt av Sangiovese druen. Dufter av røde bær, plomme og moreller. Oppleves ung og frisk i munnen. Moderate tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Ypperlig rødvin til hjemmelaget pizza, pasta eller lasagne.

Ukens utvalgte

La Marca di San Michele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico Riserva 2012

Varenr.: 1903001
Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr. 226,-

Terningkast: 5
Poeng: 84
Region: Italia, Marche

Vinmarken til San Michele ligger på en liten høyde like ved den lille byen Cupramontana nord i Marche. Klassisk Verdicchio som dufter av solmodne sitroner, grønne epler og mineraler. Oppleves frisk og ren i munnen. Knusktørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ypperlig hvitvin til skalldyrsfatet, grillet makrell eller ristet hellefisk.

Ukens Nyhet

Tenuta S. Anna Lison-Pramaggiore Bianco 2014

Varenr.: 2101501
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 139,80

Terningkast: 5
Poeng: 82
Region: Italia, Veneto, Lison-Pramaggiore

Elegant og frisk hvitvin fra Veneto. Dufter av sitrus, stikkelsbær og blomster. Oppleves som svært ren og aromatisk. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Passer utmerket til grønn salat, dampede blåskjell eller grønne asparges.

Ukens hvitvin

Graci Etna Bianco 2013

Varenr.: 784801
Bestillingsutvalget
Pris: kr. 226,10
Terningkast: 6
Poeng: 86
Region: Italia, Sicilia, Etna

Svært mineralsk hvitvin fra Sicilia fremstilt av druene Carricante og Catarratto. Dufter av våt stein, sitrus og hint av mandler. Middelsfyldig hvitvin med flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i opptil ti år. Server til grillet havabbor, skalldyrsrisotto eller en pastarett med chili og krabbe.

Ukens eksklusive

Ratti Barolo Marcenasco 2011

Varenr.: 3032201 Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 309,90

Terningkast: 6
Poeng: 89
Region: Frankrike, Provence

Renato Ratti fremstiller alltid fremragende Barolo. 2011 årgangen skuffer definitivt ikke. Dufter av kirsebær, fat, lakris, krydder og hint av lær. Oppleves rik og konsentrert i munnen samtidig som den har flott fruktighet. Stram syrlighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres videre i flere tiår, trolig enda bedre etter ti år i kjelleren. Ypperlig til grillet entrecôte av okse, lammekoteletter eller helstekt lammelår.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 05.06.2015 kl. 12:53


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?