Cava og Champagne: Få tips til musserende vin til nyttårsfesten

23. desember 2016Vin
GODT NYTT ÅR: Bobler hører gjerne med på nyttårsaften. Foto: Produsentene
GODT NYTT ÅR: Bobler hører gjerne med på nyttårsaften. Foto: Produsentene

Hvit duk, bobler og glitter. Det nye året skal feires med stil!

Nyttårsaften er kvelden der janteloven opphører og det lov for oss nordboere å være litt ekstravagante. Skal du virkelig slå på stortromma er Champagne det beste alternativet. Ingen andre steder i verden klarer å fremstille så mange ulike musserende viner av topp kvalitet. Prisene er naturligvis skyhøye, men på nyttårsaften er det rom for å unne seg noe ekstra godt.

Nedenfor har jeg ryddet plass til et par av regionens flaggskip. Ønsker du en noe rimeligere Champagne kan du trygt stole på champagneprodusenter som for eksempel André Clouet, André Jacquart, Deutz, Guy Charlemagne eller Taittinger.

Naturligvis trenger du ikke bruke en formue på musserende vin. Heldigvis finner vi en rekke spennende viner utenfor champagneregionen.

Ukens kupp er en klassisk Cava fra Catalonia som gir mye vin for pengene. Har du lyst til å prøve noe nytt kan en flaske eksotisk musserende fra Sør-Afrika være det du leter etter. Ikke glem at realistiske nyttårsforsetter ofte er de beste.

Godt nyttår!

Ukens kupp

Grans Moments Brut Nature

4963201
Basisutvalget, kategori 4
Pris: Kr. 115,00
Terningkast: 6
Poeng 82
Land/region: Spania, Catalonia
Rett og slett det beste Cava kjøpet på markedet. Dufter av sitron, eple og toast. Friske bobler, oppleves fruktig og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.

Anvendelig musserende. Server den til aperitiff gjerne sammen med lett fingermat.

Ukens kalkun

Festoso Asti

1360601
Basisutvalget, kategori
Pris: Kr. 109,90
Terningkast: 1
Poeng 72
Land/region: Italia, Piemonte, Asti
For å illustrere at det er høyst varierende kvalitet i polhyllene, er det av og til på sin plass å innlemme mindre vellykkede lanseringer. Denne dufter av pæresyltetøy og overmoden sitrus. Oppleves søt, besk og ubalansert i munnen. Søt og emmen avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Ingen lagringsvin. Unner ingen å bli servert denne på nyttårsaften.

Ukens nyhet

Simonsig Cuvée Royale Blanc de Blancs Méthode Cap Classique 2011

5423601
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 187,90
Terningkast: 5
Poeng 84
Land/region: Sør-Afrika, Stellenbosch
Spennende musserende fra Stellenbosch i Sør-Afrika. Dufter av sitrus, grønne epler, mineraler og hint av tropiske frukter. Oppleves ren og forfriskende i munnen med behagelige bobler. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.

Passer godt til fisk og skalldyr. Prøv gjerne sammen med laks, ørret eller sjøkreps.

Ukens Champagne

Pol Roger 2006 Brut

256101
Basisutvalget, kategori 6
Pris: kr. 489,90
Terningkast: 6
Poeng 91
Land/region: Frankrike, Champagne
Vintage Champagnen til Pol Roger holder alltid svært god kvalitet. 2006 årgangen skuffer absolutt ikke. Dufter av lime, sitrus, hasselnøtter, toast og mineraler. Oppleves rik og intens i munnen. Flott syrlighet i samspill med kraft og finesse. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres videre i flere tiår.

Anvendelig champagne som passer godt til kalkun, helstekt landkylling eller hummersuppe.

Ukens eksklusive

Krug Grande Cuvée, Brut

354501
Bestillingsutvalget/ lokalevinmonopol
Pris: Kr. 1299,90,-
Terningkast: 6
Poeng 93
Land/region: Frankrike, Champagne
Champagnehuset Krug er kanskje Champagneregionens kvalitetsbastion fremfor noen. Deres standard Champagne skuffer aldri. Dufter av sitrus, røde epler, valnøtter, toast og mineraler. Som alltid er den mineralsk og kraftfull i stilen. Lang fast avslutning. Plettfri champagne.

Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå, men kan lagres i minst ti år til.

Prøv til helstekt vaktel, kalkun eller indrefilet av kalv.

Publisert: 23.12.2016 kl. 11:33
Oppdatert: 29.12.2016 kl. 23:44


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?