Ukens vintips: Vin du kan gi i gave til jul

18. desember 2018Vin
UNDER TREET: VGs vinanmelder Edvard Skramstad gir deg tips om både rødvin og hvitvin du kan gi i gave. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/Produsentene
UNDER TREET: VGs vinanmelder Edvard Skramstad gir deg tips om både rødvin og hvitvin du kan gi i gave. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/Produsentene
AvEdvard SkramstadogFoto: Produsentene

Julen er så mye mer enn en kjøpefest

Det viktigste med jula er å samles, dele gode historier, nyte god mat og ha tid til hverandre. De fleste av oss har allerede altfor mye av det meste. Er det noe vi trenger er det mer tid, ikke nye ting. Derfor bør du heller gi en opplevelse i år. For de av oss som er glad i god vin er en flaske vin under juletreet alltid en sikker vinner. Kjøp gjerne en vin du selv er glad i. Legger du ved et lite kort så blir gaven straks mer personlig.

Husk at det ikke bare er oss vinnerder som setter pris på vinpakker. En flaske vin kan være den perfekte gaven både til bestemor eller til den pengelense studentnevøen. Opplevelsesgaver gir også mening sett ut ifra et miljøperspektiv. Nedenfor finner du fem ulike viner som egner seg ypperlig som vingaver. Lykke til med juleforberedelsene.

Til studenten

Dom. Saint-Lannes Signature 2017

Terningkast: 6

1542401 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 109,90

Poeng: 81

Land/region: Frankrike, Sørvest, Côtes de Gascogne

Sørvest-Frankrike byr på en rekke hvitviner til svært gunstige priser. Dette er en aromatisk og frisk hvitvin som dufter av stikkelsbær, sitron og epler. Oppleves frisk, syrlig og fruktig i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Nyt til fiskesuppe eller hjemmelagde fiskeboller.

Til den frankofile

Paul Jaboulet Gigondas Pierre Aiguille 2015

Terningkast: 5

7823801 Basisutvalget, kategori 2

Pris: Kr 229,90

Poeng: 84

Land/region: Frankrike, Rhône Sør, Gigondas Dufter av kirsebær, krydder, lavendel og hint av fat. Oppleves rik og fruktig i munnen. Fin balanse mellom syrlighet og tannin struktur. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år. Server til rådyrsteik eller hjortebiff.

Til den ungdommelige bestemor

Solar das Bouças Alvarinho 2016

Terningkast: 5

3973601 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 159,90

Poeng: 82

Land/region: Portugal, Minho

Vinregionen Minho i Portugal byr på en rekke spennende hvitviner. Denne er basert på den lokale Alvarinhodruen. Dufter av sitron, gule epler, fersken og hint av mineraler. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig hvitvin. En god kombinasjon til rakfisk eller gravet laks!

Til vinentusiasten

Clos de Tafall 2016

Terningkast: 6

2852901 Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr 193,90

Poeng: 85

Land, region: Spania, Catalonia, Priorat

Mørk og tett rødvin fra Priorats stupbratte vinmarker. Dufter av moreller, hint av blåbær, krydder, urter og fat. Oppleves rik og robust i munnen, god syrlighet kombinert med tydelige tanniner. Fast og tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Anvendelig rødvin. Prøv til entrecôte av okse eller kalv.

Til vinnerden

Domino de Pingus Psi 2015

Terningkast: 6

164601 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 532,70

Poeng: 90

Land/region: Spania, Castilla y León, Ribera del Duero

Vinen Psi er et av sideprosjektene til den danske kultprodusenten Peter Sisseck som i 1995 grunnla Domino de Pingus. Dufter av kirsebær, våt jord, pepper og lær. Oppleves rik og konsentrert i munnen, med flott syrlighet og integrerte tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Kan lagres i flere tiår. Server til andebryst eller oksesteik.

-----------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 18.12.2018 kl. 16:06


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?