Til hovedinnhold

Ukens vintips: Arven etter Romerriket

PASSER TIL SJOKOLADE: Prøv sjokoladefondant til ukens portvin, forelår vår vinanmelder.
PASSER TIL SJOKOLADE: Prøv sjokoladefondant til ukens portvin, forelår vår vinanmelder.

Vinplanting gikk hånd i hånd med de romerske erobringene 


Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

Det er en rekke gode grunner til at romerne drev med storstilt vinproduksjon. Det viktigste argumentet i antikken var at vin var en sikker drikkekilde. Rydding av skog og planting av vinstokker var også godt for sikkerheten rundt byene ettersom landskapet ble mer oversiktlig, og dermed ble potensielle bakholdsangrep lettere å oppdage.

Ordningen med at pensjonerte romerske legionærer kunne få landbruksarealer etter endt tjeneste er trolig også en nøkkelfaktor for den storstilte vinplantingen.

Om dette også forklarer at Romerriket ikke ekspanderte lenger nord enn der det var naturlig å bedrive vinproduksjon kan vi ikke si med sikkerhet. Men det er i alle fall en morsom kuriositet. Alle ukens viner kommer fra gamle romerske provinser

Ukens kupp

9348706 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 82 Land/region: Frankrike, Rhône Sør Druesort: Grenache 70 % og Syrah 30 %.
9348706 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 82 Land/region: Frankrike, Rhône Sør Druesort: Grenache 70 % og Syrah 30 %.

Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche 2019
Pris: Kr 509,90/ 300 cl
Terningkast 6

Nesten alle de historiske vinområdene i Europa følger elver, i regionen Rhône ble de første vinmarkene anlagt i nærheten av elven som bærer samme navn. Dette er en frisk og saftig rødvin fra vinhuset Chapoutier. Dufter av mørke bær, urter og hint av lær. Oppleves som fruktig og frisk i munnen, moderate tanniner.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Allsidig rødvin, prøv den til elgkarbonader eller en hjemmelaget viltgryte. 

Ukens hvitvin

11873401 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 83 Land/region: Tyskland, Mosel Druesort: Riesling
11873401 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 83 Land/region: Tyskland, Mosel Druesort: Riesling

Nik Weis St. Urbans-Hof Schiefer Riesling 2018
Pris: Kr 199,00
Terningkast 5

Man må nesten beundre romernes pågangsmot når man ser de stupbratte vinmarkene som slynger seg langs elven Mosel. Dette er en fruktig Riesling som dufter av fersken, sitrus og hint av blomster. Oppleves som fruktig og ren i munnen. Lang fruktig og frisk avslutning. Tørr mot halvtørr.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Prøv den til en soyabasert tunfisk rett med koriander eller server den til sushi.

Ukens portvin

3222501 Basisutvalget, kategori 5,  Poeng 85 Land/region: Portugal, Douro Druesort: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz og flere, prosentandel ikke spesifisert
3222501 Basisutvalget, kategori 5, Poeng 85 Land/region: Portugal, Douro Druesort: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz og flere, prosentandel ikke spesifisert

Niepoort Late Bottled Vintage 2015
Pris: Kr 234,90
Terningkast 6

Selv om portvin slik vi kjenner den i dag ikke fantes i antikken, så var det romerne som var med på å anlegge vinranker i Douro-dalen. Dette er en tilgjengelig portvin som dufter av mørke bær, rosiner, sjokolade og hint av vanilje. Oppleves som mørk og saftig i munnen. Søt og fruktig avslutning som sitter.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. L. B. V portvinene nytes best i ung alder. Nyt den alene eller server den sammen med en mørk sjokoladekake eller prøv den til sjokoladefondant.

Ukens nyhet

12072301 Bestillingsutvalget, Poeng 85 Land/region: Frankrike, Rhône Sør Druesort: Grenache 40 %, Mourvèdre 30 % og Syrah 30.
12072301 Bestillingsutvalget, Poeng 85 Land/region: Frankrike, Rhône Sør Druesort: Grenache 40 %, Mourvèdre 30 % og Syrah 30.

Domaine Fontavin Il était une fois Vacqueyras 2018
Pris: Kr 249,00
Terningkast 5

Rødvinene fra Vacqueyras passer perfekt til høstens vilt. Denne dufter av mørke bær, urter, lær og krydder. Oppleves som stram og krydret i munnen samtidig som den har god frukt. God syrlighet og balansert tanninstruktur. Fast bærpreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Server den til rådyrsteik eller prøv den til hjortebiff anrettet med rotgrønnsaker og rødvinssjy.

Ukens eksklusive

4454001 Basisutvalget, kategori 4,  Poeng 89 Land/region: Italia, Toscana Druesort: Sangiovese.
4454001 Basisutvalget, kategori 4, Poeng 89 Land/region: Italia, Toscana Druesort: Sangiovese.

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2015
Pris: Kr 345,00
Terningkast 6

Etruskerne ble av romerne kalt Tusci, det er nærliggende å tro at regionsnavnet Toscana her har sitt opphav. Her har du en ypperlig Brunello fra 2015 årgangen. Dufter av kirsebær, våt jord, krydder og fat. Oppleves som stram og elegant i munnen, god syrlighet og godt integrerte tanniner. Lang fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i ti til femten år til. Server den til indrefilet av okse eller ytrefilet av kalv anrettet med rødvinssaus.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?