Til hovedinnhold

Ukens vintips: Rødvin og hvitvin fra Veneto i Italia

2. november 2018Vin
TOPPKARAKTER: Både Pieropan Soave Classico 2017 og Quintarelli Valpolicella Classico Superiore 2010 får terningkast 6 i ukens vintips. Foto: Mattis Sandblad/VG/Produsentene
TOPPKARAKTER: Både Pieropan Soave Classico 2017 og Quintarelli Valpolicella Classico Superiore 2010 får terningkast 6 i ukens vintips. Foto: Mattis Sandblad/VG/Produsentene

Vinregionen Veneto omtales som Venezias bakgård.

Nærheten til middelalderens verdensmetropol Venezia har vært viktig for Veneto-regionens viner. I århundrer har verdenshandelen beriket Nord-Italia og skapt gode markedsvilkår for vinindustrien.

I dag er det særlig Amarone-rødvinene som setter regionen på vinkartet. Amarone-vinen er spesiell ettersom den er fremstilt av tørkede druer. Resultatet blir en rik og kraftfull rødvin, som ofte har en bittersøt undertone.

Rødvinen Ripasso omtales ofte som en «mini-Amarone» ettersom denne vinen er modnet sammen med restene etter produksjonen av Amarone eller Recioto.

Disse rødvinene oppleves ofte som noe lettere enn storebroren Amarone. Det fremstilles også hvitvin at topp kvalitet i Veneto. Regionen Soave er kanskje spesielt verdt å utforske. Se etter betegnelsen «Soave Classico». Dette forteller oss at druene kommer fra den historiske delen av regionen. Alle ukens viner kommer fra Veneto-regionen. God smaking!

--------------------

Ukens kupp

Masi Levarìe Soave Classico 2017

Terningkast: 5

3489001 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 129,90

Poeng: 80

Land/region: Italia, Veneto, Soave

Frisk og ren hvitvin fremstilt av druene Trebbiano og Garganega. Dufter av sitron, pære og hint av basilikum. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv til fiskesuppe eller en sjømatbasert pastarett.

Ukens hvitvin

Pieropan Soave Classico 2017

Terningkast: 6

3194001 Basisutvalget, kategori 2

Pris: Kr 149,90

Poeng: 83

Land/region: Italia, Veneto, Soave

Pieropan-familien fremstiller en rekke førsteklasses hvitviner. Dufter av solmodne sitroner, gule epler og mineraler. Oppleves som frisk, ren og mineralsk i munnen. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år. Server den til ristet breiflabb eller prøv den til en skalldyr-basert risottorett.

Ukens Ripasso

Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2016

Terningkast: 5

3345701 Basisutvalget, kategori 4

Pris: Kr 159,90

Poeng: 82

Land/region: Italia, Veneto, Valpolicella

Habil Ripasso er fremstilt av de lokale druesortene Rondinella, Corvinone og Corvina. Dufter av søte moreller, rosin, krydder og hint av vanilje. Oppleves som rund, saftig og fruktig i munnen. Noe sødme avslutningsvis. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i syv år til. Prøv gjerne til Lises finnbiff eller til en smaksrik oksegryte.

Ukens Amarone

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2013

Terningkast: 5

629901 Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr 375,-

Poeng: 87

Land, region: Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella

Klassisk Amarone som dufter av mørke bær, krydder, fiken, roser og toast. Oppleves som stor og rik i munnen. Vinen har en tiltalende bittersøt undertone. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Ofte passer disse vinene svært godt til sesongens vilt, prøv til ytrefilet av reinsdyr eller rådyrsteik.

Ukens eksklusive

Quintarelli Valpolicella Classico Superiore 2010

Terningkast: 6

3187401 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 729,90

Poeng: 91

Land/region: Italia, Veneto, Valpolicella

Quintarelli troner øverst i vinhierarkiet i Veneto. Dufter av kirsebær, plomme, våt jord, krydder, fat og hint av mokka. Oppleves rik, elegant og saftig i munnen. Fremragende syrlighet gjennom hele smakskurven og godt integrerte tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan lagres videre i flere tiår. Server til indrefilet av okse eller andebryst anrettet med rødvinssaus.

--------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 02.11.2018 kl. 12:53


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?