Påskekosen i boks

PÅSKEFEST: Ukens vintips kommer alle i boks, og alle passer til påskens lammemiddag. Foto: NTB Scanpix.
PÅSKEFEST: Ukens vintips kommer alle i boks, og alle passer til påskens lammemiddag. Foto: NTB Scanpix.
Geir Salvesen

Boksekos eller litt motstand i glasset? Her er begge deler. Og alt passer til lam.

Bokseviner, eller pappviner - som det heter på folkemunne - har vanligvis en hovedmisjon: Mye og bløt smak til minst mulig penger. Det er viner man ikke trenger å tenke spesielt på. De skal bare funke til flest mulig anledninger. På påskefjellet, til lammesteken, foran peisen, til bacalao, til pizza, pasta. I det hele tatt - du kan bare forlenge listen selv.

Favorittboksen min denne påsken ble noe så sjeldent som en vin med lagringspreg. Vanligvis er ikke det noe man får i bokseviner, for her handler det om å få den siste årgangen inn i boksen så fort som mulig og så pumpe den så full av CO2 og svovel at man håper den ikke skal visne på veien opp til Norge og Geilo og Ustaoset og Verdal og Kvitfjell.

Så er det da unntak, og de må ha nerver av stål nede i Douro for tappe en 2011-årgang i en treliters kartong og få den opp hit slik at smaken skinner og gir det lille ekstra. Vanligvis er det all grunn til å være skeptisk til så gamle årganger på boks, men altså ikke her. Lavradores de Feitoria er en sammenslutning av Douro-produsenten som lager flere vintyper. Og hvor de tradisjonelle Douro-druene som Touriga Nacional og andre spiller hovedrollen.

Andre fulltreffere er Allegrinis boksevin fra Valpolicella. Og Rhône-vinen Les Rives d'Alcion fra André Brunel.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Douro, Portugal

Varenr.: 1885906

Kr 419,90,-

82 poeng

Krydret og litt læraktig på duft, i smaken edel med en fin lagringstone som man sjelden finner i boksevin, relativt slank i midtpartiet, men med god friskhet og lengde, miks av røde og mørke bær og helt integrerte tanniner. Til lam og vilt. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 6

Veneto, Italia

Varenr.: 9039506

Kr 465,-

81 poeng

Rød med fiolettskjær, duft av fioler og mørke bær, i smaken en miks av kjøttmoreller, bjørnebær. Bra konsentrasjon. Pen liten mandelbitterhet i finish som er typeriktig for dette området. BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 6

Rhône, Frankrike

Varenr.: 5077806

Kr 390,-

80 poeng

Fortsatt en av de beste boksevinene i Norge. Laget på gamle vinstokker (30-60 år gamle) med lav avkastning (under 50 hl pr hektar). Mørke, friske bær, solbær, krekling, varm jord i aromabildet. God friskhet, fast og presis smak. BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 6

Rhône, Frankrike

Varenr.: 113406

Kr 426,30

80 poeng

70/30 Grenache/Syrah. Mørke bær, mest bjørnebær og moreller på duft og smak, noe krydder og et svakt fatpreg langt bakom, ganske fast i stilen med et åpent smaksbilde. Pen konsentrasjon og lang ettersmak. BU. Drikk: Nå. Temp: 14 – 16.

Terningkast: 5

Piemonte, Italia

Varenr.: 5312106

Kr 400,-

80 poeng

Pen miks av Barbera og Nebbiolo, litt krydret, læraktig bilde med litt tjære og trøfler i smaken, 12,5 volumprosent alkohol gir en fornuftig bakvekt til en godt sammenskrudd vin med mørke bær, krekling og moreller i smaken. Tanninene leker pent baki der, men ikke på noen heftig måte. BU. Drikk: Nå. Temp: 15-17.

Terningkast: 5+

Fairview, Western Cape, Sør-Afrika

Varenr.: 5537506

Kr 379,90

78 poeng

Fin, leskende, ren fruktighet med et relativt kjølig aromabilde, miks av røde og mørke bærslag. Mest kirsebær og Hardangermoreller i hovedsmaken som avslutter med fruktsødme. God all round vin i en slags sørlig Rhône-stil. BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 5

Puglia, Italia

Varenr.: 1813406

Kr 400,-

78 poeng

Forsøk på å lage en tørr rødvin uten sukker og sødme fra Sør-Italia. Middels rød, rødbærsfruktig på duft og smak, en sømløs, middels fyldig vin med relativt kjølig fruktighet til å komme så langt sørpå i Italia. Fruktigheten er naturlig og fint integrert med det lille som er av tanniner og tørrstoffer. Bra forsøk. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 5-

Lodi, California, USA

Varenr.: 9370006

Kr 400,-

77 poeng

Kraftig og litt dropsaktig med søtlig plomme- og sjokolade- og solbærsmak. Denne passer til enormt heftige gryteretter med mye krydder. Fyldig. Litt vanskelig å vurdere, erkeamerikansk i smaken. Veldig bløt. Men noe konsentrasjon også for dem som vil ha mye trøkk. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 4

Robertson Winery, Sør-Afrika

Varenr.: 1460706

Kr 350,-

76 poeng

Ren, klassisk Sauvignon med mørke aromaer, solbær og plommer, kanskje litt endimensjonal slik rene Cabernet’er er, men dette er et vellaget eksemplar av arten. Sømløs frukt uten noe grønt og urteaktig. Drikkes til kylling, pasta, pizza, enkle kjøttretter. Eller bare som kos i kroken. Billig. BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 4

Toscana, Italia

Varenr.: 4526806

Kr 400,-

78 poeng

Fin, klar morell- og rødbærsfruktighet fra denne chianti- light-versjonen som har områdets vinkjennetegn. Starter med en blomsterlignende duft, og en saftig fruktighet i midtpartiet. Litt under middels fylde. Drikk: Nå. Temp: 14 – 16.

Terningkast: 4

Puglia, Italia

Varenr.: 4522806

Kr 365,-

76 poeng

Gjør for så vidt ikke skam på druenavnet. Negroamaro betyr svartbitter. Men ikke bare bitterhet, også noe krydret, fatpreget fruktmiks med kirsebær og bringebær. Noe tanniner. Har struktur. Biff, kjøtt, lam. BA. Drikk: Nå. Temp: 14 – 16.

Terningkast: 4

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?