Ukens vintips: Vår i glasset med rosévin, frisk hvitvin og lett rødvin
Med mai i horisonten er vinspalten i vårmodus.
Interessen for lyse og lette viner øker synkront med at dagene blir lysere, lengre og varmere. Spesielt salget av rosévin eksploderer i vår- og sommermånedene. I dagens tekst presenterer jeg to ulike varianter som absolutt vill gi deg en fornemmelse av vår. Du finner også en frisk og aromatisk hvitvin fra Pouilly Fumé i Loire.
Dersom du ønsker en lys og lett rødvin bør du ta en nærmere titt på ukens rødvin. Her har jeg valgt en utsøkt vin fra Morgon, som ligger syd i Burgund.
Dessverre har de kommersielle Beaujolais Nouveau-vinene ødelagt litt av renomméet til Gamay-druen. Vinen fra Jean-Marc Burgaud eksemplifiserer at det kan lages fremragende viner av denne druesorten. God smaking.
La Vieille Ferme Rosé 2018
Terningkast 5
Pris: Kr. 139,90
Ung og sjarmerende rosévin fremstilt av druene Cinsault, Grenache og Syrah. Dufter av bringebær, rips og hint av solbær. Oppleves som frisk og fruktig i munnen, god syrlighet. Tørr bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Generelt kan vi si at rimelige roséviner ikke egner seg for lagring, heller ikke denne. Server den til grillet laks eller ørret.
Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2017
Terningkast 6
Pris: Kr. 212,90
Få viner smaker bedre på våren enn de knusktørre hvitvinene fra Pouilly Fumé i Loiredalen. Her har du en klassisk variant som dufter av stikkelsbær, tomatstilk, grønne epler og mineraler. Oppleves som frisk og aromatisk i munnen, flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.
Kan fint lagres i syv år til. Ypperlig hvitvin til sesongenes grønne asparges eller server den til en grønn avokadosalat.
Sorby Adams Jazz Pinot Rosé 2018
Terningkast 5
Pris: Kr. 175,80
Rosévin som er fremstilt av druesortene Pinot Noir og Riesling. Riesling-druen tilfører denne vinen en flott syrlighet som gjør at denne rosévinen oppleves som syrlig og slank i munnen. Dufter av eple, sitrus, rips og moreller. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Nytes gjerne til maki av laks eller kyllingsuppe.
Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py 2017
Terningkast 6
Pris: 229,90 kr
Utsøkt rødvin fra vinmarken «Côte du Py» i Morgon. Dufter av bringebær, plomme og våt jord. Oppleves som slank, elegant og syrlig. Rund og delikat munnfølelse, flott syrlighet og moderate tannier. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader. Kan fint lagres i ti år til. Server den til helstekt kylling servert med sesongens rotgrønnsaker og sjysaus.
Forlorn Hope Nacré Semillon 2013
Terningkast 5
Pris: Kr. 300,10
Sjarmerende hvitvin fremstilt av Semillon-druer, som er dyrket frem fra gamle vinstokker. Vinen dufter av gule epler, melon, grapefrukt og hint av krydder og fat. Oppleves som slank og elegant i munnen samtidig som vinen har en tiltalene fedme. Tørr, frisk avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Kan fint lagres i femten år til. Server den til ristet piggvar.
------------------------------------------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin