Til hovedinnhold

Ukens vintips: Viner ved reisens slutt

9. august 2019Vin
SEKSERVINER: I denne ukens vintips er det tre viner som får toppkarakter. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene
SEKSERVINER: I denne ukens vintips er det tre viner som får toppkarakter. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene

Alle ukens viner er hentet fra vakre sommerdestinasjoner.

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

Selv om ferien kanskje er over, er det ingenting i veien for å gjenoppleve sommerminnene. For hva er vel bedre enn å nyte et godt glass vin fra et land der du hatt de riktig gode feriene? Kroatia har blitt en ny favoritt for en rekke nordmenn. Ukens hvitvin er fremstilt i den fruktbare Istra-regionen.

Naturligvis har vi også innlemmet viner fra Hellas, Italia og Frankrike. For meg personlig er rosévin fra Provence programfestet i august. Ukens rosévin er absolutt verdt et bekjentskap.

Sicilia tilhører også blant mine sensommerfavoritter. Ukens eksklusive er en spennende hvitvin fremstilt av den lokale Grillo-druen.

Ukens kupp

Domaine de Pellehaut Harmonie de Gascogne 2018

Pris: Kr 109,90

Terningkast 6

4620501 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 81, Land/region: Frankrike, Sørvest, Côtes de Gascogne
4620501 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 81, Land/region: Frankrike, Sørvest, Côtes de Gascogne

Denne friske og ukompliserte hvitvinen er fremstilt i Côtes de Gascogne. Dufter av grønne epler, stikkelsbær og hint av urter. Oppleves frisk og aromatisk i munnen med god syrlighet. Frisk og tørr avslutningsvis. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Disse hvitvinene smaker best i ung alder. Anvendelig hvitvin, server til hvitvinsdampede blåskjell eller prøv til hjemmelagde fiskekaker.

Ukens rosévin

Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2018

Pris: Kr 169,90

Terningkast 6

8051501 Basisutvalget, kategori 5, Poeng 84, Land/region: Frankrike, Provence, Côte de Provence
8051501 Basisutvalget, kategori 5, Poeng 84, Land/region: Frankrike, Provence, Côte de Provence

Klassisk ro sé fra Provence som dufter av sitrus, rips, fersken og hint av urter. Oppleves frisk og fruktig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung. Prøv til fiskesuppe eller hvitløksgrillet laks med en frisk agurksalat.

Ukens hvitvin

Vivoda Malvazija 2017

Pris: Kr 159,90

Terningkast 6

10167001 Bestillingsutvalget, Poeng 83, Land/region: Kroatia, Istria
10167001 Bestillingsutvalget, Poeng 83, Land/region: Kroatia, Istria

Flere av Kroatias beste hvitviner er fremstilt av Malvazija-druen. Denne vinen er et ypperlig eksempel. Dufter av sitrus, våt stein og hint av urter. Oppleves slank, syrlig og mineralsk i munnen. Tørr frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i syv år til. Prøv til grillet dorade eller hvitløksstekt havabbor.

Ukens utvalgte

Monograph Rosé 2018

Pris: Kr 145,00

Terningkast 5

10997901 Bestillingsutvalget, Poeng 82, Land, region: Hellas, Nemea
10997901 Bestillingsutvalget, Poeng 82, Land, region: Hellas, Nemea

Nemea-regionen er lokalisert på den nordøstlige delen av Peloponnes. Dette er en frisk og fruktig rosévin fremstilt av Agiorgitiko-druen. Vinen dufter av mørke bær, sitrus og rips. Oppleves syrlig og fruktig i munnen. Tørr frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig rosévin. Prøv til sjømatsbasert pastarett eller nyt alene i solveggen.

Ukens eksklusive

Marco de Bartoli Grappoli del Grillo 2017

Pris: Kr 299,90

Terningkast 5

9408001 Bestillingsutvalget, Poeng 86, Land/region: Italia, Sicilia
9408001 Bestillingsutvalget, Poeng 86, Land/region: Italia, Sicilia

Vinprodusenten Marco de Bartoli er kanskje mest kjent for sine hetviner. Dette er en av deres spennende hvitviner fremstilt av den lokale Grillo-druen. Dufter av lime, grapefrukt, krydder, nøtter og urter. Oppleves frisk og syrlig i munnen samtidig som vinen har god fedme og en tiltalende krydret undertone. Fast tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i minst ti år til. Prøv til grillet breiflabb eller isgalt.

----------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 09.08.2019 kl. 14:26


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?