Ukens vintips: Det nye Spania
Spania kan by på uendelig mye mer enn fatlagrede rødviner.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
I dag fremstilles det en rekke ulike vinstiler i Spania. Spesielt på hvitvinsfronten har det skjedd en fantastisk fin utvikling siden begynnelsen på 2000-tallet. Nordvest-Spania fremstiller i dag en rekke flotte hvitviner med Galicia-regionen som den fremste fanebæreren.
Også i det klassiske rødvinsområdet La Rioja skjer det forandringer. Personlig elsker jeg de klassiske fatlagrede rødvinene, men det fremstilles også saftige og rene rødviner fra denne regionen. Ukens rødvin er et ypperlig eksempel på den myke og «snille» Rioja-stilen. Nedenfor finner du fem gode eksempler den fantastiske bredden Spania har å by på!
Soler-Jové Cava Brut Rosé
Pris: Kr 132,90
Terningkast 5
Vi kommer naturligvis ikke utenom Cava når vi snakker om vin og Spania. Dette er en frisk, tørr og fruktig rosé-variant. Dufter av sitron, rips og hint av toast. Oppleves som syrlig og ren i munnen. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til hvitløksristede gambas eller ovnsbakt laks.
Rayos Uva 2018
Pris: Kr 195,90
Terningkast 6
Når du ser Rioja på etiketten forventer du gjerne noe helt annet enn dette. Når du stikker nesen i glasset blir du møtt av dufter av mørke bær, våt jord og urter. Oppleves som myk og elegant i munnen, flott syrlighet kombinert med moderate tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker trolig best i ung alder. Anvendelig rødvin prøv den til en kyllingbasert paella-oppskrift eller svinestek.
Vento Mareiro Albariño 2018
Pris: Kr 181,00
Terningkast 5
Klassisk Albariño. Dufter av sitrus, fersken, gule epler og hint av mineraler. Oppleves som syrlig, slank og ren i munnen. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i syv år til. Server den til et rikholdig skalldyrsfat eller prøv den til hjemmelaget fiskesuppe.
Valdesil Pezas da Portela 2018
Pris: Kr 240,60
Terningkast 6
Den lokale Godello-druen er virkelig verdt å oppdage. Her har du et ypperlig eksempel som dufter av gule epler, tropiske frukter og hint av blomster. Oppleves som fyldig og frisk i munnen, god syrlighet. Fast og tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Server den til ristet torsk anrettet med blåskjellsaus, eller prøv den til helstekt piggvar.
Terroir Al Límit Arbossar 2016
Pris: Kr 599,90
Terningkast 6
Rødvinene som dyrkes i Priorat-områdets stupbratte vinmarker, har virkelig tatt verden med storm siden 2000-tallet. Denne dufter av kirsebær, solbær, krydder, lær og hint av lakris. Oppleves som robust og stor i munnen. Flott syrlighet og godt integrerte tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i flere tiår. Server den til en indrefilet av okse eller helstekt lammelår.
----------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin