Til hovedinnhold

Disse økologiske vinene bør du prøve

29. mai 2015Vin
ØKOLOGISK: Ukens viner er alle økologiske - og alle gode, noen særlig til grillet kongekrabbe. Foto: Produsentene/Sara Johannessen
ØKOLOGISK: Ukens viner er alle økologiske - og alle gode, noen særlig til grillet kongekrabbe. Foto: Produsentene/Sara Johannessen

Det produseres økologiske viner i verdensklasse. Her får du tips til både hvitvin, rødvin og rosévin.

Økologiske produkter har kommet for å bli. I vinens verden øker stadig utvalget blant økologiske viner og det er flere grunner til dette. Vi forbrukere ser ut til å etterspørre mer «grønne» og naturlige alternativer. Samtidig ser mange vinbønder fordeler ved å legge om til økologisk jordbruk. Et av hovedargumentene er at begrenset bruk av kjemikalier gir sunnere vinplanter.

Møkk fremfor kunstgjødsel er en av hjørnesteinene innenfor økologisk jordbruk. Men også innenfor den økologiske retningen er det flere tilnærmingsmåter. Noen velger å drive såkalt biodynamisk vinproduksjon. Dette er økologisk landbruk, bygget på Rudolf Steiners idegrunnlag. Her følger arbeidet på vinmarken bestemte månefaser og kumøkk graves ned i jorda i kuhorn for oppnå best mulig avling. Disse ritualene fremstår kanskje vel kontroversielle, men det er viktig å poengtere at flere av verdens ypperste viner er fremstilt nettopp etter den biodynamiske formelen.

Innad i vin miljøer diskuteres det til tider heftig rundt fordeler og ulemper knyttet til økologisk og biodynamisk produksjon. For egen del registrerer jeg at det produseres viner i verdensklasse både økologisk, biodynamisk og konvensjonelt. Alle ukes viner er fremstilt økologisk.

Ukens kupp

Cono Sur Los Gansos Pinot Noir Rosé 2014

2118001
Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr. 108,90

Terningkast: 5
Poeng: 79
Region: Chile, Bío-Bío Valley

Fruktig og ren rosévin fra Chile. Dufter av plomme, lime og hint av bringebær. Oppleves saftig og frisk i munnen. Syrlig og ren avslutningsvis. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Ingen lagringsvin.

Passer utmerket til grillet laks, stekt havabbor eller en tomatbasert pastarett.

Ukens hvitvin

Meinklang Grüner Veltliner «Wörth» 2014

595401
Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr. 129,90,-

Terningkast: 6
Poeng: 82
Region: Østerrike, Burgenland

Hvitvinene fra Østerrike blir stadig mer populære. Mye av grunnen til dette er at landet fremstiller førsteklasses hvitvin av Grüner Veltliner druen. Her har du et paradeeksempel som dufter av fersken, lime og hint av hvit pepper. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker best i ung alder.

Prøv til sushi, ristet ørret eller potet- og purreløkssuppe.

Ukens rødvin

Terre Nere Etna Rosso 2013

2246501
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 225,-

Terningkast: 5
Poeng: 84
Region: Italia, Sicilia, Etna

Stram og elegant rødvin fra vinmarker som ligger i nærheten av den aktive vulkanen Etna på Sicilia. Dufter av mørke bær, moreller, pepper og lær. Oppleves slank og frisk i munnen samtidig som den er stram og intens avslutningsvis.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i opptil ti år.

Gode serveringspartnere er indrefilet av okse, andebryst eller entrecôte av kalv.

Ukens nyhet

Clos des Quarterons Saint Nicolas de Bourgueil Vielles Vignes 2012

2230801
Basis utvalget, kategori 6
Pris: kr. 184,-
Terningkast: 6
Poeng: 84
Region: Frankrike, Loire

Er du på utkikk etter rimelige lagringsviner? Rødvinene fremstilt av Cabernet Franc druen i Loire er ofte utmerket valg. Denne dufter av kirsebær, paprika, urter og krydder. Oppleves som mørk og krydret i munnen. Fast stram avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker godt nå, men vil trolig bli enda bedre etter fem til ti år i kjelleren.

Smaker perfekt til andeconfit, grillet ytrefilet av okse eller urtestekt lammelår.

Ukens eksklusive

Ostertag Fronholz Riesling 2013

4056701 Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 299,90

Terningkast: 5
Poeng: 85
Region: Frankrike, Alsace

André Ostertag fremstiller alle sine viner etter biodynamiske prinsipper. Dette er vinen «Fronholz» fra 2013. Klassikk Riesling som dufter av sitrus, fersken og mineraler samtidig som den har florale toner. Middels fyldig hvitvin som oppleves rik og konsentrert i munnen. Lang tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader.

Prøv til ristet kveite, grillet kongekrabbe eller skalldyrsuppe.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 29.05.2015 kl. 09:48
Oppdatert: 29.05.2015 kl. 14:09


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?