Disse økologiske vinene bør du prøve
Det produseres økologiske viner i verdensklasse. Her får du tips til både hvitvin, rødvin og rosévin.
Økologiske produkter har kommet for å bli. I vinens verden øker stadig utvalget blant økologiske viner og det er flere grunner til dette. Vi forbrukere ser ut til å etterspørre mer «grønne» og naturlige alternativer. Samtidig ser mange vinbønder fordeler ved å legge om til økologisk jordbruk. Et av hovedargumentene er at begrenset bruk av kjemikalier gir sunnere vinplanter.
Møkk fremfor kunstgjødsel er en av hjørnesteinene innenfor økologisk jordbruk. Men også innenfor den økologiske retningen er det flere tilnærmingsmåter. Noen velger å drive såkalt biodynamisk vinproduksjon. Dette er økologisk landbruk, bygget på Rudolf Steiners idegrunnlag. Her følger arbeidet på vinmarken bestemte månefaser og kumøkk graves ned i jorda i kuhorn for oppnå best mulig avling. Disse ritualene fremstår kanskje vel kontroversielle, men det er viktig å poengtere at flere av verdens ypperste viner er fremstilt nettopp etter den biodynamiske formelen.
Innad i vin miljøer diskuteres det til tider heftig rundt fordeler og ulemper knyttet til økologisk og biodynamisk produksjon. For egen del registrerer jeg at det produseres viner i verdensklasse både økologisk, biodynamisk og konvensjonelt. Alle ukes viner er fremstilt økologisk.
Ukens kupp
Cono Sur Los Gansos Pinot Noir Rosé 2014
2118001
Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr. 108,90
Terningkast: 5
Poeng: 79
Region: Chile, Bío-Bío Valley
Fruktig og ren rosévin fra Chile. Dufter av plomme, lime og hint av bringebær. Oppleves saftig og frisk i munnen. Syrlig og ren avslutningsvis. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Ingen lagringsvin.
Passer utmerket til grillet laks, stekt havabbor eller en tomatbasert pastarett.
Ukens hvitvin
Meinklang Grüner Veltliner «Wörth» 2014
595401
Basisutvalget, kategori 2
Pris: Kr. 129,90,-
Terningkast: 6
Poeng: 82
Region: Østerrike, Burgenland
Hvitvinene fra Østerrike blir stadig mer populære. Mye av grunnen til dette er at landet fremstiller førsteklasses hvitvin av Grüner Veltliner druen. Her har du et paradeeksempel som dufter av fersken, lime og hint av hvit pepper. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker best i ung alder.
Prøv til sushi, ristet ørret eller potet- og purreløkssuppe.
Ukens rødvin
Terre Nere Etna Rosso 2013
2246501
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 225,-
Terningkast: 5
Poeng: 84
Region: Italia, Sicilia, Etna
Stram og elegant rødvin fra vinmarker som ligger i nærheten av den aktive vulkanen Etna på Sicilia. Dufter av mørke bær, moreller, pepper og lær. Oppleves slank og frisk i munnen samtidig som den er stram og intens avslutningsvis.
Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i opptil ti år.
Gode serveringspartnere er indrefilet av okse, andebryst eller entrecôte av kalv.
Ukens nyhet
Clos des Quarterons Saint Nicolas de Bourgueil Vielles Vignes 2012
2230801
Basis utvalget, kategori 6
Pris: kr. 184,-
Terningkast: 6
Poeng: 84
Region: Frankrike, Loire
Er du på utkikk etter rimelige lagringsviner? Rødvinene fremstilt av Cabernet Franc druen i Loire er ofte utmerket valg. Denne dufter av kirsebær, paprika, urter og krydder. Oppleves som mørk og krydret i munnen. Fast stram avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker godt nå, men vil trolig bli enda bedre etter fem til ti år i kjelleren.
Smaker perfekt til andeconfit, grillet ytrefilet av okse eller urtestekt lammelår.
Ukens eksklusive
Ostertag Fronholz Riesling 2013
4056701 Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 299,90
Terningkast: 5
Poeng: 85
Region: Frankrike, Alsace
André Ostertag fremstiller alle sine viner etter biodynamiske prinsipper. Dette er vinen «Fronholz» fra 2013. Klassikk Riesling som dufter av sitrus, fersken og mineraler samtidig som den har florale toner. Middels fyldig hvitvin som oppleves rik og konsentrert i munnen. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader.
Prøv til ristet kveite, grillet kongekrabbe eller skalldyrsuppe.
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.
Publisert: 29.05.2015 kl. 09:48
Oppdatert: 29.05.2015 kl. 14:09
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto