Her er vårens beste vinkjøp på polet nå

LETTE VÅRVINER: En deilig rosévin smaker bra til pasta carbonara, ifølge VGs vinanmelder. Eller prøv en frisk hvitvin eller fruktig rødvin til andre gode mattips under. Foto: Produsentene/Magnar Kirknes/VG
LETTE VÅRVINER: En deilig rosévin smaker bra til pasta carbonara, ifølge VGs vinanmelder. Eller prøv en frisk hvitvin eller fruktig rødvin til andre gode mattips under. Foto: Produsentene/Magnar Kirknes/VG
Edvard  Skramstad

Foretrekker du tørr rosévin, frisk rødvin eller fruktig hvitvin når utetemperaturen stiger? Få tips til fem lette viner du kan nyte i vårværet.

Om våren er det flere som etterspør friske og saftige rødviner, fremfor mer tunge og tanninrike. For dem har jeg i dag plukket ut tre spennende kandidater. Rødvinene som fremstilles i Beaujolais, helt sør i Burgund, er nesten alltid slanke og elegante i stilen. Druesorten som benyttes, heter Gamay. Den gir lette og milde rødviner som inneholder moderate mengder tannin.

Se spesielt etter rødvinene som kommer fra underregionene Fleurie og Morgon. Disse har ofte litt mer fylde og finesse, og er som skapt for lyse og vårlige kjøttretter. Som et prisgunstig alternativ finner du også en tanninfattig argentiner. Vinen er fremstilt av Malbec druen som har en fremragende syrlighet som gjør den enkel å kombinere til de fleste retter.

Rosévin er obligatorisk om våren. Denne uken har jeg plukket ut en knusktørr variant fra Piemonte i Italia.

Liker du fruktige hvitviner, bør du ta en titt på ukens hvitvin fra Alsace. Denne er laget på flere druesorter, som gjør den svært aromatisk. Har du planer om å diske opp med en asiatiskinspirert meny, er dette en opplagt partner.

9628301
Basisutvalget, kategori 3
Pris. Kr. 114,90,-

Terningkast 6
Poeng 81
Land/region: Argentina, La Rioja

Fruktig og ren rødvin fremstilt av Malbac druen. Dufter av plomme, solbær og hint av urter. Oppleves lett og frisk i munnen, svært moderate tanniner. Ren og syrlig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig rødvin. Prøv til ytrefilet av kalv, pizza eller pasta carbonara.

3453301
Bestillingsutvalget
Pris. Kr. 128,90

Terningkast 5
Poeng 81
Land/region: Frankrike, Alsace

Svært aromatisk hvitvin fremstilt av druesortene Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer, Muscat og Sylvaner. Dufter av grønne epler, sitrus, fersken, pepper og hint av roseblader. Oppleves som fruktig og ren i munnen. Syrlig og frisk avslutningsvis. Tørr mot halvtørr.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker best i ung alder.

Ypperlig til sushi, kongekrabbe med soyasaus eller red curry baserte retter.

1097801
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 189,90,-

Terningkast 5
Poeng 83
Land/region: Frankrike, Burgund, Beaujolais

Fleurie anses for å være en av de beste underområdene i Beaujolais. Produsenten Jaen Paul Brun leverer alltid vin av god kvalitet. Denne dufter av plomme, bringebær og granateple. Oppleves ren og fruktig i munnen. Flott syrlighet samtidig som den har hint av krydder. Fruktig og ren avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker godt nå, men kan lagres videre i fem år til.

Prøv til kyllingbryst med morkelsaus, helstekt kalkun eller svinestek.

2143401
Bestillingsutvalget
Pris. Kr. 129,90,-

Terningkast 5
Poeng 82
Land/region: Italia, Piemonte, Langhe

Knusktørre roséviner fra Italia har blitt svært populære i Norge. Ser ingen grunn til at denne også kan bli det. Dufter av kirsebær, rips, sitrus og plomme. Oppleves som fruktig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung.

Fremragende til ovnsbakt laks servert med grønn salat, risotto med skalldyr eller ristet havabbor.

5117601
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 229,90
Terningkast 6
Poeng 86
Land/region: Frankrike, Burgund, Beaujolais

Eminent rødvin fra Morgon. Dufter av plomme, bringebær, krydder og hint av mineraler. Oppleves som rund og delikat i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Moderate tanniner. Lang frisk avslutning som sitter lenge i munnen.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker ypperlig nå, men kan lagres videre i ti år til.

Himmelsk til duebryst, vaktel eller landkylling.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?