Slik leser du en vinanmeldelse

MYE Å VELGE MELLOM: Lær deg hvordan du skal lese vinameldelsene, slik at du finner den vinen som passer best for deg - og din lommebok. Foto: NTB Scanpix.
MYE Å VELGE MELLOM: Lær deg hvordan du skal lese vinameldelsene, slik at du finner den vinen som passer best for deg - og din lommebok. Foto: NTB Scanpix.
Edvard  Skramstad

Mange lurer på hvordan man skal lese vinanmeldelser, poengsummer og terningkast. Her er et lite lynkurs.

Det første du sjekker, er naturligvis terningkastet. Den gir deg en pekepinn på hvordan vinen vurderes ut ifra sitt prisnivå.

Neste punkt er vinens poengsum. Den gis ut fra en skala som de fleste vinanmeldere bruker - fra 50 ti 100 poeng (se nederst på siden). Denne poengsummen blir gitt uavhengig av prisen.

Det betyr at en ekslusiv vin oppnår en høyere poengsum enn en rimeligere vin. Og jo dyrere vinen er, desto høyere poengsum kreves for å få et godt terningkast.

For å konkretisere dette, kan vi ta utgangspunkt i ukens nyhet nedenfor, champagnen Henriot Brut Souverain. Den oppnår en poengsum på 85. Men siden prisen er vesentlig høyere enn nyheten Niepoort Dão Rótulo 2012 på 83 poeng, blir terningkastet dårligere på champagnen sammenlignet med den prisgunstige portugiseren.

For mange er derfor terningkastet utslagsgivende, fordi det gir imormasjon om hvor godt kjøp det er - målt i forhold til vinenes kvalitet.

855706

Basisutvalget, kategori 2

Pris: Kr. 274,90 (200 cl)

Terningkast 5

Poeng: 80

Land/region: Østerrike, Kamptal

Østerrike fremstiller en rekke flotte hvitviner av Grüner Veltliner-druen. Denne dufter av fersken, sitrus og hint av hvit pepper. Frisk og syrlig, med en fruktig undertone. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til ovnsbakt laks, lett røkt ørret eller hjemmelaget fiskegrateng.

5765001

Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 179,90

Terningkast 6

Poeng: 85

Land/region: Frankrike, Sancerre

Klassisk Sancerre fra produsenten Paul Prieur. Dufter av stikkelsbær, lime, mineraler og solbærblader. Oppleves som frisk, syrlig og mineralsk i munnen. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur: 12 til 14 grader. Personlig liker jeg ung Sancerre best, men den kan fint lagres i ti år til.

Passer som hånd i hanske med grønn chevresalat, aspargessuppe eller cæsarsalat.

1965801

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 135,-

Terningkast 6

Poeng: 83

Land/region: Portugal, Beiras, Dão

Portvinsprodusenten Niepoort har også en rekke spennende hvitviner og rødviner i porteføljen. Denne rødvinen er fra foretakets satsing i Dão-regionen. Fremstilt av de lokale druene Jaen, Alfrocheiro Preto og Touriga Nacional. Dufter av bjørnebær, plomme, lakris, lær og krydder. Fyldig vin med god syrlighet. Fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til ytrefilet av okse, andelår eller rådyrstek.

5701001

Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 349,90

Terningkast 4

Poeng: 85

Land/region: Frankrike, Champagne

Habil champagne som dufter av sitrus, grønne epler, nybakt brød og hasselnøtter. Middels fyldig, oppleves som frisk og ren i munnen. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Smaker best ung, men kan lagres videre. Anvendelig.

Prøv den til kyllingbryst, kamskjell eller ovnsbakt skrei.

5179301

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 129,90

Terningkast 5

Poeng: 81

Land/region: Spania, Murcia, Yecla

Sjarmerende hvitvin fra Sør-Spania, fremstilt av druene Chardonnay og Macabeo. Dufter av lime, eple, melon og hint av ananas. Frisk smak, med en tiltalende tropisk undertone. Slike viner passer ofte ypperlig sammen med krydrede fiskeretter.

Anbefalt serveringstemperatur: 10 til 12 grader. Ingen lagringsvin.

Prøv den til bacalao eller ovnsbakt skrei med grønnsaker og chili.

1160301

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 434,40

Terningkast 5

Poeng: 87

Land/region: Frankrike, Rhône Nord, Cornas

De robuste og tanninrike rødvinene fra Cornas i Nord-Rhône kan lagres i flere tiår. Denne dufter av kirsebær, lær, pepper, kjøtt og hint av toast. Svært rik og konsentrert i munnen, med flott syrlighet og tydelige tanniner. Lang, tørr og stram avslutning som sitter.

Anbefalt serveringstemperatur: 16 til 18 grader. Smaker glimrende nå, men trolig enda bedre etter ti år i kjelleren.

Ypperlig til rypebryst, reinsdyrfilet eller hjort.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?