Til hovedinnhold

Spanias beste rødvin og fire andre gode kjøp

21. august 2015Vin
SPANSKE VINER: Alle ukens viner er hentet fra Castilla y León-regionen. Foto: Produsentene/NTB Scanpix
SPANSKE VINER: Alle ukens viner er hentet fra Castilla y León-regionen. Foto: Produsentene/NTB Scanpix

Vega Sicilia er like viktig for spansk rødvin som Ronaldo er for Real Madrid.

Det spanske vinhuset Vega Sicilia ble etablert i 1864 av millionæren Don Eloy Lecanda y Chaves fra Bilbao. Don hadde en forkjærlighet for vin fra Bordeaux, og plantet derfor franske druesorter sammen med regionens klassiske Tempranillo. Denne drueblandingen danner i dag grunnlaget for de verdensberømte rødvinene fra Vega Sicilia. Vinene er likevel mest anerkjent innad i Spania.

Det ligger stor sosial prestisje å få stå på vinhusets kundeliste. For å bli oppført må du ha tilknytning til Spania og levere en søknad. Når kjellermesteren bestemmer seg for å lansere vinhusets flaggskip «Vega Sicilia Unico», er det først stamkundene som får muligheten til å kjøpe. Det er verdt å legge merke til at det gjerne kan ta opptil ti år før en årgang slipper ut fra den mektige mursteinskjelleren til Vega Sicilia. Vinen skal være drikkekar når den lanseres. Etter at kundene har handlet sitt, kan resterende vinkasser selges til internasjonale vinimportører.

Ettersom etterspørselen er stor, blir prisen skyhøy. Nedenfor kan du lese hvordan undertegnende vurderer Vega Sicilia Unico 2004. Alle ukens viner er hentet fra Castilla y León-regionen. Heldigvis leverer regionen viner i alle prisklasser!

Ukens kupp

Azumbre Verdejo 2013

2089701 Bestillingsutvalget Pris: kr. 119,90,-

Terningkast 6
Poeng 83
Land/region: Spania, Castilla y León, Rueda

Hvitviner fremstilt av Verdejo druen har i en årrekke vært blant mine spanske sommerfavoritter. Denne dufter av sitron, fersken, melon og hint av mineraler. Oppleves frisk og fruktig i munnen med flott syrlighet. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.

Serveres til ristet gambas, dampede blåskjell eller skalldyrsuppe.

Ukens rosé

Protos Rosado 2014

5512801
Bestillingsutvalget
Pris: kr. 139,90,-

Terningkast 5
Poeng 82 Land/region: Spania, Castilla y León, Ribera del Duero

Frisk rosévin fremstilt av Tempranillo druen. Dufter av kirsebær, rips og lime. Oppleves fruktig og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til grillet laks, lakseburger eller quiche med laks og spinat.

Ukens nyhet

Zorita Natural Reserve Syrah 2011

5323701
Basisutvalget, kategori 6
Pris: kr. 154,90,-

Terningkast 5
Poeng 82
Land/region: Spania, Castilla y León

Tett og mørk rødvin som dufter av moreller, krydder og hint av lær. Middels fyldig vin med fin fruktighet gjennom hele smakskurven. Fast tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, kan lagres i fem år til.

Gode serveringspartnere er grillet entrecôte av kalv, lammelår eller bresert lammeskank.

Ukens rødvin

Alonso del Yerro 2011

1961401
Basisutvalget, kategori 6
Pris: kr. 270,90

Terningkast 5
Poeng 86
Land, region: Spania, Castilla y León, Ribera del Duero

Tempranillo druen har mange betegnelser. I Ribera del Duero går den under navnene Tinta del Pais , Tinto de Toro eller Tinto Fino. Denne produsenten benytter Tinto Fino. Rødvin som dufter av røde bær, lakris, krydder, vanilje og toast. Oppleves stor og konsentrert i munnen. Lang fast avslutning med tydelige tanniner.

Smaker godt nå, men vil trolig bli endra bedre etter ti år i kjelleren.

Nyt den til grillet entrecôte av okse, T-bone steak eller andebryst.

Ukens eksklusive

Vega Sicilia Unico 2004

5259001
Bestillingsutvalget
Pris: kr. 2499,90,-

Terningkast 6
Poeng 96
Land, region: Spania, Castilla y León, Ribera del Duero

Noen viner trenger ingen anledning, da de er en stor anledning i seg selv. Dette er en slik vin. Dufter av solbær, moreller, vått løv, tobakk og sigarkasse. Oppleves rik og konsentrert i munnen samtidig som den er elegant og perfekt balansert. Eventyrlig lang ettersmak som sitter lenge i munnen.

I min verden blir det ikke så mye bedre enn dette, men du må gjerne lagre den videre, gjerne i flere tiår.

Nyt den til indrefilet av okse, lammecarré eller helstekt pattegris.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 21.08.2015 kl. 10:01


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?