Ukens vintips: Perfekt vin til Valentine's Day

13. februar 2015Vin
AMORØSE DRÅPER: Server noe godt i glasset som hvitvin, musserende rosevin eller dessertvin til noen du er glad i på Valentine's Day. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG
AMORØSE DRÅPER: Server noe godt i glasset som hvitvin, musserende rosevin eller dessertvin til noen du er glad i på Valentine's Day. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG

Bruk tid sammen med de du er glad i, del et deilig måltid og nyt en god flaske vin på selveste Valentine's Day.

At vin kan være med på å skape god og harmonisk stemming er ingen statshemmelighet. I diplomatiet starter man så å si alltid med litt bobler for å løse opp stemningen i formelle middagsselskaper. Dette kan også være et godt tips i privatlivet, enten vi snakker første date eller familiemiddag. Husk at musserende også kan smake fortreffelig sammen med mat. En av mine favoritter er en ren og frisk champagne eller musserende servert til ovnsbakt skrei. La gjerne fisken også få en aldri så liten dusj med bobler under steking.

De fleste av oss er svake for sjokolade. Har du planer om å servere en syndig sjokoladedessert smaker det himmelsk med et glass søt dessertvin. Ettersom sjokolade har en forlokkende bittersøtsmak, er ofte de søte røde dessertvinene det beste alternativet. Ukens søte kommer fra Sør-Frankrike og er fremstilt av druen Grenache.

Alle ukens viner kommer med inspirerende serveringsalternativer. God lørdag!

Ukens kupp

Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2013

3313801

Basisutvalget, kategori 5

Pris. Kr. 129,90,-

Terningkast 6

Poeng 83

Land/region: Italia, Veneto, Soave

Klassisk hvitvin fra Soave regionen i Veneto fremstilt av Garganega druen. Dufter av eple, sitron og hint av mandler. Oppleves syrlig og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Smaker best ung. Prøv til skalldyrsrisotto med fennikel og chili, en skalldyrsbasert pastarett eller sprøstekt brisling med frisk sitron.

Ukens musserende

Comte de Ninot Crémant de Bourgogne Rosé Brut

8020401

Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 139,90,-

Terningkast 5

Poeng 81

Land/region: Frankrike, Burgund

Musserende rosévin fra nord Frankrike. Dufter av plomme, sitrus og hint av bringebær. Oppleves frisk og syrlig i munnen. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Passer som hånd i hanske til ovnsbakt laks, ørret tartare med pepperrotkrem eller en lun kyllingsalat.

Ukens røde

Ratti Colombè Dolcetto d'Alba 2013

3032101

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 149,90,-

Terningkast 5

Poeng 82

Land/region: Italia, Piemonte

Har du sansen for lette og fruktige rødviner bør du bli bedre kjent med druen Dolcetto. Denne dyrkes blant annet i Piemonte. Dufter av moreller, plomme og hint av krydder. Oppleves rund og saftig i munnen. Syrlig og frisk avslutning, moderate tanniner.

Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader. Smaker best ung. Prøv til en tomat og hvitløksbasert pastarett, kyllingbryst med steinsoppsaus eller pizza med salami.

Ukens søte

Mas Amiel 2012

3091101

Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 250,-

Terningkast 5

Poeng 85

Land/region: Frankrike, Languedoc-Roussillon

Denne dessertvinen blir servert til sjokoladedesserter på en rekke norske topprestauranter. Stikker du nesen i glasset forstår du raskt hvorfor. Dufter av mørke bær, fiken, sjokolade og hint av krydder. Oppleves som intens søt og rik i munnen samtidig som den har en bittersøt undertone.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Den perfekte partner til lun sjokoladefondant med bringebær sorbet, sjokolademousse med jordbær eller brownie med syltede kirsebær.

Ukens eksklusive

Deutz Brut Classic

1160901

Bestillingsutvalget

Pris. Kr. 379,90,-

Terningkast 5

Poeng 88

Land/region: Frankrike, Champagne

Når ingen årgang er angitt på Champagneflasken, betyr det at vinen stammer fra flere forskjellige årganger. Dette er standard Champagnen fra Deutz som alltid holder et solid nivå. Dufter av sitron, eple, hasselnøtter og hint av toast. Oppleves rik, ren og konsentrert i munnen. Delikate bobler. Tørr og frisk avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker glimrende nå, men kan lagres i opptil ti år. Server til ovnsbakt skrei, østers eller skalldyrsuppe.

Ukens perfekte match

Til Valentine's Day disker Godt's kokk Lise opp en fortryllende pastarett med innslag av både blåskjell og kongekrabbe. Til den er det viktig at du velger en frisk og syrlig hvitvin som harmonerer godt med smakene fra havet. Vi finner også ingredienser som tomat og chili. Dette tilfører litt «sting» i retten, noe som også krever fruktighet i den vinen du velger. Mitt valg falt på en Grüner Veltliner fra Østerrike.

Stadt Krems Kremstal Grüner Veltliner 2013

4719201

Basisutvalget

Pris. Kr. 149,90,-

Terningkast 6

Poeng 84

Land/region: Østerrike

Klassisk hvitvin fra Kremstal regionen i Østerrike. Dufter av sitron, fersken, mineraler og hint av pepper. Oppleves som fruktig og frisk i munnen samtidig som den har fin fylde gjennom hele smakskurven. Tørr og syrlig avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Smaker best ung, men kan lagres i opptil syv år.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin

Publisert: 13.02.2015 kl. 10:13
Oppdatert: 13.02.2015 kl. 10:40


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?