Ukens vintips: Smaken av Toscana

1. november 2019Vin
TERNINGKAST 6: Tre viner får terningkast 6 i denne ukens vinspalte om viner fra Toscana. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
TERNINGKAST 6: Tre viner får terningkast 6 i denne ukens vinspalte om viner fra Toscana. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

Rødvin fra Toscana er som skapt for lange norske novemberkvelder

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

Toscanaregionen ligger midt i hjertet av Europa. Vinmarkene ligger vakkert plassert i det kuperte kulturlandskapet, og vin, gastronomi og nærheten til de vakre byene Firenze og Siena har gjort regionen til en yndet reisedestinasjon.
Toscanas rike historie tilfører også regionen en fascinerende aura. Helt siden Firenze var Europas økonomiske sentrum gjennom middelalderen har dette området vært kjent for sine ypperlige viner.

Området er på ingen måte passé, i dagens spalte presenter jeg fem ulike viner som vil passe perfekt sammen med sesongens kulinariske høydepunkter.

God smaking!

Ukens kupp

Vinetti de Fiorini Maremma Toscana 2016

Pris: Kr 127,00

Terningkast 6

Poeng 82

10515401 Basisutvalget, kategori 6, Land/region: Italia, Toscana, Maremma
10515401 Basisutvalget, kategori 6, Land/region: Italia, Toscana, Maremma

Det som er ekstra sjarmerende med Toscana-regionen, er at vi finner en rekke gode kjøp også i det rimeligste prissegmentet. Her har du et godt eksempel. Vinen dufter av røde bær, krydder, våt jord og toast. Oppleves som fruktig i munnen, samtidig som vinen har en krydret undertone. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Prøv den til hjemmelaget pizza eller lasagne.

Ukens utvalgte

Banfi Rosso di Montalcino 2016

Pris: Kr 249,90

Terningkast 6

Poeng 86

1378501 Bestillingsutvalget, Land/region: Italia, Toscana
1378501 Bestillingsutvalget, Land/region: Italia, Toscana

Castello Banfi er mest kjent for sin ypperlige Brunello di Montalcino, dette er lillebroren Rosso di Montalcino. Dufter av bjørnebær, moreller, krydder, vanilje og nøtter. Oppleves som fyldig og rik i munnen samtidig som vinen har god frukt. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år til. Allsidig rødvin, prøv den til sesongens rådyrsteik eller entrecôte av kalv.

Ukens rødvin

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017

Pris: Kr 174,90

Terningkast 5

Poeng 83

3465401 Bestillingsutvalget, Land/region: Italia, Toscana, Chianti Classico
3465401 Bestillingsutvalget, Land/region: Italia, Toscana, Chianti Classico

Klassisk rødvin fra den historiske delen av Chianti-området. Vinen dufter av kirsebær, plomme, nøtter og fat. Oppleves som saftig og ren i munnen, god syrlighet og integrerte tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker best i ung alder. Server den til en oksehaleravioli eller en kjøttbasert pastarett.

Ukens Nyhet

Senesi Aretini 8 Vigne 2018

Pris: Kr 149,00

Terningkast 3

Poeng 78

11140901 Basisutvalget, kategori 5, Land, region: Italia, Toscana
11140901 Basisutvalget, kategori 5, Land, region: Italia, Toscana

Utvalget av rødvin fra Toscana er enormt, og stadig vekk dukker det opp nye viner på markedet. Denne høstnyheten nådde ikke helt opp. Dufter av røde bær, fiken og urter. Oppleves som saftig og bløt i munnen, vinen har en sødmefull og fruktig undertone. Moderate tanniner. Varm bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Det finnes en rekke bedre kjøp på markedet.

Ukens eksklusive

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2014

Pris: Kr 339,90

Terningkast 6

Poeng 89

4454001 Basisutvalget, kategori, Land/region: Italia, Toscana, Brunello di Montalcino
4454001 Basisutvalget, kategori, Land/region: Italia, Toscana, Brunello di Montalcino

Rødvinene fra Brunello di Montalcino er noe av det ypperste Italia kan by på. Dette er en fremragende variant fra vinprodusenten Col d'Orcia. Dufter av moreller, våt jord, lær, fat og krydder. Oppleves som solid og rik i munnen, flott syrlighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i femten år til. Server den til helstekt lammelår eller entrecôte av okse.

------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.

Publisert: 01.11.2019 kl. 14:12


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?