Ukens vintips: Den fantastiske blandingen
Få viner i verden nyter høyere ansiennitet enn rødvin fra Bordeaux.
Da er det kanskje ikke så rart at flere vinprodusenter verden over benytter seg av de samme druesortene? Så å si all rødvin som produseres i Bordeaux fremstilles av en blanding av ulike druesorter. I Vest-Bordeaux er det druen Cabernet Sauvignon som dominerer, mens i Øst-Bordeaux er det Merlot som har hovedrollen. Druesortene Malbec, Petit Verdot og Cabernet Franc forekommer sjeldnere, og bistår som regel i en mindre brøk av blandingen.
I dagens spalte blir du kjent med fem ulike rødviner som alle er basert på druesorter som benyttes i Bordeaux.
God smaking!
Ukens kupp
Château Le Grand Verdus Bordeaux Supérieur 2016
Terningkast 6
Pris: 149,90 kr
Fremstilt av druesortene Merlot 60 %, Cabernet Sauvignon 40 % og Cabernet Franc 10 %. Vinen dufter av mørke bær, paprika, våt jord og krydder. Oppleves rund og saftig i munnen, med god fruktighet gjennom hele smakskurven. Fast bærpreget avslutning. Smaker trolig best i ung alder, men kan fint lagres opptil syv år. Server til hjemmelaget lammefrikassé eller okseragu.
Ukens nyhet
Château de Pez 2016
Terningkast 5
Pris: 419,90 kr
Klassisk rødvin fra Vest-Bordeaux. Dufter av solbær, plomme, krydder, lær og fat. Oppleves rik og strukturert i munnen. Flott syrlighet og godt innslag av tanniner gjennom hele smakskurven. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men vil smake enda bedre etter ti år i kjelleren. Server til hvitløksstekt lammekarré eller indrefilet av okse.
Ukens utvalgte
Sandalford Margaret River Range Wilyabrup Cabernet Merlot 2017
Terningkast 6
Pris: 181 kr
Dufter av solbær, plomme, urter, lakris og hint av eukalyptus. Oppleves rund og delikat i munnen samtidig som vinen har tydelige tanniner. Fast og fruktig avslutningsvis. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i ti år. Ypperlig rødvin til helstekt lammelår med couscous og harissa eller prøv til entrecôte av kalv.
Ukens eksklusive
Château Citran 2015
Terningkast 6
Pris: 375,50 kr
Fremragende vin fra vinslottet i Haut-Médoc. Dufter av solbær, moreller, våt jord, pepper, lær og fat. Oppleves rik og kompleks i munnen med flott syrlighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Kan lagres i flere tiår. Ypperlig til andebryst eller ytrefilet av kalv.
Ukens eksotiske
Main Divide Merlot Cabernet 2017
Terningkast 5
Pris: 185 kr
New Zealand er kanskje mest kjent for sine aromatiske hvitviner, men produserer også rødvin av god kvalitet. Denne dufter av moreller, plomme, krydder og lær. Oppleves fast og fruktig i munnen med god syrlighet. Fast morellpreget avslutning. Trolig best i ung alder. Server til andelår med rødvinssaus eller svinestek.
------------------------------------------------------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.
Publisert: 22.03.2019 kl. 14:23
Oppdatert: 23.03.2019 kl. 10:54
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto