Ukens vintips: Den fantastiske blandingen

22. mars 2019Vin
TERNINGKAST 6: Tre rødviner får toppkarakter i ukens vintips. Château Citran 2015 (høyre) passer utmerket til andebryst. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
TERNINGKAST 6: Tre rødviner får toppkarakter i ukens vintips. Château Citran 2015 (høyre) passer utmerket til andebryst. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
AvEdvard SkramstadogFoto: Produsentene

Få viner i verden nyter høyere ansiennitet enn rødvin fra Bordeaux. 

Da er det kanskje ikke så rart at flere vinprodusenter verden over benytter seg av de samme druesortene? Så å si all rødvin som produseres i Bordeaux fremstilles av en blanding av ulike druesorter. I Vest-Bordeaux er det druen Cabernet Sauvignon som dominerer, mens i Øst-Bordeaux er det Merlot som har hovedrollen. Druesortene Malbec, Petit Verdot og Cabernet Franc forekommer sjeldnere, og bistår som regel i en mindre brøk av blandingen.

I dagens spalte blir du kjent med fem ulike rødviner som alle er basert på druesorter som benyttes i Bordeaux.

God smaking!

Ukens kupp

Château Le Grand Verdus Bordeaux Supérieur 2016

Terningkast 6

Pris: 149,90 kr

10455901 Bestillingsutvalget, Poeng: 83, Land/region: Frankrike, Bordeaux
10455901 Bestillingsutvalget, Poeng: 83, Land/region: Frankrike, Bordeaux

Fremstilt av druesortene Merlot 60 %, Cabernet Sauvignon 40 % og Cabernet Franc 10 %. Vinen dufter av mørke bær, paprika, våt jord og krydder. Oppleves rund og saftig i munnen, med god fruktighet gjennom hele smakskurven. Fast bærpreget avslutning. Smaker trolig best i ung alder, men kan fint lagres opptil syv år. Server til hjemmelaget lammefrikassé eller okseragu.

Ukens nyhet

Château de Pez 2016

Terningkast 5

Pris: 419,90 kr

10708001 Bestillingsutvalget, Poeng: 88, Land/region: Frankrike, Bordeaux, St. Estèphe
10708001 Bestillingsutvalget, Poeng: 88, Land/region: Frankrike, Bordeaux, St. Estèphe

Klassisk rødvin fra Vest-Bordeaux. Dufter av solbær, plomme, krydder, lær og fat. Oppleves rik og strukturert i munnen. Flott syrlighet og godt innslag av tanniner gjennom hele smakskurven. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker utsøkt nå, men vil smake enda bedre etter ti år i kjelleren. Server til hvitløksstekt lammekarré eller indrefilet av okse.

Ukens utvalgte

Sandalford Margaret River Range Wilyabrup Cabernet Merlot 2017

Terningkast 6

Pris: 181 kr

6813501 Basisutvalget, kategori 3, Poeng: 85, Land/region: Australia, Margaret River
6813501 Basisutvalget, kategori 3, Poeng: 85, Land/region: Australia, Margaret River

Dufter av solbær, plomme, urter, lakris og hint av eukalyptus. Oppleves rund og delikat i munnen samtidig som vinen har tydelige tanniner. Fast og fruktig avslutningsvis. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i ti år. Ypperlig rødvin til helstekt lammelår med couscous og harissa eller prøv til entrecôte av kalv.

Ukens eksklusive

Château Citran 2015

Terningkast 6

Pris: 375,50 kr

10076901 Bestillingsutvalget, Poeng: 89, Land/region: Frankrike, Bordeaux, Haut Médoc
10076901 Bestillingsutvalget, Poeng: 89, Land/region: Frankrike, Bordeaux, Haut Médoc

Fremragende vin fra vinslottet i Haut-Médoc. Dufter av solbær, moreller, våt jord, pepper, lær og fat. Oppleves rik og kompleks i munnen med flott syrlighet og tydelige tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Kan lagres i flere tiår. Ypperlig til andebryst eller ytrefilet av kalv.

Ukens eksotiske

Main Divide Merlot Cabernet 2017

Terningkast 5

Pris: 185 kr

10747301 Basisutvalget, kategori 2, Poeng: 83, Land/region: New Zealand, Canterbury & North Canterbury
10747301 Basisutvalget, kategori 2, Poeng: 83, Land/region: New Zealand, Canterbury & North Canterbury

New Zealand er kanskje mest kjent for sine aromatiske hvitviner, men produserer også rødvin av god kvalitet. Denne dufter av moreller, plomme, krydder og lær. Opp­leves fast og fruktig i munnen med god syrlighet. Fast morellpreget avslutning. Trolig best i ung alder. Server til andelår med rødvinssaus eller svinestek.

------------------------------------------------------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 22.03.2019 kl. 14:23
Oppdatert: 23.03.2019 kl. 10:54


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?