Fem gode roséviner til pinsehelgen
Vi nordmenn nyter rosévin som aldri før. Her får du tips til roséviner og mat som passer til.
Ferske salgstall fra vinmonopolet viser at salget av rosé har eksplodert de siste årene. Bare i 2014 vokste omsetningen med hele 17 prosent, som totalt utgjør godt over 2 millioner liter. Innlemmer vi grensehandel og taxfree, er det nærliggende å tro at tallet overstiger 3 millioner!
At nettopp rosévin stadig blir mer populært, er i mine øyne ingen overraskelse. Både kvaliteten og utvalget har økt betraktelig de siste årene, samtidig som norske forbrukere har utvidet sine kunnskaper og erfaringer med disse rosa dråpene. Rosévin kan serveres til en rekke forskjellige retter og du finner ulike varianter i alle priskategorier.
Nedenfor finner du fem utmerkede eksempler med konkrete matkombinasjoner. Med vår i lufta og lange lyse sommerdager i horisonten, blir det ikke feil med et glass avkjølt rosé!
1415901
Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr. 109,90,-
Terningkast: 5
Poeng 80
Land/region: Italia, Toscana
Mørkerosa rosévin fra Toscana som kommer i miljøvennlig PET flaske. Dufter av kirsebær, solmoden sitrus og hint av urter. Oppleves saftig og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Smaker best ung.
Prøv til pizza, tomatbasert pastarett eller grillet svinenakke.
2139901
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 139,90,-
Terningkast: 5
Poeng 82
Land/region: Frankrike, Burgund, Mâcon
Elegant rosévin fremstilt av Gamay druen syd i Burgund. Dufter av plomme, røde bær og sitron. Middelsfyldig rose som oppleves ung og frisk i munnen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig rosé.
Prøv sammen med en club sandwich, grillet kyllingbryst eller «pulled pork».
90201
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 400,-
Terningkast: 5
Poeng 88
Land/region: Frankrike, Champagne
Champagnehuset Laurent-Perrier fremstiller roséchampagne av ypperste kvalitet. Deres standard rosé er alltid elegant og fruktig i stilen. Denne dufter av røde bær, plomme og blomster. Oppleves fruktig og ren, samtidig som den har stor konsentrasjon. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres videre i fem år til.
Prøv til grillet ørret, ovnsbakt villaks eller urtestekt landkylling.
2196206
Basis utvalget, kategori
Pris: kr. 289,90,- (for 225 cl)
Terningkast: 6
Poeng 82
Land/region: Østerrike, Niederösterreich
Floral, frisk og fruktig rosésvin fra Østerrike. Dufter av lime, rips, bringebær og blomster. Oppleves slank og fruktig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur fem til syv grader. Ingen lagringsvin.
Smaker fortreffelig til grønn salat med urtekrutonger, asparges servert med spekeskinke eller en krydret tomatsuppe.
2210701 Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 259,30,-
Terningkast: 6
Poeng 87
Land, region: Frankrike, Provence
Provence er for mange rosévinens hjemland. Her har kunsten å fremstille rosé blitt perfeksjonert i århundrer. Denne rosévinen har som mange ande viner fra Provence en lyserosa farge. Dufter av plomme, rips, sitrus og hint av markjordbær. Oppleves ren og frisk i munnen med stor smaksintensitet. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Anvendelig rosévin.
Ypperlig til grillet laks, stekt havabbor eller helstekt dorade.
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin