Prosecco er mer populært enn champagne

SKÅL: Hva tror du er i dette glasset? Etter all sannsynlighet er det prosecco - ikke champagne. Foto: Scanpix
SKÅL: Hva tror du er i dette glasset? Etter all sannsynlighet er det prosecco - ikke champagne. Foto: Scanpix
Maria Tveiten Helgeby

Folk bytter ut eksklusive franske bobler for italiensk musserende.

Hvis du trodde champagne var de mest populære bryllupsboblene, må du tro om igjen. En undersøkelse gjennomført av den engelske vinhandleren Laithwaites, viser nemlig at det nå er champagnes italienske lillesøster som troner på bryllupstoppen.

Ifølge undersøkelsen skåles det med prosecco i hele 63 prosent av britiske bryllup, mens det kun er én av ti som drikker champagne. Laithwaites vinekspert, Beth Willard, tror grunnen blant annet er at prosecco er «enklere å drikke» enn Champagne - i tillegg til at Prosecco selvfølgelig er mye rimeligere enn den eksklusive franske musserende vinen.

Mye tyder på at den italienske musserende vinen tar over også her i landet. Ifølge tall fra Vinmonopolet har salget av prosecco økt med hele 177 prosent mellom 2010 og 2014. Til sammenlikning har salget av champagne økt med mer beskjedne 16 prosent.

- Prosecco er fruktig og ukomplisert i smaken, i tillegg til at det er mye billigere enn champagne. Jeg tror nok prisen spiller mye inn i vekstforskjellen mellom prosecco og champagne, sier pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, til Godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BOBLER: Folk velger generelt lysere og lettere drikker for tiden, ifølge Vinmonopolets pressesjef. Foto: Kristian Helgesen/VG
BOBLER: Folk velger generelt lysere og lettere drikker for tiden, ifølge Vinmonopolets pressesjef. Foto: Kristian Helgesen/VG

Mens Vinmonopolets salgstopper pleier å være i påsken, på sommeren og til jul, skiller salgstoppene for musserende vin og champagne seg ut.

- Vi selger desidert mest champagne og annen musserende vin midt i mai rundt nasjonaldagen, midt i juni når det ofte er bryllup og uteksaminering, og til nyttår. Med andre ord spares musserende vin - og spesielt champagne - til seremoniell bruk, forteller Nordahl.

Pressesjefen sier Vinmonopolet ser en generell trend der folk velger bort mørke og tunge drikker, mot lette og lyse.

- En av hypotesene våre rundt hvorfor mange nå velger mer hvitvin, musserende og sterkøl, er blant annet at folk spiser lettere og er mer opptatt av kosthold og trening. Da er musserende og andre lyse drikker gunstigere kalorimessig. I tillegg blir klimaet stadig varmere, og da har folk en tendens til å velge lette, lyse drikker, sier Nordahl.

Hva foretrekker du å drikke? Foretrekker du prosecco eller champagne?

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?