Verdens mest undervurderte vintype

30. januar 2015Vin
UNDERVURDERT: Ikke bare er sherry en allsidig vin, den er også direkte billig i forhold til kvaliteten.  Foto: NTB Scanpix
UNDERVURDERT: Ikke bare er sherry en allsidig vin, den er også direkte billig i forhold til kvaliteten. Foto: NTB Scanpix

Uhipt, men godt. Tørr sherry er en nøtt å knekke.

Note to self. Hva er den mest uhippe og samtidig den mest undervurderte vintypen i hele vinens verden? Svaret på det må vel bli sherry. Ikke de søte variantene som imaginære bestemødre serverte på kniplingsduker (min var i Frelsesarmeen og serverte bare kaffe og brus). Men de tørre. Altså Fino-typene fra Jerez de la Frontera. Og de tørreste av de tørre. Manzanilla-stilene fra Sanlucar de Barrameda i Andalucia i Spania.

Poenget er: Ikke bare er disse vintypene svært allsidige. De går til og med til supper, som ellers er håpløst å matche til vanlig svakvin. Men de er direkte billige i forhold til kvaliteten.

Hva du skal velge? Fino eller Manzanilla? Manzanilla er krispere og mer salt og sjøaktig i smaken. Fino har større rundhet og fylde. Ellers er det jo den spesielle flor-smaken fra gjæren som «gjør» en sherry.

Bodegas Rey Fernado de Castilla blir faktisk drevet av en nordmann, Jan Pettersen. I øyeblikket lager han noen av de beste Sherry-typene som er å få her på berget uten at jeg vel har smakt absolull alle. Fantastiske dråper.

Her er noen godbiter. Dessverre er ingen i basisutvalget. Polet har forsømt Fino.

Alle sherry-varianten kan drikkes over et temperaturspenn på 9-12 grader.

Fernando de Castilla Manzanilla

Jerez de la Frontera, Spania

Varenr.: 576001

75 cl.

Kr 189,90

87 poeng

Rett og slett den perfekte Manzanilla. Har alt, egentlig. Grønne oliven, florpreg, varm sjø, god fylde, nok friskhet, utmerket balanse. BU

Terningkast: 6

Fernando de Castilla Fino

Jerez de la Frontera, Spania

Varenr.: 4224501

75 cl.

Kr 199,90,

86 poeng

Kan nesten minne litt om en Manzanilla på steroider. Faktisk mye salt sjø til å være en fino, så nøtter og tørkede frukter og kandiserte skall, men mye friskhet og syre. Veldig lengde. Veldig sharp. Ikke så rund som andre Fino-typer. Skikkelig «bitt» i finish. BU

Terningkast: 6

Burdon Fino

Jerez de la Frontere, Spania

Varenr.: 1426601

70 cl.

Kr 195,-

86 poeng

En ganske rik solera-sherry som starter med grønne oliven, epler og litt salt sjø i aroma og smak. God fylde, og streif av krydder og oliven i finish. Masse smak. Egner seg umerket som tapasdrikk til en lang rekke retter. BU.

Terningkast: 6

La Frontera Manzanilla

Sanlucar de Barrameda, Spania

Varenr.: 1866001

70 cl

Kr 169,90

84 poeng

Blek, krisp og kjølig Manzanilla med streif av sjøvann og syrlige grønne epler. Litt nøtter også. Skikkelig godsmak her hvis minimalisme er et mål. Slank og ren i smaken. BU.

Terningkast: 5

Fernando de Castilla Fino En Rama

Jerez de la Frontera, Spania

Varenr.: 1576002

7,5 cl

Kr 149,90

87 poeng

En helt spesiell fino med svakt gylden farge, ufiltrert og ikke kaldstabilisert. En svakt oksidativ kjerne driver frem en herlig miks av kjølig sitrus, faktisk, nøtter og grønne oliven. Stram og fin og litt kjernebitter i finish. Dette er for kjennerne! BU

Terningkast: 6

Lustau Puerto Fino Solera Reserva

Jerez de la Frontera, Spania

Varenr.: 888802

35 cl.

Kr 122,-

85 poeng

Flott balansert Fino med middels fylde, en litt kremete, eplete smak med forsiktig nøtte- og saltpreg. BU.

Terningkast: 5

Publisert: 30.01.2015 kl. 14:10
Oppdatert: 12.02.2015 kl. 07:59


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?