Ukens vintips: Dyrt og deilig
Er det virkelig behov for å omtale rådyre viner i vinspaltene?
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Dette spørsmålet fikk jeg forleden dag av en nabo. Mitt svar var et var et ruvende ja! Selv elsker jeg å lese restaurant anmeldelser om de beste Michelin-restaurantene. Reisereportasjer med innslag av de nyeste designhotell er også midt i blinken. Naturligvis leser jeg biltester av de nyeste sportsbilene på markedet. Dette betyr ikke nødvendigvis at jeg vurderer å legge meg inn på suite i København, eller kjøpe ny luksusbil av den grunn. Vår ti år gamle Volvo kommer trolig til å stå trygt parkert i gaten også i 2020.
Det å vurdere de nyeste og beste produktene er rett og slett interessant stoff. Hvor bra er egentlig det beste? Er det virkelig verdt prisen? Hva kan jeg forvente dersom jeg prioriterer å gå for det aller ypperste? Det er derfor vi hver uke i VG alltid presenterer en «ukens eksklusive vin». Glem ikke at viner, restauranter og biler kan være overprisede - eller rett og slett dårlige. Sist uke belønnet jeg en fornem Alsace-vin med terningkast 1. Ukens eksklusive er siste lansering av luksus-Champagnen Krug Grande Cuvée 167.
God lesning!
Ukens kupp
Viña Bujanda Rioja Tempranillo Tinto Joven 2018
Pris: Kr 127,50
Terningkast 6
Rioja er kjent for sine kraftfulle og eikelagrede rødviner. Denne rødvinen passer ikke denne beskrivelsen. Dette er derimot en saftig, lett og frisk rødvin fremstilt av Tempranillo-druen. Svært fruktig aromatisk med dufter av mørke bær og urter. Oppleves som saftig og frisk i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Disse rødvinene smaker best i ung alder. Server den til hjemmelagde spanskinspirerte kjøttboller eller pizza.
Ukens utvalgte
Ojai Santa Barbara Pinot Noir 2017
Pris: Kr 339,90
Terningkast 6
Fremragende Pinot Noir fra Santa Barbara i California. Dufter av modne plommer, bringebær, våt jord og krydder. Oppleves som fast og elegant i munnen, flott syrlighet og intrigerte tanniner. Lang fast avslutning. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i opp til femten år til. Server den til andebryst anrettet med rødvinssaus eller helstekt landkylling.
Ukens hvitvin
Terre Nere Etna Bianco 2018
Pris: Kr 245,00
Terningkast 5
Det fremstilles en rekke spennende viner like ved den aktive vulkanen Etna på Sicilia. Dette er en frisk og mineralsk hvitvin. Vinen dufter av sitrus, eple og våt stein. Syrlig og stram gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Vinen smaker godt nå, men kan fint lagres i ti år til. Server den til en sjømatbasert pastarett, eller en hjemmelaget skalldyrsuppe.
Ukens Nyhet
Thornhill Pinot Noir 2017
Pris: Kr 179,90
Terningkast 5
Saftig og frisk rødvin fremstilt av Pinot Noir-druen. Dufter av plomme, kirsebær og urter. Oppleves som fruktig og ren i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Tørr og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i syv år til. Anvendelig rødvin, server den til svinestek eller hjemmelagde hamburgere.
Ukens eksklusive
Krug Grande Cuvée Brut
Pris: Kr 1697,90
Terningkast 6
Champagnehuset Krug nummerer sin Grande Cuvée, nummer 167 er den siste i serien. Kvaliteten er som alltid i ypperste verdensklasse. Vinen dufter av gule epler, hasselnøtter, smør og toast. Oppleves som rik og fyldig i munnen, samtidig som vinen har en fremragende syrlighet og delikate bobler. Flott mineralsk undertone gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Smaker utsøkt nå, men kan lagres i minst femten år til. Allsidig champagne, nyt den til helstekt vaktel eller ristet piggvar.
---------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 04.10.2019 kl. 14:40
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto