Vintips 2017: De beste boblene til maifesten

BRUSENDE VIN: Det MÅ ikke være champagne når du skal by på bobler til maifesten. Det finnes mye godt innen cremant, prosecco og andre musserende viner. Foto: Produsentene
BRUSENDE VIN: Det MÅ ikke være champagne når du skal by på bobler til maifesten. Det finnes mye godt innen cremant, prosecco og andre musserende viner. Foto: Produsentene
Geir Salvesen

Det er ikke bare dyr champagne som skaper godfølelse i munnen. Her er åtte gode og rimelige musserende viner til årets beste fester.

Musserende vin fra Champagne-området i Frankrike er fortsatt det alle andre produsenter av bobleviner strekker seg etter rundt i verden. De lokale brisker seg med at bare champagne er champagne. Og det kan det for så vidt være mye i. Det lokale jordsmonnet er unikt med et tykt krittlag som gir vinene derfra den spesielle smaken og mineraliteten. Men konkurransen er blitt mye hardere de siste årene. Det lages nå viner etter champagnemetoden som er svært like «ekte vare» også andre steder i verden.

Allsidige

Mange av disse alternative musserende er faktisk enklere å finne bruksområder til. Med litt mer fruktsødme og fylde tåler de flere mattyper. Husk at musserende vin passer til mer enn å feire seieren i billøp på racerbanen. Det er en vinstil som er ypperlig til mat. Alt fra spekeskinker til fisk med smørsaus er godt med musserende.

Og så er det selvsagt litt ekstra festlig med de boblene.


Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2009, Lombardia, Italia.

Kr 199,90

Karakter: 6

Poeng: 86

Basisutvalget.

Er du på jakt etter en moden champagne med lagringskarakter? Vel, dette er ikke en champagne, men en veldig bra kopi. Krydret, gul, eplefruktighet med melne epler, varm brødbakst og veldig lengde. En kraftplugg. Går fint til mat. Eller som en litt kraftig aperitiff.

Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut, Domaine Ligier, Jura, Frankrike.

Kr 184,90

Karakter: 6-,

Poeng: 85.

Basisutvalget.

De musserende vinene fra Jura er kanskje ikke på topp i eleganse, men i smaksintensitet så absolutt. Altså: Mye smak, gyllent, melent eple med krydder og god lengde. Nøtter i finish. Kremet i stilen. Fyldig og god, med lav sukkerrest, bare 5 g per liter. All round-vin.

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2014, Bourgogne, Frankrike.

Kr 169,90

Karakter: 6

Poeng: 83

Basisutvalget

Musserende viner fra Bourgogne er noe av det nærmeste man kommer champagne. Samme druetyper brukes. Og Delorme har slått seg inn på det norske markedet med en musserende som har det lille ekstra for prisen. På duft får du et svakt baconstreif fra en årgang som ellers er lys kobberfarget. Røde epler og rødt epleskall, er fremtredende elementer. Laget på 100 prosent pinot noir, noe som gir god smaksstøtte. Kan fint drikkes for seg selv.

Richou Dom Nature, Didier et Damien Richou, Loire, Frankrike.

Kr 197,20

Karakter: 5+

Poeng: 86

Basisutvalget.

Veldig smaksrik musserende vin der fargen er gul, eplefaktoren høy, alkoholen lav 12,5, syren halvhøy, 6,3 og der smaken er rik. God lengde. Fyller et hull i sortimentet. Denne vinstilen fra Loire blir for øvrig kalt mousseaux. Den er laget på 85 prosent chenin blanc og 15 prosent chardonnay. Passer godt til mat, for eksempel fisk med smørsaus.

Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009, Paarl, Sør-Afrika.

Kr 189,90

Karakter: 6

Poeng: 87

Basisutvalget.

Smaksrik og bra vin med skikkelig lagringspreg. Gylden på farge, duft av gule plommer og gule, modne epler, litt sopp og kjeks, så kommer det en rik frukt med nok friskhet. Avrundende, svulmende fruktsødme med rundt 10g restsukker pr liter. Rik nok til å tåle mat, for eksempel skinker og lignende.

Graham Beck Blanc de Blancs 2011, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 185,-

Karakter: 5

Poeng: 85.

Basisutvalget.

Frisk, fint balansert musserende med klar eplesmak, streif av brødbakst, krydder. Tørr. Behagelig finish. All round-bruk.

Ridgeview Bloomsbury Brut 2014, Ridgeview Estate, England.

Kr 320,-

Karakter: 6

Poeng: 88

Bestillingsutvalget.

En rik, sjarmerende, moden og ok-priset musserende som er vanskelig å skille fra en ekte champagne. Fint kalkmineralitet på bunnen av en fruktdrevet smak dominert av melon, steinfrukt, pære, eple og honning. Ikke så spiss som Cavendish. Mer fylde i midtpartiet.

Giol Prosecco Spumante Brut, Prosecco, Veneto, Italia.

Kr 129,90

Karakter: 5

Poeng: 79

Basisutvalget

Prosecco har fått et veldig salgsskyv de siste årene. Dette dreier seg om lette viner med lav alkohol, en enkel smak med litt markant fruktsødme og sukker. Poenget er å få nok friskhet, og mindre restsukker. Denne har det. Bare 11 volumprosent alkohol. Prisen er i kjelleren, smaken er enkel – men lett å like. Elementer av pære, eple og litt sitronfriskhet. Druen heter for øvrig glera, om det betyr noe. Aperitiff på terrassen. Passer best for seg selv, eller til salt skinke og lignende. På grunn av sødmen kan du også bruke den til muffins og småkaker som ikke er for søte.

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2010, Launois, Père et Fils, Champagne, Frankrike.

Kr 319,90

Karakter: 6

Poeng: 88

Basisutvalget.

Bare chardonnay i denne. Fast, frisk, sjarmerende champagne med kraftig eple- og plommefrukt, og god lengde. Årgangssjampis, til og med. Og veldig fornuftig priset. God som aperitiff og tidlig i et måltid.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?