Hit bør du reise på vinreise til sommeren

31. mars 2015Vin
IDYLL: Hunawihr i Alsace er ett av de mange billedskjønne reisemålene som vinelskerne har å velge mellom. Foto: NTB Scanpix.
IDYLL: Hunawihr i Alsace er ett av de mange billedskjønne reisemålene som vinelskerne har å velge mellom. Foto: NTB Scanpix.

Ferie og vin er en god kombinasjon. Noen av de beste vinene gror på virkelig flotte steder. Dra til Alsace, Rhinen, Provence eller Piemonte.

Alsace

Bindingsverkshusene i småbyer som Riquewihr og Ribeauvillé i Alsace kunne ha vært de ultimate turistmagnetene. Og er det da også. Busslast etter busslast av turister og pensjonistforeninger fra inn- og utland snirkler seg inn mot overfylte parkeringsplasser, særlig i slutten av juli og august. Lurt, da, å legge ferien dit litt utenom hovedsesongen. Mai og juni og september er gode tider.

Vinprodusentene har små, hyggelige skjenke- og smakesteder hvor du kan komme og smatte på de lokale Riesling-, Pinot Blanc- og Gewurztraminer-baserte hvitvinene. Og de røde som stort sett er basert på Pinot Noir. Musserende har de også.

Hit bør du dra: Colmar, Riquewihr, Hunawihr, Ribeauvillé, Kaysersberg, Eguisheim.

Disse produsentene bør du besøke: Trimbach, Dopff & Irion, Ostertag, Weinbach.

Trimbach Riesling 2013, F.E. Trimbach

Alsace, Frankrike.

Varenr.: 88801

Kr 155,-

83 poeng

Du kan alltid stole på at Trimbach varter opp med en knastørr, grønneplesmakende, mineralsk Riesling og det gjøres i omtrent alle årganger. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 6

Provence

Mange snakker om Provence, fantaserer om Provence, noen drar dit. Men kanskje ikke så mange drar på vintur dit. Det er synd, for her er det mulig å reise fra rosévinsprodusent til rosévinsprodusent og selvsagt passere billedskjønne lavendelåkre og spise på gule, blomstrete duker på smijernsbord. Maten er tilpasset vinene, som også inkluderer gode hvitviner og mer enn passable rødviner.

Provence er egentlig flere typer områder. Fra de hvite kalksteinsskråningene rundt fjellet Ventoux og nedover mot kysten og de skogkledte åsene nord for Toulon. Små, bortgjemte landsbyer ligger som perler i daler og skråninger.

Hit bør du dra: Correns, Lorgues, Tourtour, Collobrières, Toulon. Og selvsagt Cannes og Nice. Og Bandol.

Disse produsentene bør du dra innom: Château Roseline, Château de Berne, Domaine Ott.

Chateau Sainte Roseline Le Prieure Cru Classe 2012

Provence, Frankrike

Varenr.: 5028101

Kr 225,-

87 poeng

Dyp kobberfarget, den perfekte rosévin med miks av plommer, litt rognebær og fersken, subtil steinfrukt, kremede, kompleks stil hvor alt er i balanse. BU. Drikk: Nå. Temp: 4 – 6.

Terningkast: 6

Rhinen

Hvis du har ferdes langs Rhinen vet du hvordan det ser ut: Lange lastebåter på en ofte dorsk og brungrå elv, gamle landsbyer og bak dem grønne vinmarker. Masse grønne vinmarker. Rhinen har flere interessante vinområder. Den største turistmagneten er kanskje fortsatt Rüdesheim i Rheingau med bratte skråninger og romantiske borgruiner fra middelalderen med innlagte skjenkestuer, gemütlichkeit og ompa-orkestre og ølseidelsvinging. Rüdesheim ødela lenge for ryktet til de lokale Rieslingvinene, men har nå fremstått som ett av de mest interessante.

Mye å se på i områdene rundt. Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach i Eltville er bare to av de mange attraksjonene.

Lenger oppe langs elven, der landskapet har flatet ut, ligger Pfalz og Rheinhessen, også de med fine besøksbyer. Worms og Bingen i Rheinhessen. Deidesheim, Forst an der Weinstrasse, Kallstadt, for å nevne noen.

Her er det blitt mye høykvalitets Riesling med årene, og restaurantene – hvis du leter – har modernisert maten for å passe de nye og tørre Riesling-stilene.

Disse produsentene bør du dra innom: Georg Breuer, Schloss Johannisberg, Kloster Eberbach, Bürklin-Wolf, Reichsrat von Buhl.

En tur hit kan også med letthet kombineres med Alsace over grensen til Frankrike.

Kloster Eberbach Erstes Gewächs Berg Schlossberg 2010

Rheingau, Tyskland

Varenr.: 5936901

Kr 320,-

91 poeng

For en dybde og for en smak og for en konsentrasjon! Nesten litt fet, glycerolaktig, nøytral eplefruktig smak med masse friskhet og umerkelig sødme og masse mineralitet og kjempelengde. Topp Riesling. BU. Drikk: Nå – 2020. Temp: 6–8.

Terningkast: 6

Piemonte

Hvor de mest vin- og matgale mennesker på kloden er? Kanskje det er her, i det bakkete landskapet i det nordvestlige Italia. I Piemonte, ved Alpenes fot. Her er det små landsbyer som svulmer over at fabelaktige viner og restauranter som bare rent nonchalant pumper ut noe av det beste du har smakt fra så enkle ingredienser at du nesten ikke trodde det var mulig.

Det beste av alt: Det er billig. Dette er ett av de få områdene som har klart å holde prisene nede, selv om det beste også er smådyrt her. Men du kan få god vin på stjernerestauranter til 150 kroner. Det sier jo sitt.

Asti og Alba er på en måte hovedbyene her, men de mest sjarmerende er landsbyer som Barolo, Barbaresco, Monforte d'Alba og La Morra. Her er det bare vin som gjelder.

Disse produsentene bør du dra innom: Fontanafredda, som har et stort vinsmakerlokale med uteplass, Produttori di Barolo, Gaja. Pluss mange små, avhengig av hvem som har åpent for besøkende.

Mauro Molino Barolo 2011

Piemonte, Italia

Varenr.: 5674601

Kr 226,40

88 poeng

Bringebær, kirsebær, roser, litt krydder. Dette er en flott og rimelig Barolo laget med friskhet og rødbærsfruktighet som hovedelementer. Dempede tanniner. BU. Drikk: Nå – 2020. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Publisert: 31.03.2015 kl. 13:16


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?