Ni interessante hvitviner til sommeren

HVITT TIL SOMMEREN: Kald hvitvin passer ypperlig til late sommerkvelder. Foto: NTB Scanpix.
HVITT TIL SOMMEREN: Kald hvitvin passer ypperlig til late sommerkvelder. Foto: NTB Scanpix.
Geir Salvesen

Ingen fellesnevner annet enn at de er hvite. Relativt ukjente. Og interessante. Passer utmerket til sesongen vi går inn i.

Vi tråkker gjerne i samme spor, det er tryggest det. Enten det er selve livet eller vinvalget. Men i dag har jeg funnet frem til et knippe viner som de færreste har smakt før og som kan gi en liten ekstra kick, enten i smaken eller i den spesielle vinstilen. Fra den lekne Quickie fra Some Young Punks Australia, til den interessante Greco di Tufo fra Campania i Sør-Italia som er en drue som ofte har et mer nordeuropeisk, mineralsk preg over seg og som ikke bare svulmer over av smak og blir daff. Nei, her er det nesten alltid en kjerne av noe kjølig. Som en litt avslappet Chablis, kanskje.

Enda lengre nordover på østkysten ligger Breganze ved alpenes fot. Her lages det Vespaiolo-viner. Navnet kommer fra vepsene som elsker den tykke, modne, gule druefrukten som er resultatet om høsten og som ofte kan frembringe søte viner gjennom tørkeprosesser. Dagens Breganze-vin er imidlertid tørr og litt pirrende krydret. Selv om den er fra Bartolomeo sulla Rotta hvis firmanavn på norsk kanskje ikke er det mest optimale.

Jo, det er allikevel en slags fellesnevner her. Jeg tar med tre Chenin Blanc-viner, den ene en tørr toppvin fra Savenniéres i Loire og den andre en svakt søtlig Chenin fra Vouvray i samme område. Den tredje stammer uventet nok fra Languedoc i Sør-Frankrike og var nyhet på Polet i mai. Chenin Blanc er en super drue som egentlig ikke er kjent og brukt nok i vin.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Minho, Portugal

Varenr.: 305530

Kr 159,90

85 poeng

Dette er omtrent alltid en fulltreffer av en hvitvin. I denne friske, aromatiske, nye årgangen har den nok modenhet, et konsentrert smaksbilde med innslag av modne, gule epler, pærer og sitrus. Passer til svært mye av sjømat, inklusive reker. BA.

Drikk: Nå.

Temp: 5–7.

Terningkast: 6

Adelaide Hills, Australia

Varenr.: 747801

Kr 200,-

84 poeng.

Lite Sauvignon-smak her, mer tropisk og pasjonsfrukt, sjarmerende luring av en vin dette, med ditto frekk og morsom etikett. Fylde i midtpartiet, svak, fet fruktsødme også, nok friskhet, men dominert av en moden, gul-orientert frukt. I love it! Til terrassen eller kosekroken. BU.

Drikk: Nå.

Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Loire, Frankrike

Varenr.: 2124601

Kr 179,90

84 poeng.

Dette er vinen du trenger hvis du har en «hot-krydret» rett, eller en Pekingand og lignende. Laget på Chenin Blanc i en sømløs, mineralsk stil uten noen egen kryddervirkning. Litt eplefrukt, og en svak, elegant sødme som er totalt integrert. En vinstil vi rett og slett ikke drikker mye av, men som kan være verdt å stifte bekjentskap med. Det er også en litt tørrere Sec-variant til samme pris. BU.

Drikk: Nå-2019.

Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Bourgogne, Frankrike

Varenr.: 9459901

Kr 199,90

85 poeng.

En ypperlig «billig-burgunder» med innslag av smør, nøtter, krydder og sitron i aroma- og smaksbildet. Bra konsentrasjon, laget på 65 år gamle vinstokker og med en relativt lav avkastning. Svakt gyllen på farge, passe fatpreg. Dette er ett av de få, virkelig gunstige Bourgogne-kjøpene.

Temp: 6–8.

Terningkast: 5
Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2014

Campania, Italia

Varenr.: 3310901

Kr 150,-

83 poeng

Dette er den reneste Chablis-kloningen fra det sørlige Italia, lys strågrønn, frisk duft og smak med klart innslag av mineraler, epler og litt sitrus. Sømløs stil, tørr og god. Middels fyldig. Vellykket. Til skalldyr, fisk. BU.

Drikk: Nå.

Temp: 5–7.

Terningkast: 6

Veneto, Italia

Varenr.: 2100501

Kr 138,80

83 poeng

Interessant vin med distinkt duft av blomster, sevje og krydder, ellers slank i en ganske fruktnøytral, kjølig stil med nok friskhet. BU.

Drikk: Nå.

Temp: 5–7.

Terningkast: 6

Hérault, Frankrike

Varenr.: 2219001

Kr 171,70

83 poeng

Bra den. Ganske fyldig med preg av fet, fyldig, utviklet eplefruktighet, nøtter og litt krydder også. Ellers en sømløs Chenin Blanc fra et uventet opphav sørpå og ikke i Loire-dalen hvor den vanligvis trives. Økologisk vin. BA.

Drikk: Nå.

Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Saar, Tyskland

Varenr.: 1614201

Kr 134,80

82 poeng

Forsiktig, tørr, elegant, svakt grønne epler, helt tørr i smaken, lavalko med bare 11,5 volumprosent alkohol, noe den takler helt greit. Men superslank i stilen. Bør dekanteres eller stappes i kjelleren et år eller to. BA.

Drikk: Nå.

Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Loire, Frankrike

Varenr.: 1282701

Kr 298,-

87 poeng

Klassisk Chenin Blanc Lukter av det hvite på sitronskallet, smaken er epleaktig med en syrlig, friskbitter tone, trenger noe luft og kommer seg i glasset. Bør dekanteres. Melnet epleskall i hovedsmaken, men med lynende bra syre i underkant. Økologisk vin. Litt lakris i bakgrunnen. BU.

Drikk: Nå-2020.

Temp: 6–8.

Terningkast: 6-

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?