Hvite dager? Prøv en Chablis.
Chablis er mer enn en sommerdrikk. God nå når ting skal roes ned etter juleblot og fettspreng.
Et lite skuespill i heimen hver fredag. Skal jeg kjøpe? Eller du? Ord er nesten unødvendige. Det er blitt et ritual ved ukeslutt.
En mettende, proteinrik, lavkarborett servert sammen med en av de slankeste vinstilene under solen. Italia møter Frankrike. Laksecarpaccio med sitronsaft, olivenolje, salt og pepper og parmesan. Og så noen kvaster rucola, da, for å få litt bitterhet. Det fine med denne retten hvor man kutter opp rå laks i skiver og heller over det andre, er at alle ingrediensene bygger opp om vinen. Fettet i fisken, saltet, oljen og sitronsaften løfter frem det lille som er av fruktighet i Chablis’en og gjør vinen bedre enn den er hvis man bare prøver den uten noe til. En genial kombinasjon. I tillegg er Chablis-vinene alkoholsvake, stort sett rundt 12 volumprosent er de. Om ikke direkte slankende, så i hvert fall noe av det minst kaloririke som finnes i vinverdenen. Merk også at statiske kaloritabeller er misvisende, ettersom kroppen bruker ca. 20 prosent av energiinnholdet i vinen til å forbrenne den. (Kilde: Diverse forskning)
Hvis du nå fikk litt vann i munnen og tenkte deg innom en polhylle i dag, så er det én god og et par dårlige nyheter. Den gode? Jo da, det er en god del Chablis’er der. Men: Kvaliteten er ymse. Det er nesten ikke noe 1.er Cru-vin i basisutvalget. 2 stk., etter det jeg kan se. Og: 2013-årgangen som nå råder, er ikke spesielt god. Du skal ha vært ekstra god for å ha laget en passabel Chablis i 2013. 2014 blir visstnok enda dårligere, men den tid den sorg.
En standard Chablis har vanligvis elementer av grønne epler, sitron eller lime, sjø og mineraler. Oftest ikke det, engang. Vi er nede på smaks-grunnfjellet. Men er ikke det en fin måte å starte året på? Jovisst.
Vinneren av pris/kvalitet-dimensjonen her er Defaix Vieilles Vignes 2009 og Brocard Domaine Sainte Claire 2012. 2012 er nummeret før skumle 13,
Serveringstips: Dekanter dem, alle sammen. De trenger å puste litt. Som oss.
Defaix Chablis Vieilles Vignes 2009
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 571701
Kr 219,90
86 poeng
Denne falt kolossalt i smak i et lite smakspanel som likte den kraftige, fete, ganske utypiske smaken. Minner mer om en sentralburgunder. Innslag av østers, syltet limeskall og nøtter. Ganske utviklet, ja. Til fiskeretter. BA. Drikk: Nå. Temp: 6–8.
Terningkast: 6
Brocard Domaine Sainte Claire 2012
Bourgogne, Frankrike.
Varenr.: 571701
Kr 189,00
84 poeng
Flott mineralitet bak en eplegrønn, limeaktig fruktighet. Ganske god munnvekt og fylde også. Denne vinen skuffer aldri. Har også litt tang og salt sjø innabords. Begynner å bli litt smådyr. Til østers og sashimi og sjømat. BA. Drikk: Nå – 2018. Temp: 7–9.
Terningkast: 5
Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d`Or 2010
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 4245901
Kr 229,90
87 poeng
Det er litt 1.er Cru over denne versjonen. Alltid rene og klare og konsise, vinene fra Billaud-Simon. Nøytral, kjølig, lime-preget smak med et hint av kjølig litchi, elementer av sjø. Overraskende oljete i strukturen. Meget bra og meget interessant. Super årgang. BU. Drikk: Nå – 2018. Temp: 6–8.
Terningkast: 6
Billaud-Simon Chablis Les Vaillons 2012
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 4245201
Kr 279,90
89 poeng
Lys strågrønn, streif av flint og lime på duft, i smaken det samme, noe fedme i midtpartiet, helt ren, helt klassisk Billaud-Simon. God lengde og harmonisk. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 7–9.
Terningkast: 6
Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2011
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 9469101
Kr 259,90
87 poeng
Duplessis er anti-frukt. Stein, mineraler, østers, streif av sjø. Lett i stilen med et elegant smaksbilde. Mangler vel kanskje litt konsentrasjon i denne årgangen. Duplessis gjærer sine viner i gamle eikefat, for øvrig. BU. Drikk: Nå-2021. Temp: 10–12.
Terningkast: 6
Daniel Dampt Chablis 2013
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 4421401
Kr 179,90
82 poeng
Tilkneppet i stilen, er de 2013-årgangene. Dette er virkelig en vin som trenger en runde på karaffel, for ved første ganemøte virker den velkomponert, litt gulgrønt eple, litt stikkelsbær, litt pære. Kort, uten ettersmak. Men den trenger noe luft. Og det gir du den vel? BA. Drikk: Nå-2018. Temp: 7–9.
Terningkast: 4
La Chablisienne La Serein Chablis 2011
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 3084001
Kr 179,90
82 poeng
Klassisk på duft med hint av sjø og mineraler, mest lime i fruktretningen. Ganske slank og elegant med svakt utviklet smak, snedig vin som vinner på utviklingspreget. BA. Drikk: Nå. Temp: 9–11.
Terningkast: 4+
Vocoret Vaillon 1.er Cru 2013
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 1484301
Kr 199,90
83 poeng
En av de vanskelige 13-årgangene. Lys strågrønn, pen og pyntelig med svake, men typeriktige, sitrus- og eplearomaer. Smaken er kjølig, ikke så konsentrert, men korrekt og områdetypisk. Svak mineralitet i bunnen av det hele. BA. Drikk-2018. Nå. Temp: 7–9.
Terningkast: 4
Louis Moreau Chablis 2013
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 3298001
Kr 174,00
83 poeng
Svært forsiktig på duften, men gode tendenser i smaken. Ikke så konsentrert, akkurat, men det som er av smak er pent sammenskrudd med litt stikkelsbær og grønne plommer og epler. Kan ha godt av å ligge litt til. Selvsagt dekanteres. BA. Drikk-2018. Nå. Temp: 7–9.
Terningkast: 5
Devigne Chablis 1.er Cru Montee de Tonnerre 2012
Bourgogne, Frankrike
Varenr.: 8017801
Kr 229,90
83 poeng
Krydret i stilen med modent eple, hasselnøtter, litt smør og fat på preg, men vinen har etter opplysningene ikke vært på eikefat. En middels, men ikke førsteklasses, 1.er Cru. BA. Drikk: Nå. Temp: 6–8.
Terningkast: 3
Publisert: 02.01.2015 kl. 09:38
Oppdatert: 02.01.2015 kl. 12:53
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto