Til hovedinnhold

Ukens vintips: Friskt og syrlig fra New Zealand

SEKSERVINER: Tre viner får terningkast 6 av VGs vinekspert i denne ukens vinspalte. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene
SEKSERVINER: Tre viner får terningkast 6 av VGs vinekspert i denne ukens vinspalte. Foto: Sara Johannessen Meek/VG/Produsentene

Folk fra New Zealand kan mer enn å seile og spille rugby.


Landet produserer en rekke fremragende viner. Mest kjent er de grønne og aromatiske hvitvinene som er fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Stikker du nesen ned i glasset vil du bli møtt av dufter av brennesle, stikkelsbær og lime. Dette er friske og syrlige hvitviner som egner seg perfekt til grønne salater eller smaksrike supper.

New Zealand fremstiller også rødvin av topp kvalitet. Det er de saftige og rene rødvinene fremstilt av Pinot Noir-druen som får mest internasjonal oppmerksomhet. Den fruktige og elegante stilen gjør at disse vinene stadig får nye tilhengere. Alle ukens viner er hentet fra New Zealand og kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger.

God smaking!

Ukens kupp

Te Hua Valley Sauvignon Blanc 2019

Pris: Kr 134,90

Terningkast 6

5222701 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 82, Land/region: New Zealand, Marlborough
5222701 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 82, Land/region: New Zealand, Marlborough

Flott introduksjonsvin til Marlborough-regionens aromatiske hvitviner fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Dufter av sitrus, stikkelsbær og hint av brennesle. Oppleves som syrlig og frisk i munnen. Frisk og tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til en grønn avokadosalat eller en hjemmelaget grønnsakssuppe.

Ukens utvalgte

Seresin MOMO Pinot Noir 2018

Pris: Kr 209,90

Terningkast 6

1097101 Bestillingsutvalget, Poeng 84, Land/region: New Zealand, Marlborough
1097101 Bestillingsutvalget, Poeng 84, Land/region: New Zealand, Marlborough

Her har du et paradeeksempel på en fruktig og elegant Pinot Noir fra New Zealand. Vinen dufter av plomme, kirsebær, våt jord og hint av urter. Oppleves som sval og elegant i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Fast, bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv den til helstekt landkylling servert med ovnsbakte rotgrønnsaker eller svinestek.

Ukens hvitvin

Framingham Nobody`s Hero Sauvignon Blanc 2018

Pris: Kr 159,90

Terningkast 6

10872001 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 83, Land/region: New Zealand, Marlborough
10872001 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 83, Land/region: New Zealand, Marlborough

Floralt og elegant hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Dufter av lime, blomster, stikkelsbær og brennesle. Oppleves som frisk, fruktig og ren i munnen. Syrlig og frisk avslutning med grønne toner. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Prøv den til en smaksrik skalldyrsuppe tilsmakt med anis, eller prøv den til et variert sushifat.

Ukens Nyhet

Homer Pinot Noir 2018

Pris: Kr 185,80

Terningkast 4

Basisutvalget, kategori 6, 11601501, Poeng 81, Land, region: New Zealand, Marlborough
Basisutvalget, kategori 6, 11601501, Poeng 81, Land, region: New Zealand, Marlborough

Skarp og syrlig Pinot Noir-vin som dufter av plomme, urter og hint av krydder. Oppleves som syrlig og stram i munnen, god syrlighet gjennom hele smakskurven. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv den til andebryst anrettet med rødvinssaus, eller prøv den til ytrefilet av kalv.

Ukens eksklusive

Cloudy Bay Pinot Noir 2017

Pris: Kr 349,90

Terningkast 5

5090801 Bestillingsutvalget, Poeng 87, Land/region: New Zealand, Marlborough
5090801 Bestillingsutvalget, Poeng 87, Land/region: New Zealand, Marlborough

Vinprodusenten Cloudy Bay var blant pionerene i New Zealands vinindustri. Dette er deres Pinot Noir-vin som alltid holder god kvalitet. Dufter av plomme, moreller, våt jord og nøtter. Oppleves som rund og elegant i munnen, god syrlighet og balanserte tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv den til kalvesteik eller helstekt kalkun.

----------

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?