Ukens vintips: Rosévin, vår og sommer i horisonten
Kalenderen viser april og det er unektelig tid for rosévin.
Ingen andre viner henger så nøye sammen med årstidene som de rosa dråpene. Nå som dagene blir lysere og lysere er bare å gjøre seg klar for disse forfriskende vinene.
Rosévin er for mange synonymt med sol og varme, dette er jo egentlig ikke så rart ettersom veldig mange av oss hadde vårt første møte med rosévinen et eller annet sted ved Middelhavet. Og er det et år vi har lov til å drømme oss litt bort, så er 2021 året å gjøre akkurat dette på. Det er med andre ord fullt forståelig dersom du ønsker å legge litt sydlandsk stemning i handlekurven.
Vi har et formidabelt utvalg av vin i Norge. Også på rosévinsfronten kan du velge og vrake blant en rekke druesorter og vinregioner. Nedenfor finner du seks ulike viner som alle representerer ulike rosévinsstiler. Mange tenker kun at rosévin kan nytes alene under åpen himmel, men det er ingenting i veien for å servere rosévin til et bedre måltid.
Personlig foretrekker jeg en aldri så liten «Ole Brumm» løsning der vinen først nytes ute, for så og at den senere bringes inn når maten skal serveres. Og det er naturligvis ingenting i veien for at rosévinen også kan bli med på selve matlagingen! Nyt våren og la deg bli inspirert av alle de skreddersydde serverings anbefalingene vi kommer med.
Ukens utvalgte
Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2020
Pris: Kr 159,90
Perfekt til vongole. De Nebbiolo baserte rosévinene fra Piemonte har virkelig fått fotfeste i Norge. Dette er 2020 årgangen fra vinprodusenten Ioppa som holder til i Ghemme området som ligger vakkert plassert ved foten av Alpene. Dette er en ypperlig rosévin som er fremstilt etter økologiske prinsipper. Vinen dufter av moreller, sitrus og hint av urter. Oppleves som syrlig og stram i munnen samtidig som vinen har nok fruktighet. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin, generelt kan vi si at de aller fleste roséviner nytes best i ung alder. Prøv den til spagetti vongole!
Ukens kupp
Matua Rosé 2020
Pris: Kr 134,90
Perfekt til ceviche av laks. Frisk, ren og aromatisk rosévin fra kiwi landet. Dufter av kirsebær, stikkelsbær og hint av urter. Oppleves som fruktig og syrlig i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til ceviche av laks anrettet med en grønn og frisk salat.
Ukens eksotiske
Dawn Patrol Rosé 2020
Pris: Kr 159,00
Perfekt til rødbeter. Spennende rosévin fremstilt av gamle «bush vines» i Sør-Afrika. Dufter rips, sitrus og plomme. Oppleves som frisk og ren i munnen, god syrlighet igjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Denne vinen kan også kjøpes i en praktisk liten boks på 25 cl. Server den ovnsbakte rødbeter anrettet med byggryn og feta.
Ukens klassiske
Chateau Saint-Pierre Côtes de Provence Tradition 2020
Pris: Kr 150,60
Perfekt til kylling. Et glass med rosa dråper fra Provence er det nærmeste du kommer Côte d'Azur i disse tider. Her har du en klassisk variant som dufter av mørke bær, sitrus og røde epler. Oppleves som frisk, fruktig og ren i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til en Provence-inspirert kyllingrett.
Ukens østerriker
Unger Zweigelt Rosé 2019
Pris: Kr 189,90
Perfekt til snitsel. Frisk og elegant rosévin fra Østerrike. Dufter av sitrus, plomme og mineraler. Oppleves som syrlig og ren i munnen, flott mineralitet igjennom hele smakskurven. Tørr, sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Prøv den til hjemmelaget kavlesnitzel anrettet med frisk sitron.
Ukens eksklusive
Nyetimber Rosé
Pris: Kr 429,00
Perfekt til ørret. Musserende vin fra England har tatt verden med storm det siste tiåret. Her har du en ypperlig rosé variant fra produsenten Nyetimber. Dufter av sitrus, rips, toast og nøtter. Oppleves som crisp og ren i munnen, godt fruktighet og delikate bobler. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i syv år til. Server den til grillet landkylling eller svinenakke. Server den til ovnsbakt ørret anrettet med fennikel og friske urter.
Lyst på noe annet enn rosévin? Her finner du alle våre vinanmeldelser
Publisert: 08.04.2021 kl. 21:12
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 13:17
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto