Nye toppviner fra Sør-Afrika

17. april 2015Vin
GJENNOMBRUDD: Sør-Afrika har gastronomisk sett blitt ledestjernen i Afrika, nå hevder de seg også på vinfronten internasjonalt. Foto: NTB Scanpix.
GJENNOMBRUDD: Sør-Afrika har gastronomisk sett blitt ledestjernen i Afrika, nå hevder de seg også på vinfronten internasjonalt. Foto: NTB Scanpix.

Gode nyheter. Gjennombruddet er her. Sør-Afrika produserer nå toppviner. Og du får dem i Norge.

Det er alltid noen som er vakrere enn deg, rikere enn deg. Og som går fortere på ski enn deg. Men du kan slå dem nå ved å si noe i retning av: Har du smakt den siste Secateurs fra Badenhorst i Swartland? Ikke dumme greier, nei. Mullineux er toppers og Cape Rock i Olifants er nytt og kult.

Jeg dro til Sør-Afrika første gang like etter valget i 1994 da Nelson Mandela var blitt valgt som landets nye leder. Et utrolig interessant land. Også på vinsiden mye interessant, men litt slitne og gammeldags vinstiler ettersom få idéer hadde krysset landegrensen under boikotten i apartheid-tiden.

Så har jeg vært tilbake så ofte jeg har kunnet siden. Til og med sagt til meg selv: Her kan jeg bo en dag! Ikke minst fordi Sør-Afrika gastronomisk sett er blitt ledestjernen i Afrika. Spesielt gjelder det Kapp-provinsen. Og med et allsidig og stadig forbedret vinutvalg der noe allikevel har hengt litt igjen. Toppene. Det var noen godbiter der. Kanonkop Pinotage, for å ta en av dem. Men det manglet ellers kvalitetslokomotiver, og mange av rødvinene var svære og varme og overalkoholiserte.

Men nå: Gjennombrudd. Det du får er en nær druen-opplevelse, slik også slagordet er til ett av importselskapene som står bak den nye, økologiske bølgen med minimal intervensjon i vinmakingen. Du smaker livet i druen. Saftig, selvsagt. Ikke for svært. Ikke for smått. Passe konsentrert.

Flere nye navn for meg i tillegg til Mullineux og Badenhorst: Cape Rock, Tierhoek, Spier og Middelvlei. Og flere av dem er interessante for de mer «innfødte» druetypene de stiller med. Pinotage er krysning mellom Cinsault og Pinot Noir. Og finnes bare her. Chenin Blanc er stort sett basert i Loire-dalen i Frankrike, men er på hvitvinssiden nå blitt landets ledende hvitvin, slik jeg ser det. Chardonnay og Sauvignon Blanc får man jo alle steder. Chenin - eller Steen - som den het før, er vanskelig å få riktig, men nå er den fantastisk, innimellom. Litt fedme i midtpartiet, båret frem av eplefrisk syre, litt moden steinfrukt og hos de beste en super mineralitet.

Så var det Swartland. Dette varme området 6-7 mil nord for Cape Town er blitt laboratorium for mange av de nye og fremadstormende. I Norge er vi nok mest kjent med Allesverloren. Dette er et hett og tørt område, beplantet med mye bushvines, de får ikke vann og må kjøre røttene dypt ned.

10 gode viner fra Sør-Afrika

Alle vinene i denne lille oversikten er ikke fra Swartland. Cape Rock er fra Olifants River Valley lenger nordpå, Spier er fra Stellenbosch, det samme er Middelvlei og Rustenberg.

Et smakepanel var med og testet disse vinene. Se på rekken av seksere. Og på prisene.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Rustenberg Ida Red 2012, Stellenbosch

Varenr.: 1931701

Kr 119,90

82 poeng

Miks av Rhône. Og Bordeaux-druer. Selvsagt merkelig miks, men det funker. Solbær, lakris, lær, i en fin og ikke for svær tapning, smakspanelet var veldig imponert av forholdet mellom pris og kvalitet og alle fant noe å like i den. Tørr, fin finish. Middels fyldig. Nok saftighet. BA. Drikk: Nå. Temp: 15-17.

Terningkast: 6

Tierhoek Chenin Blanc Reserve Limited Edition 2014, Western Cape

Varenr.: 1977401

Kr 219,80

88 poeng

Fantastisk god vin, epler og fersken på lukt og smak, rik, men balansert. Fruktkjøttaktig i strukturen, veldig fløyelsaktig og god nok friskhet og syre. Drikkes nå. Middels til god fylde, man altså ikke for svær. (To dager senere er den mer mineralsk) BU. Drikk: Nå. Temp: 8-10.

Terningkast: 6

Alheit Carthology Chenin Blanc 2014, Western Cape

Varenr.: 1959501

Kr 279,80

88 poeng

En toppvin. Fersken og sommer og natur og blomster, kremete, modne druer, sitrusaktig midtparti med litt mandarinskall, fin mineralitet i finish, perfekt balanbse. En opplevelse. Men kanskje mest for dem som har drikkeerfaring. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 6-8.

Terningkast: 6

Badenhorst Family Wines Secateurs Chenin Blanc 2014, Swartland

Varenr.: 1695701

Kr 169,90

86 poeng

Gule modne plommer, banan, mango. Men bare streif, og nok friskhet. Lukter sommer, noe fruktsødme som er balansert av fin syre og krydder i finish. Laget på 60 år gamle vinstokker. BU. Drikk: Nå. Temp 6-8.

Terningkast: 6

Cape Rock Asylum 2013, Western Cape

Varenr.: 1906401

Kr 149,80

85 poeng

Svært interessant miks av Chenin Blanc, Colombard og Clairette. Ufiltrert og uklar på farge, litt gule epler på duft, delikat, fin og ærlig vin med bare 10,5 volumprosent alkohol. Fin, sitronaktig finish, naturvin. - Så sunn at den nesten kan drikkes til frokost, sa Ellen. BU. Drikk: Nå. Temp: 8-10.

Terningkast: 6

Spier Pinotage 2013, Stellenbosch

Varenr.: 4053001

Kr 138,70

84 poeng

Mørk på farge, mørk, kjøttfull frukt, farmyard, kraftig og elegant på samme tid, intens frukt med miks av krekling og bjørnebær, ørlite speppersnerp i finish, men bare passe. Til vilt, kjøtt, lam. Lakris i finish. Fantastisk pris. BU. Drikk: Nå. Temp: 8-10.

Terningkast: 6

Cape Rock Amnesty 2014 Cape Rock Wines, Western Cape

Varenr.: 1906301

Kr 174,90

84 poeng

En sør-fransk miks, veldig ren, snill, rødbærsfruktig vin, veldig naturtro, litt kremete i stilen, og elegant, og slank og flott. Men også litt stall og farmyard. Lett i stilen. Må betale litt for biovin, men dette er veldig bra. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16

Terningkast: 6

Tierhoek Grenache 2013, Western Cape

Varenr.: 1977301

Kr 199,80

85 poeng

Bringe bærbusk og bringebærsbær, veldig mye bær her, transparent, lekker og elegant og sjarmerende. Kjenn den renheten! Dette er pure saker. Sjarmerende til tusen. Tenk Ch.neuf-light. Lett, lett. Kosedrikke. Drikk: Nå. Temp: 14-16

Terningkast: 6

Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2013, Swartland

Varenr.: 919701

Kr 176,-

86 poeng

Krydret, kraftig, kompakt med lynende syre i bakkant. God druefriskhet. Fin mineralitet også. Mye og romslig smak her. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 6

Allesverloren Touriga Nacional 2012, Swartland

Varenr.: 4782101

Kr 149,50

82 poeng

Heftig, mørk, alkoholisk,søt, plommeaktig og vaniljesmakende vin som er mye for pengene, men som kanskje mangler litt friskhet og eleganse. Grillvil og når det er mye smak i maten. BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16.

Terningkast: 5

Publisert: 17.04.2015 kl. 11:11


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?