Toppviner til julematen

19. desember 2014Vin
JULEVIN: Velg en Champagne til pinnekjøttet - og rødt til ribba og kalkunen. Foto: Geir salvesen/Magnar Kirknes
JULEVIN: Velg en Champagne til pinnekjøttet - og rødt til ribba og kalkunen. Foto: Geir salvesen/Magnar Kirknes

Så var det jul igjen. Hva du skal drikke til julemiddagen?

Alt er i utvikling. Bortsett fra julemiddagen. Den skal gjerne være tradisjonell og lik året før og året før der igjen, som et ekko av en idyllisert fortid. Men i år tenkte jeg: Noen nye vinstiler, noen nye, smarte matgrep, men ellers alt gjenkjennelig.

Kneiken hvert år er pinnekjøttet. Det salte og det røkte tar knekken på mye svakvin. Og den søte kålrotstappen gjør vinen surere, relativt sett. Akkurat samme som den industrielt-sukrede surkålen utgjør hovedutfordringen for ribbemiddagen og vinvalget til. Med øl og akevitt trenger man selvsagt ikke å bry seg med sødmen. Den håndteres greit av disse drikkevarene. Men: Mange foretrekker etter hvert lettere alternativer. Maten er jo gjerne tung nok. Gjett om jeg fant en genial kombinasjon. Champagne. En nær-nirvana letthet, plutselig, med musserende vin og pinnekjøtt. Ikke Cava eller prosecco, men Pinot Noir og Chardonnay i en boblevin med noe restsukker, slik det gjerne er i disse. Roederer er valgt, men du kan også bruke Nicolas Feuillatte, Billecart-Salmon, Henriot, Bollinger, blant mange.

En tysk eller Alsace-Riesling fungerer også fint. Den kan gjerne ha ørlite restsødme.

Skal det være rødt, er en ripasso-vin fra Valpolicella fortsatt utmerket, hvis man bare finner en uten et for tørket preg. Litt sødme og syre er fint. Ellers kan du bruke de foreslåtte kalkunvinene også til juletorsken. De foreslåtte pinnekjøttvinene kan du også bruke til lutefisk. Minus Rieslingen. I stedet for fabrikk-surkål, laget jeg meg en flott guacamole til ribben. Det var en spennende kombinasjon som lettet vinmatchen og som fikk bedre frem egensmaken i kjøttet. Det kan du jo prøve, hvis du tør.

Alle vinene her er i Polets basisutvalg.

PINNEKJØTT

Det er lurt å bruke godt med smør i kålrotstappen. Det smaker godt. Og letter vinmatchen.

Louis Roederer Brut Premier

Champagne, Frankrike

6200801

Pris: Kr 399,90

89 poeng

En kraftig, moden stil med aroma og smak av stikkelsbær, plommer, gule epler, gyllengul med fine bobler, sømløs og intens i smaken, avslutter med røstede aromaer og skikkelig lengde. BA. Drikk: Nå. Temp: 4 – 6.

Terningkast: 6

Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2011

Veneto, Italia

Pris: Kr 196

86 poeng

Som vanlig et overflødighetshorn av smak også i ny årgang. Mørk, tørket frukt, tørkede plommer og moreller, ganske intens, 14 volumprosent alko. Kraftig og tøff. Kan nok ta det meste. BA. Drikk: Nå – 2016. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Tørr 2012,

Mosel, Tyskland.

Pris: Kr 199,80

86 poeng

Et frekt valg. Men en flott Riesling hvor alt er pent sammenskrudd. Sødmen henger naturlig sammen med friskheten, litt litchi og blomster i aromabildet pluss epler. Lang ettersmak. Demper salt og røyk i kjøttet. BA. Drikk: Nå – 2017. Temp: 5–7.

Terningkast: 6

RIBBE

Hvis sødmen i tilbehøret holdes litt nede, er dette gode vinkandidater.

Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella Superiore I Pianeti 2012

Veneto, Italia

6200801

Pris: Kr 174,90

86 poeng

Frisk, rødbærsfruktig, morellkjøttaktig og ganske konsentrert. Med feiende flott syre. Bringebær i finish, ja. Sjarmerende ripasso uten så mye tørkede frukter. Gir en leskende virkning til saltet. BA. Drikk: Nå. Temp: Ca 16.

Terningkast: 6

Fenocchio Barbera d’Alba Superiore 2012

Piemonte, Italia

759901

Pris: Kr 149,90

83 poeng

Bra uttrekk i denne, absolutt burgunderlignende i konstruksjonen med en spenstig, underliggende syrlighet og en miks av mørke og røde bær, kirsebær og bringebær. Har det lille ekstra. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Hellstrøm Bon Vin Rouge 2012, Perrin

Côtes du Rhône, Frankrike

9377001

Pris: Kr 159,90

82 poeng

Stoffrik, ganske konsentrert, vin med mørke bær, krydder, middels til god fylde, litt tanniner men avrundet i stilen. Bra all roundvin. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 5

KALKUN

En god, rød burgunder er luksusvalget. Men her er noen rimeligere alternativer.

Kooyong Massale Pinot Noir 2012, Kooyong Wines

Victoria, Australia

115230

Pris: Kr 190,90

85 poeng

Vellykket vin med god fylde som støtter en miks av kjølige røde bær, litt svarte bær også. Avslepne tanniner. Ren og ærlig i smaken. Eksempel på den nye og europeiske vinstilen «down under». BA. Drikk: Nå. Temp: 13 – 15.

Terningkast: 6

Tenuta Groppone Barbera d’Alba 2012

Piemonte, Italia

989801

Pris: Kr 122,90

82 poeng

Svært rimelig vin som faktisk er ganske konsentrert i stilen, en seks måneders fatlagring på store eikefat har rundet den av litt uten at det er blitt noe fatpreg ut av det, miks av unge mørke og røde bær, mest mørke i denne. Ikke så mye spisshet og syrlighet. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

La Vieille Ferme 2013, Perrin

Rhône, Frankrike

3072601

Pris: Kr 124,90

80 poeng

En strålende billigvin som varter opp med rund, sødmefull bringebærfrukt, leskende friskhet og et sjarmerende og lett smaksbilde. Smaker litt i Pinot Noir-retning, faktisk. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–16.

Terningkast: 5

Publisert: 19.12.2014 kl. 13:29
Oppdatert: 23.12.2014 kl. 09:30


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?