Toppviner til julematen
Så var det jul igjen. Hva du skal drikke til julemiddagen?
Alt er i utvikling. Bortsett fra julemiddagen. Den skal gjerne være tradisjonell og lik året før og året før der igjen, som et ekko av en idyllisert fortid. Men i år tenkte jeg: Noen nye vinstiler, noen nye, smarte matgrep, men ellers alt gjenkjennelig.
Kneiken hvert år er pinnekjøttet. Det salte og det røkte tar knekken på mye svakvin. Og den søte kålrotstappen gjør vinen surere, relativt sett. Akkurat samme som den industrielt-sukrede surkålen utgjør hovedutfordringen for ribbemiddagen og vinvalget til. Med øl og akevitt trenger man selvsagt ikke å bry seg med sødmen. Den håndteres greit av disse drikkevarene. Men: Mange foretrekker etter hvert lettere alternativer. Maten er jo gjerne tung nok. Gjett om jeg fant en genial kombinasjon. Champagne. En nær-nirvana letthet, plutselig, med musserende vin og pinnekjøtt. Ikke Cava eller prosecco, men Pinot Noir og Chardonnay i en boblevin med noe restsukker, slik det gjerne er i disse. Roederer er valgt, men du kan også bruke Nicolas Feuillatte, Billecart-Salmon, Henriot, Bollinger, blant mange.
En tysk eller Alsace-Riesling fungerer også fint. Den kan gjerne ha ørlite restsødme.
Skal det være rødt, er en ripasso-vin fra Valpolicella fortsatt utmerket, hvis man bare finner en uten et for tørket preg. Litt sødme og syre er fint. Ellers kan du bruke de foreslåtte kalkunvinene også til juletorsken. De foreslåtte pinnekjøttvinene kan du også bruke til lutefisk. Minus Rieslingen. I stedet for fabrikk-surkål, laget jeg meg en flott guacamole til ribben. Det var en spennende kombinasjon som lettet vinmatchen og som fikk bedre frem egensmaken i kjøttet. Det kan du jo prøve, hvis du tør.
Alle vinene her er i Polets basisutvalg.
PINNEKJØTT
Det er lurt å bruke godt med smør i kålrotstappen. Det smaker godt. Og letter vinmatchen.
Louis Roederer Brut Premier
Champagne, Frankrike
6200801
Pris: Kr 399,90
89 poeng
En kraftig, moden stil med aroma og smak av stikkelsbær, plommer, gule epler, gyllengul med fine bobler, sømløs og intens i smaken, avslutter med røstede aromaer og skikkelig lengde. BA. Drikk: Nå. Temp: 4 – 6.
Terningkast: 6
Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2011
Veneto, Italia
Pris: Kr 196
86 poeng
Som vanlig et overflødighetshorn av smak også i ny årgang. Mørk, tørket frukt, tørkede plommer og moreller, ganske intens, 14 volumprosent alko. Kraftig og tøff. Kan nok ta det meste. BA. Drikk: Nå – 2016. Temp: 15–17.
Terningkast: 6
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Tørr 2012,
Mosel, Tyskland.
Pris: Kr 199,80
86 poeng
Et frekt valg. Men en flott Riesling hvor alt er pent sammenskrudd. Sødmen henger naturlig sammen med friskheten, litt litchi og blomster i aromabildet pluss epler. Lang ettersmak. Demper salt og røyk i kjøttet. BA. Drikk: Nå – 2017. Temp: 5–7.
Terningkast: 6
RIBBE
Hvis sødmen i tilbehøret holdes litt nede, er dette gode vinkandidater.
Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella Superiore I Pianeti 2012
Veneto, Italia
6200801
Pris: Kr 174,90
86 poeng
Frisk, rødbærsfruktig, morellkjøttaktig og ganske konsentrert. Med feiende flott syre. Bringebær i finish, ja. Sjarmerende ripasso uten så mye tørkede frukter. Gir en leskende virkning til saltet. BA. Drikk: Nå. Temp: Ca 16.
Terningkast: 6
Fenocchio Barbera d’Alba Superiore 2012
Piemonte, Italia
759901
Pris: Kr 149,90
83 poeng
Bra uttrekk i denne, absolutt burgunderlignende i konstruksjonen med en spenstig, underliggende syrlighet og en miks av mørke og røde bær, kirsebær og bringebær. Har det lille ekstra. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.
Terningkast: 6
Hellstrøm Bon Vin Rouge 2012, Perrin
Côtes du Rhône, Frankrike
9377001
Pris: Kr 159,90
82 poeng
Stoffrik, ganske konsentrert, vin med mørke bær, krydder, middels til god fylde, litt tanniner men avrundet i stilen. Bra all roundvin. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.
Terningkast: 5
KALKUN
En god, rød burgunder er luksusvalget. Men her er noen rimeligere alternativer.
Kooyong Massale Pinot Noir 2012, Kooyong Wines
Victoria, Australia
115230
Pris: Kr 190,90
85 poeng
Vellykket vin med god fylde som støtter en miks av kjølige røde bær, litt svarte bær også. Avslepne tanniner. Ren og ærlig i smaken. Eksempel på den nye og europeiske vinstilen «down under». BA. Drikk: Nå. Temp: 13 – 15.
Terningkast: 6
Tenuta Groppone Barbera d’Alba 2012
Piemonte, Italia
989801
Pris: Kr 122,90
82 poeng
Svært rimelig vin som faktisk er ganske konsentrert i stilen, en seks måneders fatlagring på store eikefat har rundet den av litt uten at det er blitt noe fatpreg ut av det, miks av unge mørke og røde bær, mest mørke i denne. Ikke så mye spisshet og syrlighet. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17.
Terningkast: 6
La Vieille Ferme 2013, Perrin
Rhône, Frankrike
3072601
Pris: Kr 124,90
80 poeng
En strålende billigvin som varter opp med rund, sødmefull bringebærfrukt, leskende friskhet og et sjarmerende og lett smaksbilde. Smaker litt i Pinot Noir-retning, faktisk. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–16.
Terningkast: 5
Publisert: 19.12.2014 kl. 13:29
Oppdatert: 23.12.2014 kl. 09:30
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto